Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЕЙС БіоФізика 2013.doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

3. Робота м'язів

Роботу м'язів поділяють на статичну й динамічну.

Динамічна робота — це робота, що здійснюється м'язами під час їх переміщення (керування токарним верстатом, пиляння дров тощо); у цьому разі скорочення м'язів чергується з їх розслабленням.

Під час статичної роботи (утримання вантажу, пози) м'язи перебувають у тривалому напруженні, однак не змінюють свого положення в просторі.

Тривала безперервна робота м'яза спричинює поступове зниження працездатності — втому. Зниження працездатності м'язів зумовлене двома основними причинами. Першою з них є те, що нервово-м'язове з'єднання , через яке збудження передається з нерва на м'яз, стомлюється значно раніше, ніж м'язові волокна. І. М. Сєченов установив, що відновлення працездатності стомлених м'язів відбувається швидше, якщо перейти з з одного виду роботи на інший. Наприклад, стомлена рука відпочиває швидше, якщо працюють м'язи другої руки. Такий відпочинок І. М. Сєченов назвав активним, на відміну від простого спокою. Ці факти він розглядав як доказ того, що втома розвивається насамперед у нервових центрах.

Другою причиною втоми працюючого м'яза є нагромадження в ньому недоокиснених продуктів розщеплення (молочної кислоти) внаслідок нестачі кисню, а також виснаження в ній енергетичних запасів. Якщо м'яз тимчасово припиняє роботу і перебуває в стані спокою, то кров видаляє з нього продукти розщеплення і постачає йому поживні речовини. Втома зникає, м'яз відновлює працездатність.

Використана література:

  1. Біологія: Навч. посіб. / А. О. Слюсарєв, О. В. Самсонов, В.М.Мухін та ін.; За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. — 3тє вид., випр. і допов. — К.: Вища шк., 2002. — 622 с.: іл.

Методична розробка для організації самостійної роботи студентів

Т3 (1.3)

Дисципліна Основи біологічної фізики та медична апаратура

Тема: Інфразвук та види його впливу на організм людини – 2 години.

Викладач Палій л.В.

Курс 1 семестр 2 спеціальність Сестринська справа

  1. Актуальність теми: На людину впливають різні звуки. Необхідно для безпеки знати, як впливає інфразвук

  1. Навчальні цілі:

  • знати: Вплив інфразвуку на організм людини

  • вміти:

  1. Матеріали до аудиторної та аудиторної самостійної роботи

    1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.

Для вивчення теми необхідно:

ЗНАТИ

ВМІТИ

З ДИСЦИПЛІНИ

Визначення інфразвуку

Основи біологічної фізики та медична апаратура

    1. Рекомендована література:

Основна:

1. Лекція № 1 Тема: Вступ. Основи біомеханіки та біоакустики

2. http://fiz.1september.ru/articlef.php?ID=200600307

Додаткова:

  1. Лекція з теми – додається.

    1. Основні етапи роботи

I етап – опрацювання рекомендованої літератури

Завдання

Зверніть увагу

Вивчити:

Механізм сприйняття інфразвуку і його дію на організм людини

1. Вплив інфразвуку на організм людини

II етап – виконання завдань для самоконтролю

1. Скласти граф логічної структури: Механізм сприйняття інфразвуку

2. Дати відповіді на тестові завдання у Додатку № 1 – завдання № 2–5; 11–12; 14.

III етап – закріплення знань і навичок

Після вивчення теми необхідно:

ЗНАТИ

ВМІТИ

1. Механізм сприйняття інфразвуку

2. Вплив інфразвуку на організм людини

  1. Додаткові завдання ( матеріали позааудиторної роботи)

Підготувати реферат: Інфразвук та види його впливу на організм людини

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА РАДА

ЛУГАНСЬКЕ ОБЛАСНЕ МЕДИЧНЕ УЧИЛИЩЕ

ДИСЦИПЛІНА: ОСНОВИ БІОЛОГІЧНОЇ ФІЗИКИ ТА МЕДИЧНА АПАРАТУРА

САМОСТІЙНА ПОЗААУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

ЛЕКЦІЯ № 3

ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ СТУДЕНТАМИ

.

ТЕМА: Інфразвук та види його впливу на організм людини – 2 години.

ПЛАН

  1. Визначення інфразвуку.

  2. Влив інфразвуку на організм людини.

  1. Визначення інфразвуку

Інфразвук - це коливання частоти нижче 16 Гц. Виявлено, що інфразвук пагубне впливає на організм людини і оточуюче середовище. Це зумовлено тим, що частота інфразвуку співпадає з власною частотою предмета, а це, як нам відомо - явище резонансу. Це і є основною причиною згубного впливу інфразвуку на оточуюче середовище. Хвилі різної частоти негативно впливають на різні органи людини, на різні конструкції.

В одному з старовинних лондонських театрів більше півстоліття тому ставили п’єсу, в середині якої дія переносилась із сучасності у глибоке минуле. Як не намагався постановщик створити необхідну таємність по ходу дії, нічого у нього не виходило. Відомий фізик Роберт Вуд, що знаходився на репетиції, несподівано запропонував діяти на глядачів низькочастотним нечутним звуком. Наступного дня в театр привезли дуже довгу і широку трубу та причепили її до органу. Незадовго до спектаклю Вуд провів короткочасний дослід по впливу інфразвуку на людей. Коли він привів у дію генератор, нічого не чекавших глядачів охопила дивна турбота, безпричинний страх, вони стали сумно переглядатися, дивитися по сторонах, а декотрі встали зі стільців і пішли до виходу. Ніякого звуку не було, але кришталеві підвіски старовинного канделябра затремтіли. Навіть на вулиці почалась паніка.

Інший випадок мав місце в лабораторії електроакустики Морського науково-дослідницького центру в Марселі, де вчені проводили досліди на різних частотах і потужностях випромінювання. При випробуванні одного з генераторів ультразвуку дослідники стали почуватися погано. Все вібрувало у них всередині - шлунок, серце, легені. В сусідніх лабораторіях люди закричали від болю. Генератор вимкнули, але протягом декількох годин вони почувалися зовсім «спустошеними». В тій же лабораторії був створений інший інфразвуковий генератор, здатний зруйнувати будівлю, хоча його потужність складала всього 2 кВт.

Встановлено, що інфразвук можна загасити за допомогою чутних звуків більшої потужності.

Але не завжди інфразвук - шкідливий. За його допомогою можна передбачати такі стихійні лиха, як землетрус, цунамі (з японської - велика хвиля в гавані), виверження вулкану. За допомогою вже створених приладів для виявлення інфразвуку ці лиха можна випередити і тим самим врятувати життя тисяч людей. Вчені вивели цікаву статистику. В середньому кожного року відбувається 1 катастрофічний землетрус, 18 дуже сильних, 120 руйнівних, 1000 середньої сили, 6000 слабо руйнівних, 49000 відчутних, 300000 помітних і 6000000 які ми просто не відчуваємо. На цей час нараховується 600 діючих вулканів, з них коло 200 тільки в Індонезії.