Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і задачі епідеміології, питання.doc
Скачиваний:
698
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

10.Механізм передачі збудників інфекційних хвороб (визначення, види, фази механізму передачі)

Механізм передачі - процес періщення збудників від джерела інфекції до сприйнятливого організму, що виник в процесі еволюції

Механізми передачі: горизонтальний – фекально-оральний, аерогенний, трансмісивний, контактний. Вертикальний:

гермінативний, в/утробний, трансплацентраний.

Фази горизонтального механізму передачі: виділення збудника, перебування їх у зовнішньому середовищі (відсутня при прямому контактному мех..пер.), проникнення збудника до сприйнятливого орнізму.

11.Шляхи передачі збудників при різних інфекційних хворобах

Шлях передачі – реалізація механізму передачі в конкретних умовах місця і часу: фекально-оральний (водний–чер.иф., холера, харчовий–ботулізм, сальмонельоз, контактний–дизентерія, ешерихіоз), аерогенний (повітряно-краплинний–дифтерія, скарлатина, повітряно-пиловий–легіонельоз, туляремія) Механізм передачі - процес періщення збудників від джерела інфекції до сприйнятливого організму, що виник в процесі еволюції Механізми передачі: горизонтальний – фекально-оральний, аерогенний, трансмісивний, контактний. Вертикальний:

гермінативний, в/утробний, трансплацентраний

12.Чинники передачі збудників при різних інфекційних хворобах

Чинники передачі: об’єкти довкілля за допомогою яких збудник передається від джерела сприятливого організму (членистоногі, вода)

Чинники передачі особливі при різних захворюваннях, наприклад при кліщовому енцефаліті це кліщі, інші комахи при різних захворюваннях. При внутрішньолікарняних інфекціях з контактним шляхом передачі чинниками передачі виступають: при прямому-руки медперсоналу, предмети,які дотикаються до рани… При непрямому-шовний і перев’язочний матеріал, антисептики, інструменти, р-ни для в/в вливання, апарати шт. дихання, катетери, ендоскопи…

13.Живі переносники збудників інф. Хв.

Живі переносники збудників інфекційних хвороб належать до типу членистоногих (Arthropodea) і включають представників класів комах ( Incecta) та павукоподібних кліщів Arachnoidea або Chelicerata. З комах епідеміологічне значення мають ролики вошей (Pedicculidae), комарів (Culicidae). мух (Muscidae), бліх (Pulicidae) та москітів (Psychodidae).

Механізм передачі збудників за допомогою переносників - кровосисних комах носить назву трансмісивного.

Інфекційні хвороби, збудники яких передаються тільки трансмісивно (за допомогою переносників), називаються облігатно- трансмісивними (поворот­ний тиф, кліщовий висипний тиф Північної Азії, японський енцефаліт)

Інфекційні хвороби, при яких збудники можугь передаватися як через переносників, так і іншими шляхами, називаються факультативно- трансмісивними (чума, туляремія, кліщовий енцефаліт).

Живі переносники можуть передавати збудників механічним і біологічним способами передачі.

Зараження людини від живих переносників відбувається за допомогою двох механізмів інокуляції та контамінації 1. Інокуляція- передача збудника проходить через колючо-ріжучий ротовий апарат переносника під час укусу;

І. Контамініція - передача збудника з будь-якої ділянки тіла комах, крім колючо-ріжучого ротового апарату (хоботка).