Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв’язки з громадськістю. Тихомирова.doc
Скачиваний:
791
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Соціальне значення виставок/ ярмарків

  1. Вони створюють передумови для так званих “випадкових” зустрічей.

  2. Забезпечують безпосередність спілкування.

  3. Економлять час покупців та продавців.

  4. Представляють товари в їхньому природному вигляді.

  5. Надають покупцеві можливість порівняти однорідну продукцію відносно комерційних умов її якості, ціни тощо.

  6. Створюють умови для обміну інформацією.

  7. Інформують учасників про події в розвитку технології.

  8. Сприяють зростанню авторитету підприємства, торгової марки тощо.

  9. Дозволяють встановити професійні контакти.

  10. Формують громадську думку стосовно експонента.

  11. Існує думка, що виставки/ярмарки можна порівняти з барометром та його значенням для метеорології.

Типологія виставок/ярмарків

Критерій

типологізації

Типи виставок/ярмарків

Місце проведення

Національні – міжнародні, місцеві – регіо- нальні,

регіональні – міжрегіональні, пересувні

Частота проведення

Періодичні (кожні кілька років), щорічні, сезонні, епізодичні – постійно діючі

Мета

Здійснення продаж (замовлень), інформування, знайомство з результатами діяльності організації

Тип експонатів

Товари, послуги, технології, інвестиції

Галузева ознака

Універсальні, багатогалузеві, галузеві

виставки окремих видів товарів

У галузі виставок/ярмарків реклама і ПР так тісно пов’язані між собою, що між ними часто неможливо провести межі. Пояснюють це тим, що участь у таких заходах, як правило, використовують як вдалу нагоду просунутися у здійсненні генеральних цілей підприємства.

Фахівці дають таке визначення реклами участі: це рекламна кампанія, що відбувається під час участі у виставці/ярмарку, метою якої є популяризація іміджу експонента, знайомство відвідувачів з розмаїттям і солідністю його експонатів та інформування їх про розташування стенда на території виставки. Цілі реклами участі:

  • Переконати відвідати експонента, що рекламується у плані експозиції.

  • Удосконалити корпоративний імідж експонента.

  • Заохотити значну кількість відвідувачів.

  • Перетворити пасивну участь в активну.

Основні заходи рекламної участі

У період підготовки до виставки/ярмарку необхідно включити фірми-учасники в офіційний каталог виставки/ярмарку (своєчасно направляється спеціальна заява). Крім того, обов’язково здійснюється публікація в галузевих періодичних виданнях і в економічних друкованих засобах, зорієнтованих на потенційних відвідувачів.

Напередодні виставки та під час її проведення доцільне використання символів ярмарку-виставки на проспектах, у публікаціях, на прес-конференціях і т.д. Наклейки із символом ви-ставки/ярмарку, наприклад, можуть бути розміщені на коре-спонденції, яку відправляють з організації.

Для забезпечення участі у виставці відвідувачів, у яких особливо зацікавлена організація, необхідно розіслати максимальну кількість запрошень, які повинні бути короткими та відповідати стандартам країни. У запрошенні потрібно вказати: хто кого запрошує, який це захід, де знаходиться стенд, коли проводиться ярмарок чи виставка, чому і яким чином у ній бере участь експонент. Радять особливу ретельність проявити в точному написанні імен, титулів, адрес запрошених.

Відділ реклами своєчасно готує афіші, рекламні панно, колони, що розміщуються на території виставки, роздавальні друковані матеріали – листівки, проспекти тощо.

Безпосередні контакти з активними потенційними відвідувачами можуть здійснюватися під час прес-конференцій, показів відеофільмів, бесід за круглим столом, особистих зустрічей.

Працівники служби зв’язків з громадськістю здійснюють підготовку спеціальних досьє, що призначені для роздачі під час прес-конференції чи розміщення у прес-центрі ярмарку/виставки. Такі досьє містять прес-релізи, інформаційний рекламний матеріал (таблиці даних, проспекти тощо), “біографічні відомості” про підприємство та його діяльність, фотоматеріали з чітким поясненням і відомості про місцезнаходження стенда (павільйону, залу).

Під час виставки практикують роздачу зразків товарів (дегустацію). Важливе значення має також використання фірмового одягу персоналом організації.

Після завершення виставки головним завданням служби зв’язків з громадськістю є оцінка інформаційних заходів, що мали місце під час виставки, з точки зору їх ефективності та можливості застосування у майбутній роботі. На думку фахівців, одним з найбільш ефективних механізмів підтримки участі організації у виставці/ярмарку є ПР-діяльність, оскільки вона сприяє підтримці або підвищенню іміджу фірми та стимулює розвиток її контактів.