Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для студента Пед.психол..doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
330.24 Кб
Скачать

Тема 5: Характеристика процесу учіння

  1. Специфіка учбової діяльності як об’єкта управління..

  2. Покомпонентний аналіз навчальної діяльності.

  3. Психологічні фактори, що визначають успіх (неуспіх) в учінні.

  4. “Вміння вчитися”. Роль педагога у формуванні вміння вчитися самостійно.

План-конспект лекції

1. Специфіка учбової діяльності як об’єкта управління.

На психологічному рівні управління навчальною діяльністю - це особлива діяльність педагога.

Навчання як система включає дві підсистеми: діяльність педагога (навчаюча діяльність) і діяльність учня (навчальна діяльність). Їх відношення - це особливий вид взаємодії - управління.

Загалом управління розглядається як процес цілеспрямованого впливу на об'єкт, що здійснюється для його функціонування з метою досягнення певних цілей. У системах управління мають місце впливи, за допомогою яких підсистема, що управляє, забезпечує функціонування підсистеми, якою управляють.

Для розуміння сутності поняття управління учбовою діяльністю, як вказує Ю.І.Машбиць, потрібно насамперед ураховувати, що обидві підсистеми - педагога і учня - здійснюють певну діяльність, що їхні дії спрямовані на досягнення певних цілей і діють вони під впливом певних мотивів, не завжди досить усвідомлених, що на їхні дії впливають різноманітні об'єктивні і суб'єктивні фактори - як стійкі, так і ситуаційні.

Розглянемо насамперед особливості навчальної діяльності як об’єкта управління. Учбовій діяльності, тобто діяльності учнів, спрямованій на досягнення певних учбових цілей, властиві як загальні риси людської діяльності (усвідомлений характер, мотивація, соціальність тощо), так і специфічні особливості, що характеризують тільки цей вид діяльності, а саме:

- учень є не лише суб'єктом, але й її об'єктом (навчальна діяльність передбачає засвоєння системи наукових знань, оволодіння узагальненими способами дій, а також зміни самого учня – рівня його розумового розвитку, розвитку психічних процесів, становлення якостей особистості);

- здійснюється в межах навчальної діяльності;

- співвідношення між учбовими задачами і їх цілями. З одного боку, для досягнення будь-якої, навіть найближчої мети, необхідно розв'язати певний набір задач, а з другого - розв'язання кожної задачі вносить (має вносити) вклад у досягнення різних навчальних цілей. Існує також діалектичний перехід цілей у засоби: те, що спочатку виступало як мета (засвоєння певного способу дії), виступає в подальшому як засіб досягнення нових цілей.

Суб'єктом навчальної діяльності є учень, особистість, яка розвивається, формується в усій складності і різноманітності проблем, що входять у цей процес (фізіологічних, соціальних, психологічних, педагогічних). У навчальній діяльності особистість учня виступає як відкрита система, що здатна до саморозвитку, саморегулювання і самовизначення. Проте учень як суб'єкт діяльності не може забезпечити без­посереднє перетворення самого себе, це здійснюється через його діяльність, яка відбувається шляхом розв'язання навчальних задач.

Об'єктом навчальної діяльності виступають задачі. Учень безпосередньо оперує саме об'єктами, що входять до складу задачі або залучаються для її розв'язання.

Справжнім продуктом навчальної діяльності є зміни в її суб'єкті, і одна з специфічних особливостей навчальної діяльності полягає в тому, що він (цей продукт) не відчужується від суб'єкта, а існує лише в ньому. Інші продукти - розв'язки навчальних задач мають значення не самі по собі, а у зв'язку з досягненням цілей навчальної діяльності.