Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв’язки з громадськістю. Тихомирова.doc
Скачиваний:
792
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. У чому сутність політичної комунікації? Яку структуру мають політичні комунікації?

  2. Яке значення мають служби ПР у діяльності політичних установ та організацій суспільства?

  3. Які прийоми та методи застосовуються для здійснення політичних комунікацій?

  4. У чому особливості владних, партійних, виборчих комунікацій?

  5. На думку відомого політолога К.Дойча, політична система суспільства подібна до кібернетичної. У чому це виявляється і які має наслідки?

  6. Як би Ви прокоментували висловлювання: “Політична комунікація для політичної системи – це те саме, що кровообіг для організму людини”?

  7. Яку роль відіграють служби ПР у механізмі здійснення політичної комунікації? У чому особливості діяльності служб ПР у цій сфері життя?

  8. Дехто вважає, що предметом політичної комунікації є власне політична інформація. Яка Ваша думка з цього приводу?

  9. Як Ви думаєте, чи не суперечить принципу свободи інформації практика координації діяльності служб ПР державних установ та організацій?

  10. Що спільного та відмінного в роботі служб ПР державних установ та політичних партій у період передвиборної кампанії?

Глава 4. Паблік рилейшнз у соціокультурній сфері

Соціокультурна сфера містить у собі освіту, науку, культуру, охорону здоров’я, фізкультуру і спорт, діяльність громадських організацій та об’єднань. Кожна з цих галузей має як свою специфіку, пов’язану з особливостями функціонування відпо- відних установ та закладів, так і певні спільні риси, зумовлені невиробничим і, часто, некомерційним характером їх діяльності. Усе це не може не впливати на особливості здійснення діяльності в галузі зв’язків з громадськістю в соціокультурній сфері.

Головними спільними рисами соціокультурних закладів є:

  • Поєднання державних і громадських засад їхнього виникнення та діяльності.

  • Основними джерелами фінансування їхньої діяльності є бюджетні кошти (за винятком громадських організацій, які фінансуються головним чином за рахунок членських внесків та спонсорських коштів).

  • Переважання галузево-територіальної системи управління, що охоплює як вертикальні, так і горизонтальні структури.

  • Переважання некомерційної діяльності, яка безпосередньо підпорядкована досягненню тієї чи іншої змістовно визначеної мети, що не зводиться до збільшення прибутку чи майна.

  • Основними надходженнями установ та закладів соціокуль- турної сфери є: фінансові асигнування засновників, внески колективних членів організації, надходження від реалізації платних послуг і робіт на замовлення, дарунки, пожертвування, безкоштовна праця, випуск цінних паперів (наприклад, лотереї).

  • Система управління соціокультурними закладами дуже часто містить так зване “суспільне начало” – опікунські ради, правління суспільних фондів, котрі покликані відстоювати не стільки інтереси персоналу соціокультурного закладу, скільки інтереси споживачів та суспільства в цілому.

  • Фахівці зазначають, що ключовою особливістю некомерційних організацій є фіксовані, незалежні від результатів поточної роботи винагороди керівників та їхніх працівників.

Зрозуміло, що в таких умовах ПР-діяльність буде мати свою специфіку, зумовлену названими особливостями. Щоб з’ясувати специфіку зв’язків з громадськістю у соціокультурній сфері, зупинимося на аналізі ПР-діяльності окремих різновидів установ та організацій цього профілю.