Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв’язки з громадськістю. Тихомирова.doc
Скачиваний:
792
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Цікавою новиною може бути інформація про:

  • політичні події в країні та за кордоном

  • діяльність і рішення уряду

  • події у сфері культури та освіти

  • проблеми безпеки та оборони країни

  • конфліктні ситуації, що стосуються міжнародних відносин, окремих установ, людей

  • економічне життя суспільства.

Для працівника служби зв’язків з громадськістю особливе значення можуть мати новини, що стосуються його підприємства чи організації:

  • Новий або найкращий продукт, послуга.

  • Нові призначення торгівлі чи рекламної діяльності (виставка, ярмарок тощо).

  • Нові призначення та просування по службі (передусім, відомих спеціалістів, перших керівників тощо).

  • Перебудова організації чи установи, що веде до помітних змін у її діяльності (переїзд на нове місце, побудова нового приміщення, відкриття нового підрозділу, дочірньої компанії, відділення, виставкового залу, модернізація, розширення сфери діяльності тощо).

  • Зміни іміджу компанії (нова торгова марка, новий дизайн, зміни назви компанії тощо).

  • Фінансові повідомлення (зміни цін, незвичайні продажі, збільшення продажу та отримання прибутку, фінансові звіти, інформація про акції, інвестиції).

  • Проведення досліджень та розробок (відкриття, зроблене працівниками організації, початок чи завершення дослідження робіт, їхні результати, видання книг, отримання відгуків тощо).

  • Нагороди установи, її працівників, партнерів тощо.

  • Проведення зборів, нарад акціонерів, зустрічей із громадськістю.

  • Річниці компанії, продукту, що виробляється, розміщення виробництв.

  • Звіти про рекорди.

  • Спеціальні події (презентації, виставки, ярмарки, круглі столи, відвідування гостей тощо).

  • Особисті події (річниці діяльності працівника, весілля, народження дітей, виставки робіт працівників тощо).

  • Діяльність персоналу установи (хобі, зустрічі, вечірки, громадські організації тощо).

  • Рейтинг установи, її лідера, продукту.

Специфічним видом новин є рейтинги. Рейтинг (англ. Rating) 1) оцінка 2) положення, ранг) – чисельний показник рівня оцінок діяльності установи, організації чи окремої особистості, обґрунтовується підсумками голосування, соціологічного опитування або результатами якихось досягнень.

В умовах широкого розвитку досліджень, оцінок та переваг товарів, послуг, фірм, організацій та ЗМІ їхні результати стають новинами, які можуть службами ПР передаватися до засобів масової інформації. Особливе значення цей специфічний вид новин має в політичному житті. Т.Лебедєва звертає увагу на те, що цьому сприяє зв’язок інститутів зондажу громадської думки (соціологічні центри, фірми, установи) із засобами масової інформації. Вона пише: “З утворенням цього альянсу – інститути зондажів – ЗМІ – опитування не тільки відображають політичну ситуацію, але й перетворюються на політичну новину, яку й передають як останні вісті засоби масової інформації. Так виникає своєрідний новий тип політичних новин – на основі останніх результатів рейтингів: віднині зростання популярності політика або ж його падіння стає подією дня, найчастіше за важливістю одним з перших” [64, 318]. Повною мірою цей висновок можна віднести і до рейтингу керівника, установи чи продукту, який вона виробляє. Саме тому служби ПР прагнуть повідомити про високі оцінки, отримані на виставках, конкурсах, під час опитувань громадської думки як про важливі та цікаві новини.

Наближеність до місця поширення. Окрім своєчасності та цікавості, до новин висувається і третій критерій, який вимагає зв’язку повідомлення з місцем поширення. Його використання необхідне тому, що рівень цікавості новин визначається характером інтересу громадськості до діяльності певної організації. Випуск нового товару зацікавить велику частину громадськості – його потенційних споживачів, де б вони не жили. Новина про перемогу на міських змаганнях команди фірми швидше за все буде мати локальний характер, і публікація її в центральній пресі навряд чи викличе загальний інтерес. У той же час новини спеціального характеру (потреба в яких є у фахівців певної галузі) може не мати “кордонів”, якщо друкується у спеціальних виданнях.

“Для кожного продукту та послуги є свої природні межі поширення. Ці межі можуть бути визначені територією, на якій підприємство розташоване, де поширюється вироблений ним продукт, або територіями, на яких він продається. Ці кордони можуть визначатися і тим, де мешкають потенційні споживачі: усередині країни чи на узбережжі, у горах чи в пустелі, у місті чи в сільській місцевості. Кордони можуть встановлюватися і кліматом, можуть бути місцевими, регіональними, національними чи міжнародними” [32, 29].

На думку фахівців, з погляду цікавості на першому місці завжди місцеві новини. Завдяки інтенсивному висвітленню місцевих новин багато газет досягають значних успіхів. “Жодна новина в громаді, яку обслуговує маленька місцева газета, не може бути незначною, щоб про неї не сповістити докладно, точно, справедливо та безстрашно”, – говорить Редвуд Шоен, ре-дактор газети Redwood Gazette у містечку Редвуд Фолз, штат Мінесота (наклад 5076 примірників, населення 3813 чол.). “Щоб висвітлити такі новини, працівникам нашої газети, яка виходить двічі на тиждень, потрібно чимало побігати, покористуватися телефоном, відвідати збори замість того, щоб посидіти вдома та приділити більше часу іншим деталям. Але все це допомагає створити наклад” [91, 1]. Це стосується не лише місцевих ЗМІ, але й загальнонаціональних. На думку тих же американських фахівців, навіть столичні газети друкують місцеві розділи, які не містять ніяких інших новин, окрім тих, що цікаві для певної місцевості, де вони розповсюджуються. У таких розділах і може розміщуватися цікава інформація про події та факти діяльності конкретної фірми чи організації.

В українських засобах масової інформації порівняно мало новин про організації чи установи. Дехто з головних редакторів ЗМІ навіть відмовляється розміщувати інформацію про комерційні структури, посилаючись на те, що будь-який матеріал про фірму чи підприємство – це реклама. Вважається, що це помилка. Про це свідчить і досвід інших країн. Зокрема в США новини компаній, особливо великих та відомих, не розглядаються як прихована реклама жодним ЗМІ. Здається, радіо, телебачення та преса України стали б цікавішими для населення, якби вони розміщували більше новин про події та факти, що стосуються їхнього міста, підприємства чи установи, їхніх колег, сусідів.

Звільнення від упередження. У практиці ПР та журналістиці чітко розмежовуються новини та коментарі до них. Новини – це завжди інформація, вільна від поглядів та упередженості. У них викладаються факти, відомості, а не те, що люди думають з цього приводу. Більшість інформаційних матеріалів, які готуються службами зв’язків з громадськістю, повинні так виглядати. Особливо це стосується інформаційних релізів, про які йдеться в останньому параграфі розділу.

Зважаючи на специфіку новин, покладених в основу пабліситі, можна говорити про різні його види . Їх класифікація може здійснюватися за такими критеріями:

  • територія поширення;

  • зміст новин;

  • засоби поширення новин.