Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Промислова технологія аерозолів Лекція.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
118.27 Кб
Скачать

Лікарські засоби, що знаходяться під тиском. Характеристика, класифікація, методи одержання

За ДФ України - лікарські засоби, що знаходяться під тиском – це лікарські засоби в спеціальних контейнерах під тиском газу і містять одну або більше діючих речовин. Дані засоби при виході з контейнеру при натискуванні на клапан являють собою аерозолі ( дисперсію твердих або рідких часток в газі, розмір яких залежить від призначення ), рідини або м’якої піни.

Аерозолі ( від грец. “аеро” – повітря і “золь” - розчин ) – найдрібніші краплинки рідини або тверді частинки, що знаходяться в зависнутому стані в газоподібному середовищі.

Перше застосування контейнерів під тиском відноситься до ХУІІ століття, коли в продажу почали з’являтися газовані суміші. Перші патенти на пристрої для одержання аерозолю були видані в Норвегії і США – автори запропонували застосовувати хлором етил і хлор етил у металевих або скляних контейнерах. У 1933-1934 р. у США були видані патенти на застосування галоїдних вуглеводнів у вогнегасниках.

Бурхливий розвиток аерозольної промисловості розпочався в 1941 р., коли під час Другої світової війни американці запатентували контейнери під тиском, так звані “бог-бомб”, що містили суміші фтороводнів, хлороводнів та інсектицидів.

На даний час у всіх галузях виробництва використовується принцип аерозольної упаковки для розпилення рідин, порошків, пін, паст, кремів і ін. Значну долю серед них посідають препарати санітарно-гігієнічного призначення: шампуні, засоби для знищення побутових комах, репеленти, дезодоранти, косметичні засоби, ветеринарні препарати, проте розвивається і випуск фармацевтичних аерозолів.

У нашій країні аерозолі, що входять до асортименту побутової хімії, випускаються з 1959 року. Промислове виробництво лікарських засобів, що знаходяться під тиском, вперше організовано в Україні на дослідному заводі ДНЦЛЗ (Харків).

У 1969 р. була випущена перша промислова партія препарату “Інгаліпт”. В наступні роки виробництво аерозолів освоєно на заводах “Стома” і фірмі “Здоров’я” ( м. Харків ). Основний розробник даної групи препаратів - лабораторія медичних аерозолів ДНЦЛЗ - керівник – проф. Г.С.Башура. В цій лабораторії розроблено близько 20 аерозольних препаратів (“Лівіан”, “Каметон”, “Камфомен”, “Гіпозоль”, „Ундезоль” і ін.) і закладені основи подальшого їх вдосконалення.

Термін “аерозоль” відноситься до всіх аеродисперсних систем, якщо їх розглядати з точки зору фізичної хімії. С точки зору технологів, аерозоль - це ліки, що знаходяться в герметичному балоні під тиском. А з медичної точки зору - спосіб застосування ліків, дія яких проявляється в диспергованому стані.

Широка популярність застосування лікарських засобів, що знаходяться під тиском, в медичній практиці визначається насамперед їх високою терапевтичною ефективністю, зручністю застосування і економічністю.

Переваги лікарських засобів, що знаходяться під тиском:

  1. Застосування зручне, естетичне, гігієнічне, ;

  2. Не викликає хворобливого відчуття;

  3. Забезпечується точне дозування ліків при використанні дозуючих пристроїв;

  4. Приводить до швидкого терапевтичного ефекту при порівняно малих затратах лікарських речовин;

  5. Лікарські речовини із аерозольних контейнерів швидко всмоктуються і можуть бути використані для надання невідкладної допомоги;

  6. Аерозольний контейнер герметично закритий, що виключає забруднення лікарського препарату із зовнішнього середовища;

  7. Аерозольний контейнер захищає препарат від висихання, дії світла і вологи;

  8. Протягом всього терміну придатності аерозолі зберігають стерильність;

  9. При великому числі маніпуляцій скорочується кількість обслуговуючого персоналу;

  10. Висока ефективність дії в поєднанні з зменшенням витрат діючих речовин надає аерозолям економічні переваги.