Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія.doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
763.39 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Луцький національний технічний університет

ФІЛОСОФІЯ

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів

для студентів усіх напрямів денної форми навчання

Редакційно-видавничий відділ

Луцького національний технічного університету

ЛУЦЬК 2011

УДК 1.101

ББК 87.0

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів для студентів усіх напрямів денної форми навчання. – Луцьк: ЛНТУ, 2011.– 112 с.

Методичний посібник призначений для допомоги в організації самостійної роботи студентів усіх напрямів денної форми навчання з курсу „Філософія”. Подано плани семінарських занять, основні категорії кожної теми, перелік рекомендованої літератури до підготовки, методичні рекомендації по підготовці до семінарських занять, тестові завдання для самоперевірки та поточного контролю за кожною темою, завдання для модульного контролю, аналітичний тест для самопідготовки, тематику рефератів, загальний список літератури та орієнтовний перелік екзаменаційних питань.

Укладачі:

Сичевська-Возняк О.М., к. філос. н., доц. кафедри філософії, політології та права Луцького національного технічного університету

Рецензент:

Євтодюк А.В., к. філос. н., доц. кафедри філософії, політології та права Луцького національного технічного університету

Відповідальний за випуск:

Ситник О.І., канд. політ. наук, доц., зав. кафедри філософії, політології та права Луцького національного технічного університету

Затверджено науково-методичною радою ЛНТУ, протокол № від „ ”

2011 р.

Затверджено науково-методичною радою навчально-науково-виробничого інституту управління та бізнесу, протокол № від „ ” травня 2011 р.

Затверджено на засіданні кафедри філософії, політології та права Луцького національного технічного університету протокол № від травня 2011 р.

Вступ

Мета курсу “Філософія”, що вивчається студентами всіх спеціальностей Луцького національного технічного університету, полягає в тім, щоби дати уявлення про специфіку філософії як важливої форми суспільної свідомості; показати методологічну роль філософського знання в розумінні онтологічних, гносеологічних, аксіологічних і соціальних проблем буття; ознайомити з історією філософської думки, зокрема в Україні, з досягненнями сучасної філософії; сприяти формуванню у студентів здібностей до логічного мислення, самостійного аналізу складних явищ суспільного життя.

Після освоєння курсу студент повинен:

знатипредмет дисципліни, її структуру, категоріальний аппарат, основні етапи розвитку історії світової та вітчизняної філософії, сучасні тенденції розвитку філософської думки, найбільш відомих авторів філософських систем, їх головні праці;

уміти трансформувати філософські знання на проблеми суспільної теорії і практики, аналізувати соціально-економічні проблеми буття, ставити філософського рівня питання, аналізувати і акумулювати їх в рефератах, виступах на семінарах, формувати власну позицію;

мати навички читання та конспектування філософської літератури, толерантного ставлення до різних світоглядних систем, дискутування з тих чи інших проблем.

Цей методичний посібник призначений для організації самостійної роботи студентів з курсу філософії (філософія, релігієзнавство, етика, естетика, логіка). Нові стандарти у системі освіти потребують вдосконалення системи поточного та підсумкового контролю знань студентів. Для цього студентам пропонується перевірити рівень засвоєння матеріалу шляхом виконання завдань для самоперевірки та на основі модульного контролю, який становить собою ряд питань (в тому числі й тестових), об’єднаних у два модулі згідно змісту навчальної дисципліни „Філософія”.

Пропоноване методичне видання спрямоване на активізацію самостійної роботи студентів, зокрема, на їх самостійне опрацювання спеціальної літератури. Питання, винесені на поточний та модульний контроль, побудовані у відповідності із лекційним курсом та тематикою і планами семінарських занять, що дозволяє створити цілісне сприйняття предмета.

Зміст дисципліни „Філософія” реалізується в процесі вивчення трьох блоків: теоретичного, практичного та самостійної роботи.

Теоретичний блок передбачає засвоєння теоретичних знань: предмет і завдання філософії; його основні терміни, поняття, концепції, дискусійні проблеми; суспільні явища, процеси, події, аналіз та узагальнення фактів.

Практичний блок включає оволодіння навичками і методами наукової полеміки, логіки і культури мислення; вміння аргументовано, переконливо висловлювати свою точку зору; підготовка реферативних повідомлень, наукових доповідей і виступів з актуальних філософських проблем.

Самостійна робота передбачає вміння працювати з різноманітними джерелами, словниками; здійснювати пошук інформації з відповідної філософської проблематики; систематизувати матеріал; робити самостійний аналіз і узагальнення.

Робота студентів проводиться згідно з планами лекцій, семінарських занять, запитань та завдань до самостійної роботи.