Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vova.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.93 Mб
Скачать

3. Видалення снігових валів та розчистка снігових заметів

  3.1 При раціональній організації патрульного очищення  можливе уникнення в більшості випадків утворення снігових валів. При підвищеній інтенсивності накопичування снігу на дорожньому полотні, або внаслідок недоліків в організації снігоочисних робіт, можуть утворитись снігові вали. Видалення їх за межі земляного полотна здійснюється роторними снігоочисниками або автогрейдерами.

3.2 Снігові вали, які розташовані над кюветом або дуже близько до нього, зсовують автогрейдером на проїзну частину, а потім роторними снігоочисниками видаляють, відкидаючи сніг убік.

3.3 При товщині сніговідкладень до 0,6 м снігоочищення виконується плужними двохвідвальними автомобільними снігоочисниками, а за їх відсутністю автогрейдерами з подальшим видаленням сніжних валів роторними снігоочисниками.

         3.4 Для розчищення сніжних заносів застосовують весь комплекс снігоочищувальної техніки. Якщо розчищення ведуть під час хуртовини, то утворення валів зразу ж викликає нове накопичення снігу на тільки що розчищеній ділянці дороги. Тому плужні снігоочисники повинні працювати в комплексі з роторними.

         3.5 При товщині сніжних відкладень до 1 м перший прохід снігоочистки доцільно робити двохвідвальним плуговим тракторним снігоочисником, що дозволяє за один прохід відновити однопутний проїзд по дорозі. При поверненні і другому проході, працюючи однією стороною відвала, він розширює смугу розчищання, роблячи проїзд двохсмуговим.

         3.6 Щоб уникнути утворення високих сніжних валів, доцільно розчищати сніжні занесення двохвідвальним тракторним снігоочисником в поєднанні з роторними. В цьому випадку роторний снігоочисник йде вслід за двохвідвальним тракторним снігоочисником, розширюючи смугу розчищання і одночасно видаляючи створюваний їм вал.

3.7 При товщині сніжних відкладень більше 1 м їх розчищають бульдозерами і роторними снігоочисниками. Використовуючи бульдозери з неповоротним і поворотним  відвалами. Бульдозери з неповоротним відвалом можуть зсовувати сніг тільки у напрямі свого руху. Вони роблять проходи, відсовуючи сніг під гострим кутом до осі дороги по черзі то в один то в інший бік.

3.8  Після кожного проходу бульдозер холостим ходом відступає назад на необхідну відстань. Універсальні бульдозери з поворотним відвалом працюють поставивши відвал під кутом до напряму руху. Вони послідовними проходами вздовж занесеної ділянки поступово зміщують сніг в потрібну сторону. Проте і в цьому випадку утворюються високі вали. Тому найбільш доцільна робота бульдозерів в комплексі з роторними снігоочисниками, коли бульдозери зміщують сніг тільки в межах дорожнього полотна, а роторний снігоочисник видаляє вал, що утворюється.

         3.9 Очищення дороги снігоочисником на гусеничному ходу не слід виконувати впритул до самого покриття щоб уникнути пошкодження його гусеницями. Рекомендується залишати запобіжний шар товщиною близько 10 см, який пізніше прибирають автогрейдерами.

3.10 Формування снігових валів не допускається:

-      на перехрещеннях усіх доріг в одному рівні і на залізничних переїздах в зоні трикутника видимості;

-      на ділянках доріг, обладнаних дорожніми огородженнями, парапетами або підвищеним бордюром;

-      на тротуарах і пішохідних доріжках;

-      на зупинкових і посадкових майданчиках маршрутних транспортних засобів;

-      в місцях виїзду з прилеглих територій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]