Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vova.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.93 Mб
Скачать

6. Користування зовнішніми світловими приладами

Зовнішні світлові прилади забезпечують безпеку руху механічних транспортних засобів в темну пору доби і за недостатньою видимості.

Кількість, розташування, колір зовнішніх світлових приладів автомобілів,

тракторів, причепів і напівпричепів встановлено ГОСТ 8769-75. Зовнішні світлові прилади інформують учасників руху розташування і характері руху транспортний засіб, і навіть висвітлюють шлях інший і об'єкти у ньому. Кожне механічне транспортний засіб повинен мати габаритні ліхтарі, і навіть фари з ближнім і далеким світлом.

Габаритні вогні не висвітлюють дорогу навіть у відстані 5 м, ними потрібно користуватися тільки для позначення транспортний засіб, рушійної на освітлених ділянках. доріг.

У нічний час які стоять транспортні засоби важко розрізнити і натомість проїзній частині. Щоб запобігти наїзд на неосвітлених дорогах, за умов недостатньою видимості, і навіть під час зупинки стоянки, транспортний засіб слід позначити габаритними вогнями. У разі недостатньою видимості додатково догабаритним огням можуть бути включені фари ближнього світла,протитуманні фари і задні протитуманні ліхтарі.

При русі в темну пору доби й за умов недостатньою видимості незалежно від висвітлення дороги, соціальній та тунелях усім механічних транспортних засобах і мопедах мають стояти фари далекого чи ближнього світла. На велосипедах цих умовах мають стояти фари чи ліхтарі, на гужових візках — ліхтарі (за її наявності), але в причепах — габаритні вогні. Далекий світло забезпечує висвітлення дороги з відривом 100-150 м, даючи зосереджений пучок світла щодо великий сили. Проте може викликати осліплення інших водіїв, тому далеким світлом можна скористатися Донецькій залізниці, вільна від інших транспортних засобів, а населених пунктів, ще, якщо дорога не освітлена.

При осліпленні водій на кілька днів втрачає здатність бачити. У нещасних випадках засліплення він має включити аварійну світлову сигналізацію, обережно знизити швидкість і зупинитися у своїй смузі. Щоб уникнути засліплення далекий світ мало бути переключений на ближній щонайменше як 150 м. до зустрічного транспортний засіб і навіть більшому відстані, якщо зустрічний водій періодично переключає світло своїх фар.

1.5 Деформації і руйнування земляного полотна автомобільної дороги

Найменування і характер деформацій

Найбільш ймовірні причини виникнення деформацій

Опади нерівномірні

Недостатнє ущільнення, перезволоження грунтів, в результаті знижуються параметри зсуву (φ і с) грунту і під впливом власної ваги і траспортних навантажень він деформується

Осідання насипів на підставах зі слабких грунтів - болотах, просідаючих грунтах, карстах

Не забезпечена стійкість насипів проти випирання грунту в основі. Недостатнє опір зсуву, обумовленого головними дотичними напруженнями

Посадки і розповзання високих насипів

Не забезпечена стійкість насипів проти розповзання. Застосування при спорудженні високих насипів грунтів з вологістю, що перевищує допустимі норми, без здійснення заходів по осушенню грунту. При виробництві зимових робіт використані зв'язні грунти з неприпустимим вмістом мерзлих грудок

Сповзання відкосів насипів і виїмок

Неправильне зведення насипів: присипка грунту на укосах без з'єднання з основним тілом земляного полотна сходинками; не забезпечено достатню зміцнення укосів; підвищена проти норм крутизна откосов.На косогірних ділянках оползанію укосів виїмок, сповзання і обвалення насипів сприяє похиле розташування при малому опорі зрушенню по них, а також на основах насипів.

Безодні-деформації розширення грунту (разуплотнение) головним чином в напрямку поверхні земляного полотна

Возникают вследствие интенсивного осенне-зимнего накопления влаги при промерзании пылеватых пучинистых грунтов. Нередко в местах образования пучин при оттаивании скапливаются втеле земляного полотна водные мешки, вызывающие его повреждение

Розрізняють форми розмивів земляного полотна (узбіч, укосів)

Відбуваються, коли неукріплені поверхні не можуть протистояти поверхневому стоку (водна ерозія), зумовленого атмосферними опадами, зливовими талими водами, що притікають до земляного полотна з прилеглої місцевості, річковими, озерними і морськими водами. При тривалому застої води через недостатнє ухилу водовідвідних канав або наявності перешкод в них. Ця вола при недостатній відстані від земляного полотна може проникати в нього і суттєво перезволожити грунт.

Видування узбіч і укосів з слабозв'язаних і незв'язних грунтів

Просходит через те, що поверхні не можуть протистояти впливу вітрової ерозії.

Колії та вибоїни на узбіччях

Заїзди траспортних засобів на неукріплені узбіччя, особливо в період, коли грунти значно зволожені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]