Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для студента Пед.психол..doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
330.24 Кб
Скачать

Тема 7: Психологія суб’єкта педагогічної діяльності

  1. Психологічна структура педагогічної діяльності. Психологічні основи педагогічної взаємодії.

  2. Структура педагогічних здібностей.

  3. Стиль педагогічного спілкування, педагогічної діяльності та педагогічної взаємодії.

  4. Соціально-психологічні вимоги до сучасного вчителя.

План-конспект лекції

1. Психологічна структура педагогічної діяльності. Психологічні основи педагогічної взаємодії.

Педагогічна діяльність - це процес розв’язування педагогічних задач

Дослідження Н.В.Кузьміної та її співробітників показали, що в практиці своєї роботи вчитель має необхідність розв’язувати різноманітні задачі. Педагогічна діяльність полягає в тому, щоб проаналізувати й дослідити педагогічну ситуацію, сформулювати на основі різнобічного аналізу мету й завдання власних дій на більш чи менш тривалий термін, організувати учнів на розв’язання конкретної педагогічної задачі.

М.В.Савчин описує, що педагогічна задача виникає там, де потрібно “перевести” учня з одного стану в інший: не знав навчального матеріалу – знає його; не вмів розв’язувати задачі – вміє розв’язувати їх” був недисциплінований – став дотримуватись правил поведінки. Педагогічна задача виникає тоді, коли можливий не один розв’язок, а треба знайти найкращий спосіб досягнення бажаного результату. Виходячи з такого тлумачення, сутність педагогічної задачі можемо сформулювати як отримання запланованого результату внаслідок певним чином організованої спільної з учнем діяльності відповідно до педагогічної ситуації. Цим результатом є новоутворення в особистості та діяльності учня, засвоєння знань, сформованість умінь, навичок, вихованість звичок.

На думку Миколи Савина, специфіка педагогічних задач в унікальності суб’єктів, залучених до їхнього розв’язання. Вона зумовлена, по-перше, тим, що кожна особистість учня має індивідуально неповторні якості та властивості, а тому – вимагає до себе особливого підходу. По-друге, унікальність педагогічних задач у тому, що не залежно від професійної компетентності, від стажу роботи, віку самого вчителя, його дії спрямовані на проектування особистості учня.

Педагогічні задачі є частиною професійних задач учителя, але не вичерпують останніх. Які ще задачі, окрім педагогічних, виконує вчитель у ході фахової діяльності?

Як класифікуються педагогічні задачі?

За змістомпедагогічні задачі можемо розділити на:

  1. виховні (вони відповідають меті виховання різнобічно розвиненої, внутрішньо несуперечливої особистості);

  2. навчальні (засвоєння знань, вироблення вмінь і навичок, способів діяльності тощо);

  3. розвивальних (розвиток творчості, здібностей, індивідуального стилю діяльності тощо).

За тенденцією розв’язання та відношенням до остаточної метипедагогічної діяльності (за класифікацією Миколи Савина) можна розділити на:

  1. стратегічні (педагогічні задачі, які визначаються середніми та далекими перспективами розвитку особистості та групи; вимагають ретельної, тривалої та складної роботи, використання різних педагогічних засобів на різних етапах, вироблення стратегії розв’язання);

  2. тактичні (педагогічні задачі, які визначаються на шляху розв’язання стратегічних і спрямовані на досягнення близьких перспектив; їх розв’язання пов’язане з організацією конкретних видів діяльності, з перебудовою відносин);

  3. оперативні (педагогічні задачі, які визначаються конкретно складеною ситуацією; вони виникають несподівано для вчителя та вимагають розв’язання в умовах гострого дефіциту часу).

І.А.Зязюн описує процес розв’язання педагогічної задачі за таким алгоритмом:

  1. аналіз ситуації;

  2. усвідомлення проблеми;

  3. аналіз вихідних даних;

  4. висунення гіпотези;

  5. вибір системи методів.

Отже, теорія педагогічної діяльності визначає означення цієї діяльності як процес розв’язування педагогічних задач.