Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв’язки з громадськістю. Тихомирова.doc
Скачиваний:
784
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Мішані засоби комунікацій із персоналом

На деяких підприємствах західних країн в останні роки отримав розвиток такий засіб внутріорганізаційних комунікацій, як управлінські (електронні) табло. Вони можуть мати текстовий вигляд (тобто бути вербальними) або графічний (діаграми, графіки, таблиці тощо), тобто передавати інформацію невер-бальними засобами. Найбільш ефективні, на нашу думку, табло, які містять як вербальну, так і невербальну інформацію.

Наприклад, на одному з металургійних підприємств Франції застосовуються управлінські табло на рівні окремих бригад. Основні показники цього табло відображають продуктивність праці і якість виробів, використання робочого часу, оволодіння суміжними професіями, навчання та підвищення кваліфікації. Крім основних показників, табло містить відомості про причини відставання від термінів виконання завдань, а також інформацію про заходи, що застосовуються для досягнення цих результатів.

Дослідники зазначають, що всі працівники підприємства проявляють великий інтерес до такої інформації. Дані табло необхідні для координації щоденної діяльності працівників. Вони сприяють кращому розумінню цілей та завдань, які стоять перед підприємством, окремим підрозділом. Саме підготовка управлінських табло згуртовує рядових робітників та керівників середньої ланки. Вони разом збирають інформацію, відкрито обговорюють проблеми, що виникають на підприємстві, виявляють “вузькі” місця.

Плакати, стенди та інші види наочності. Вони використовуються для пропаганди ідеології фірми: гасла, ключові положення розміщуються на всій території підприємства, оточують працівників на кожному кроці; фоторепортажі з підрозділів, портрети передовиків; вітальні плакати та стенди до днів народження, знаменних дат, загальнонаціональних та релігійних свят; плакати-календарі із символікою підприємства, портретами керівників та працівників.

Періодично або постійно використовуються стенди з матеріалами про підсумки роботи підприємства, окремих підрозділів. У цьому випадку застосовуються таблиці, графіки, малюнки, схеми, фотографії. Вони замінюються новими, якщо треба оновити інформацію.

Подієва комунікація з персоналом

Внутрішні події – події, що відбуваються на підприємстві і спрямовані на внутрішню громадськість. До них належать:

  • внутрішні збори персоналу підприємства або окремих його підрозділів; щорічні конгреси фірми;

  • участь у спільних акціях зі ЗМІ (прес-конференціях, зустрічах тощо); конференції;

  • прийоми, які влаштовує керівництво для персоналу на свята, знаменні дати тощо; вечори, бенкети (у них беруть участь, як правило, і члени сімей); пікніки (у них також беруть участь, як правило, і члени сімей);

  • спортивні змагання; конкурси, лотереї тощо; концерти та інші видовищні заходи;

  • виставки (періодичні та постійно діючі) продукції цього підприємства або конкурентів;

  • благодійництво.

Приклади застосування внутрішньої подієвої комунікації

Індивідуальні комунікації. Компанія “Ситроен” вирішила провести акцію внутрішньої комунікації стратегічного плану, розраховану на розробку перспектив підприємства у ХХІ столітті. Було підготовлено 300 “місіонерів”, які будуть протягом десяти років (!) проводити роботу з персоналом невеликими групами, щоб забезпечити реалізацію стратегії фірми в майбутньому.

Необхідність проведення такої акції була зумовлена тим, що автомобільний ринок опинився перед загрозою завоювання японськими та корейськими фірмами. “Ситроен” мав намір переконати всіх, зокрема персонал компанії, у тому, що й за десять років із цією маркою змушені будуть рахуватися. “Марка бере на себе зобов’язання заспокоїти свій персонал, утвердити в його свідомості те, що й за десять років – у 2006 році –“Ситроен” буде однією з трьох марок, які клієнт мріятиме придбати”. Спе- ціально був підготовлений проект розвитку компанії у ХХІ столітті, розрахований на кожного з 50 тисяч працівників. Спеціалісти “Ситроена” вирішили обійтися без “проведення великого шоу, надавши перевагу індивідуалізованій комунікації. Експерти зараховують цю специфічну форму реалізації проекту компанії до внутрішньої корпоративної події, яка в цілому відображає тенденцію того, що “реєстр” можливих подій стає ширшим, а їхні межі – менш строгими” [65, 61].

Свято переможців. Дослідники зазначають, що на великих підприємствах США раз на рік практикують свята, які називають святами переможців. Працівники підприємства разом із членами своїх сімей приходять у будній день (підприємство не працює) у святково прикрашений зал. На сцену виходить генеральний директор (цей обов’язок ніколи і нікому не передоручається) і по одному викликає працівників, що відзначилися. Директор кожного вітає і голосно зачитує текст грамоти. У тексті дуже докладно розповідається, за що вручається грамота. Професор М.І.Станкін наводить такий приклад тексту: “Верстат, на якому Ви працювали, вийшов із ладу. Запросили ремонтників, але вони відмовилися його лагодити, пославшись на те, що він відслужив свій вік і підлягає списанню. Ви своїми золотими руками відремонтували верстат, і він працює не гірше нового. Фірма гордиться тим, що в її рядах працює такий висококваліфікований спеціаліст, майстер на всі руки, і в День переможця нагороджує Вас Грамотою”.

У цей момент, як правило, відбувається щось несподіване, якийсь сюрприз. Часто на голову того, кого нагороджують, сиплються троянди, відсувається бокова куліса і вражений зал шквалом оплесків зустрічає видатного кіноактора –“кумира” переможця. Артист обнімає нагородженого, цілує його, якщо це людина іншої статі, і говорить йому кілька теплих слів. Клацають фотоапарати, гудуть кінокамери – і до Грамоти додаються фото і кінофільми, на яких нагороджений знятий з генеральним директором та артистом кіно. Таке свято залишається в пам’яті на все життя, а для колег та дітей нагородженого є уроком на все життя.

Дослідження показали, що витрати на такі свята виправдовують себе, оскільки вони є могутнім стимулом до праці, зменшують плинність персоналу, підвищують продуктивність праці, роблять більш ефективною раціоналізаторську роботу [102, 61].