Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і задачі епідеміології, питання.doc
Скачиваний:
698
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

35.Територія ризику, час ризику, групи ризику, чинники ризику

Час ризику – пора року, коли є підйом захворюваності. Територія ризику – територія з постійно високими показниками захворюваності. Чинники ризику – елементи природного і соціального середовища, особливості праці та поведінки, стан внутрішніх органів та систем, які збільшують можливість виникнення захворювання. Групи ризику – це постійно проживаюче на даній території ризику група населення, яка піддається впливам чинників ризику.

37.Оперативний епідеміологічний аналіз (визначення, мета, завдання)

Оперативний епідемічний аналіз – це оперативний аналіз інформації, що безпосередньо відбиває стан і тенденції розвитку епідпроцесу.

Мета – динамічна оцінка епідпроцесу для раціоналізації напрямків профілактичної і протиепід роботи. Передбачає безперервне спостереження за епі.значимими об’єктами соц..і природніми явищами, які можуть активізувати епід. Процес на територіях ризику.

Завдання – аналіз і оцінка результатів лабораторних досліджень; епідосбтеж. Осередків у зв’язку з виникненням поодиноких випадків інф.захв.; оцінка динаміки захв.; епід обстеж. Осередків у зв’язку з виникненням спалахів захворювання; сан.-епід. Розвідка.

38.Методи стерилізації, організація її проведення

Стерилізація- повне очищення від мікроорганізмів шляхом використання фіз. чи хім. факторів. Етапи стерилізації: дезінфекція, передстерилізаційна очистка (механічна, хімічна, автоматична), стерилізація. Методи стерилізації: фізичний- паровий (в автоклавах), повітряний, радіаційний (гама установки, прискорюваяі електронів), за допомогою ІФЧ випромінювання, високочастотного коливання, фільтрування, мембранна фільтрація. Хімічний (6% р-н пероксиду водню, 1% Дезоксон-1, 2,5% глутаровий альдегід, пари р-ну формальдегіду в етиловому спирті), газовий, кип’ятінням + газо провітрюванням.

39.Методи контролю якості стерилізації

Фізичний метод- перевірка температури, тиску (манометр), часу. Хімічний метод- для контролю режимів парових, повітряних, газових стерилізаторів. хімічний тест-запаяна трубка, заповнена хім. речовиною з барвником, що змінює свій стан чи колір при певній температурі . Термохімічні індикатори- смужка паперу, що має нанесену термоіндикаторну фарбу, колір якої міняється при регламентованих режимах стерилізації. Бактеріологічний метод-використання бак культури B.antrocoid , що в пробірках розміщується в автоклаві, це для парових стерилізаторів. Для контролю повітряного методу використовується бак культура B.subtilis. Потім проводиться посів на середовища. Контроль стерилізації виробів мед призначення-виявлення мікроорганізмів, здатних до розмноження на цих виробах (забір та посів на живильні середовища).

40.Визначення дезінфекції, її види та методи.

Дезінфекція-процес знищення або видалення в навколишньому середовищі збудників інф хворіб.

Види дезінфекції: профілактична і осередкова, що поділяється на поточну і заключну. Профілактична проводиться при відсутності явного джерела інфекції. Способи: знезараження питної води, термічна обробка продуктів харчування, знезараження стічних вод, вологе прибирання, протиепідемічний режим в ДДУ, школах, гуртожитках, ЛПЗ. Поточна: знезараження приміщення, кип’ятіння посуду в 2% р-ні соди 15хв, кип’ятіння білизни в 2% миючому р-ні, миття предметів догляду, миття посуду для виділень… заключна проводиться після видалення джерела з осередку. Методи дезінфекції: фізичний (механічний-вентиляція і фільтрація, термічний, променева енергія), біологічний (аерація і мікроорганізми), хімічний (бактерициди і бактеріостатики).