Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_na_50_balov_33_33_33_33_33_Prosto_su.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
824.83 Кб
Скачать

22.Господарська система Голландії у XVI – XVII століттях та причини її занепаду.

У другій половині XVI ст. відбулася буржуазна революція, яка мала форму національно-визвольної війни проти панування Іспа­нії та закінчилася створенням на півночі Нідерландів незалежної буржуазної республіки Голландії, результатом чого було стрімке, хоча й коротке, економічне піднесення.

Ек. розвитку Голландії,яка з кінця 15ст почала своє сходження і в16 ст перетворилась на зразкову капіталістичну. країну.

Одніє ю з умов стрімкого економ. пцднес це було - особливістю її географічного положення, тобто близькість до моря, бідні грунти. В той час як більшість народів ЄВРОПИ ЗАЛИШАЛИСЬ ЗЕМЛЕРОБАМИ, голландці стали моряками.

На початку XVII ст. в результаті активної колоніальної експан­сії Голландія утворює колоніальну імперію, агресивно експлуа­туючи через Ост-Індську акціонерну компанію острови Індонезії, Індії, Індокитаю, Японії, на яких створювалися голландські план­тації з використанням рабської праці.

Буржуазна революція прискорила розвиток різних промисло­вих галузей. Та все ж головну роль у господарському розвитку Голландії відігравав не промисловий, а торговельний капітал. Усі країни здійснювали торгівлю через Голландію, яка стала світо­вим торговельним посередником. Вона контролювала більшу ча­стину торговельних перевезень на північних морях і Середзем­номор'ї, їй належало 60 % світового торговельного флоту. Тобто після ВГВ Голандія стає торговим посередником між зх.-сх, пн..-пд.

Накопичені торговельні капітали зробили Голландію найбагат-шою країною, країною-банкіром. Амстердамський банк стає за­гальноєвропейським кредитним центром. Тут створюється перша в світі фондова біржа як самостійний орган з торгівлі цінними паперами.

Селяни зберегли особисту свободу і кріпосне право не отримало широкого розвитку.

Але в результаті того, що накопичені капітали не перели­валися в промислові галузі, а залишалися в торговельній сфе­рі, й торговельне панування не відповідало промисловому по­тенціалу, Голландія поступово втрачає світове значення (XVIII ст.) та отримує поразку в економічному змаганні з Ан­глією.

23. Піднесення Англії та створення ринкового устрою її економіки (XVI-XVII ст.)

У 16 ст. Англія перетворилась у колоніаль­ну імперію, передову державу світу, володіння якої були розки­дані по всіх континентах.

1. Цьому сприяло переміщення світових торговельних шляхів у XVI ст. із Середземного моря до Атлантичного океану. Англія опинилась у центрі світових морських торговельних шляхів.

2. Господарському зростанню Англії сприяло і становище кон­тинентальної Європи, промисловість якої дедалі більше потребувала англійської овечої вовни для європейського сукно виробництва.

3. Процес первісного нагромадження капіталу відбувався в Анг­лії інтенсивніше, ніж в інших європейських країнах. Відокрем­лення дрібного виробника від його засобів виробництва та перетворення його на бідного продавця своєї робочої сили як вихідний пункт становлення капіталізму відбувалось у різних західно­європейських країнах у неоднакових формах, а в класичній — лише в Англії. Цей процес розпочався в Англії у 15 ст. і закін­чився у другій половині 18 ст. зникненням селянствацієї країни взагалі.

В Англії власниками землі були:

дворяни, церква, корона

20% селян могли вільно розпоряджатися земельними наділами – фригольдери.

Також існували копігольдери (спадкові користувачі землею, 60% селян).

Копільгольдери не маючи змоги сплачувати за користування землею перетворились в лізгольдерів – короткострокових орендарів невеликого наділу. З їх середовища виділялася група коттери – безземельні поденщики та паупери – селяни без власності, жебраки.

Саме 16 ст. виявилося періодом різких змін у становищі селян Англії. Зі збільшенням попиту на англійську вовну в Європі та цін на неї прибутковою справою стало не зем­леробство, а вівчарство. Тому більшість великих землевлас­ників почала перетворювати землі своїх володінь у пасовища та розводити овець. Вони захоплювали общинні землі, якими раніше користувалися разом із селянами, зганяли селян, в основ­ному копігольдерів, з їхніх наділів, руйнували не тільки окре­мі селянські будинки, а й цілі села, а захоплені таким чином землі огороджували тинами, канавами,. Відво­йовані землі лендлорди здавали в оренду, за що отримували велику ренту. Цей період обезземелення англійського називався огоро­джування.

Реформа церкви, так звана Реформація, проведена у першій половині XVI ст., відіграла важливу роль у справі нагрома­дження капіталу в Англії. На противагу католицтву в християнстві стало поширюватися протестантсь­ке вчення. Частина земель монастирів передавались дворянам, фермерам, заможним городянам(процес сикуляризації).

Примусове обезземелення селян стало передумовою аграрного перевороту, зміст якого полягав у переході від старого, феодаль­ного, землеволодіння до нового, буржуазного. Він тривав в Англії майже 300 років. Безземельні селяни мусили найматись до капіталістів згідно законодавства(Криваве законодавство)

Одним із джерел нагромадження великих грошових коштів стала участь Англії у торгівлі рабами та піратстві. Та на відміну від деяких інших країн грош. капіт були вкладені у виробництво.

Всі ці фактори сприяли становленню та розвитку в Англії ринкового господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]