Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і задачі епідеміології, питання.doc
Скачиваний:
698
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

41. Дезінфекція, її значення в різних групах інфекційних хвороб

Дезінфекція-процес знищення або видалення в навколишньому середовищі збудників інф хворіб. Впливає на механізм передачі збудників, 2 ланка епідпроцесу. При кишкових інф, дезінфекція спрямована на знезараження і очищення води, харчових продуктів, сміття та відходів, дезінфекція тваринної сировини. При інф дих шляхів- провітрювання, УФ опромінення, волога обробка. При кров’яних інф- дотримання режиму на об’єктах, що працюють з кров’ю. Інф зовнішніх покривів- дезінфекція в лазнях, басейнах, перукарнях, в місцях утримання худоби (при зоонозних інф), сировини і продуктів харчування.

42. Контроль якості дезінфекції

контроль якості дезінфекції: 1візуальний контроль-визначення повноти дезінфекції, контроль роботи дезкамер, його ще називають фізичним. 2 хімічний контроль- з метою перевірки правильності приготування дезрозчинів, використовуються такі експрес методи-«Хлор тест» для визначення вмісту хлораміну і хлорного вапна, «Пероксид-тест» для пероксиду водню, «Час-тест» для хлоргексидину біглюконату в спиртовому розчині. 3 бактеріологічний- забір змивів на наявність пат флори з продезінфікованих предметів; бактеріологічні тести з культурами E.coli, S.aureus по 15 бактестів розміщують в 5 точках дезкамер, а потім посів їх на середовища.

43. Поняття про дератизацію, види, методи.

Дератизація- комплекс заходів боротьби з гризунами як резервуарами та джерелами збудників інф хворіб, а також тих, що завдають економічних збитків.

Є профілактична (включає сан-гігієнічні, сан-технічні, агротехнічні заходи ) і винищувальна, що має такі методи: механічний (пастки, капкани) , хімічний(кишкові отрути і фумиганти), біологічний (мікроорганізми, хижі ссавці і птахи). Є також міська і польова дератизація. 4 форми проведення міської дератизації: 1-осередкова-де гризуни створюють епідемічну небезпеку, 2-вибіркова-щоб встановити факт заселення даного міста гризунами, 3- одномоментна-обробляють весь населений пункт, 4- систематична- комплексна по всій території.

44.Методи та типи дезінсекції.

Дезінсекція складається з профілактичних та винищувальних заходів. Метою профілактичних заходів для створення умов, які несприятливі ДЛЯ ЖИТТЯ і розмноження членистоногих Метою винищувальних заходів є знищення членистоногих на об'єктах чи в умовах, де членистоногі становлять епідеміологічну чи народногосподарську небезпеку,

Для винищення членистоногих застосовують механічний, фізичний, хімічний і біологічний метоли.

Механічний метод - механічне видалення комах з об'єктів за допомогою липкого паперу, порохотягу, нитки та інших механічних засобів

Фізичний метод - застосування впливу високих температур; кип'ятіння, обробка насиченою водяною парою в камерах, тощо.

Біологічний метод полягає у використанні біологічних ворогів членистоногих: птахів, мікроорганізмів, риб

Хімічний метод передбачає використання хімічних речовин, що призначені для знищення членистоногих - інсектицидів. Він мас найбільш широке застосування в практиці Хімічні речовини, що призначені для відлякування комах, називаються репелентами.