Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vova.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.93 Mб
Скачать

5. Характеристика умов руху автомобіля вночі

Статистика ДТП багатьох країн показує, що у темну пору доби різко підвищується небезпека руху. Попри те що, що інтенсивність руху на цей період 5-10 разів менше, ніж у світлий, частка ДТП становить 40-60% їхньої загальної кількості.

З темряви погіршується видимість шляхи і розташованих у ньому об'єктів.Фари автомобіля висвітлюють лише обмежений ділянку дороги, причому об'єкти з'являються у освітленої зоні раптово, для упізнання їхніх потрібно більше часу, ніж удень. Час реакції водія вночі збільшується у середньому 2 разу. Основною передумовою підвищення небезпеки руху на темну пору доби є різке зниження ефективності зорового сприйняття водіями шляхи і навколишнього середовища,обслуговуване фізіологічними особливостями зору людини. Коли ж врахувати, щодо 90% інформації, з урахуванням переробки якої оцінка обстановки, водій отримує з допомогою зору, стають очевидними зниження надійності його дії в темний період, і збільшення можливості відмови від системи ВАДС. Збільшення тяжкості наслідків ДТП в темну пору доби пояснюється, в такий спосіб, тим, що водій пізніше, ніж удень, виявляє перешкода і, отже, меншою мірою встигає знизити швидкість руху.

У темряві водій значно нижча сприймає обстановку, з не меншою точністю оцінює швидкість свого автомобіля І що дуже важливо, піддається осліпленню світлом фар, котрий іноді стаціонарних джерел кольору.

З темряви погіршується видимість дороги, орієнтування, притупляється спостережливість, швидше з'являється втома, часті випадки засліплення зустрічним транспортом. Усе це створює небезпечні умови керувати МС. Відповідно до статистичних даних, найбільше ДТП виникає у період із 16 до 20 год. На ці 5 год випадає, майже 40% ДТП і 40% полеглих від середньодобових показників аварійності. Показник тяжкості наслідків ДТП має найменше значення в початкові годинник робочого дня (13...15 год) і збільшується в ввечері (20...21 год), досягаючи максимуму вночі (23...1 год).

Складність нічного водіння пов'язані з особливостями зору чоловіки й недостатнім освітленням дороги фарами. Тому роботі у нічний час має підготовка автомобіля: перевірка світлових, сигнальних приладів, розміщення необхідних приладь, інструмента на певних місцях. Потрібна вивчити майбутній маршрут руху (особливості дороги, мостів, пункти прямування

У темну пору доби й за умов недостатньою видимості практично неможливе кольоросприйняття предметів. Вони відрізняються за кольору, а, по яскравості, причому яскравість об'єктів дорожньої обстановки (транспортні засоби, пішоходи) і контрастність їх щодо дороги сильно знижуються. Відстань, у якому виявляються транспортні засоби вночі, скорочується майже вдвічі більше порівняно з світлим часом, проте водієві здається, що вони знаходяться більшому відстані. Взагалі, у вечірні сутінки і світанку в багатьох водіїв з'являється так званий оптичну оману. Контури предметів розпливаються, автомобілі небілу і яскраво-жовтої квітів зливаються з тлом, і покриттям дороги. У цьому світлі фар спотворюються предмети і нерівності дороги.

Різкі і часті зміни освітленості і яскравості предметів вимагають безупинної адаптації зору, у результаті очі водія швидко втомлюються. Найбільша небезпека виникає при засліпленні водія світлом фар: видимість різко погіршується, а й у цілком пропадає. Якщо за засліпленні водій не виконає розпорядження Правил («не змінюючи смугу руху, знизити швидкість і зупинитися»), протягом часу темної адаптації рух автомобіля виявиться некерованим, причому навіть за малій швидкості (30-40 км/год) автомобіль проходить 100 метрів і більш. У умовах водій може тільки побачити небезпека чи перешкода, але й витримати траєкторію руху автомобіля. Зазвичай, він стежить лише над тим, щоб кермо не змінювало становища. Проте автомобіль може змінити траєкторію й без участі водія і межі дороги .Найбільше піддається осліпленню стомлений водій.

Аварійність збільшується, зокрема, через ослаблення контролю над рухом. Зниження інтенсивності руху викликає в багатьох водіїв у тому, які можна рухатися з вищої швидкістю і вільніше маневрувати, ніж удень, а ослаблення контролю породжує почуття безкарності.

У темний й за умов недостатньою видимості водій багато часу перебуває у стані підвищеного емоційної напруги, й тому він значно швидше втомлюється, ніж у світлий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]