Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vova.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.93 Mб
Скачать

2. Патрульне снігоочищення доріг

           2.1 При патрульному снігоочищенні необхідно забезпечити розчищання смуги руху однією або загоном снігоочищувальних машин, які рухаються в одному напрямі.

2.2 При снігопадах інтенсивністю більше 8 см/год снігоочищення проводять одночасно з розподільником протиожеледних матеріалів (ПОМ).

2.3 Якщо після закінчення першого циклу робіт снігопад продовжується, роботи по снігоочищенню і розподілу ПОМ повторюються. При цьому норми розподілу ПОМ і тривалість інтервалів повинні виключати утворення на покритті талого снігу при контакті його з хімічними реагентами.

2.4 Для запобігання утворення сніжно-льодяного накату при прогнозованому різкому пониженні температури повітря снігоочищення починають відразу після отримання повідомлення метеослужби, роботи при цьому не припиняють до повного прибирання снігу.

2.5 При роботі двох і більш снігоочисників перекриття смуг очищення повинне складати 0,3 – 0,5 м. Розрив між снігоочисниками в плані повинен бути 40 – 60 м.

         2.6 В складі ланки повинна бути така кількість машин, яка б забезпечувала очищення  та підмітання, при русі в одному напрямку, половини проїзної частини від осі покриття або від розділювальної смуги до кромки. При наявності укріпних смуг, прикромкових лотків, перехідно-швидкісних смуг та площадок зупинки транспорту, очищення їх від снігу та підмітання виконується одночасно з очищенням основного проїзду.

         2.7  При роботі загону одновідвальних снігоочисників (додаток Е, З) машину, що ближча до узбіччя, забезпечують боковим відвалом. Наявність бокового відвала збільшує дальність відкидання снігу та дозволяє розрівнювати невеликі вали, якщо вони утворюються на краю смуги розчищення.

         2.8 В місцевості з інтенсивними хуртовинами, де на дорогах регулярно утворюються снігові замети та перемети, заввишки 0,6 м і більше,  в склад загону вводять двовідвальний плужний снігоочисник (додаток Е, З), який йде по осі дороги. Двовідвальний снігоочисник пробиває снігові замети та перемети, які зустрічаються на шляху загону, а наступні за ним одновідвальні снігоочисники зсувають сніг до узбіч, розчищаючи покриття на повну ширину.

         2.9 При сильному боковому вітрі снігоочищення слід вести так, щоб напрямок переміщення снігу співпадав з напрямком вітру. Очищення доцільно вести снігоочисниками з поворотним відвалом або двовідвальними плужними снігоочисниками.

2.10 Ефективність автогрейдерів при самостійному розчищенні снігових відкладень невелика. Тому автогрейдери слід застосовувати в комплексі з роторними снігоочисниками – автогрейдер зсуває сніг до смуги, з якої його прибирає роторний снігоочисник.

Застосування автогрейдерів для видалення з покрить ущільненого снігу (утворюється на дорогах з великою інтенсивністю руху при  незабезпеченості негайного очищення) доцільне. Швидкість руху автогрейдера 5-7 км/год., при цьому ніж повинен бути встановлений під кутом 35-40°, а кут захвату приймається від 20° до 65° пропорційно товщині шару та щільності снігу. Невеликі снігові гребінці, які залишились на покритті, прибираються з узбіч ножем автогрейдера.

2.11 Для запобігання ущільнення снігу під час снігопадів слід застосовувати хлористі солі з нормою розсипу – 20-30 г на 1 м2 покриття (при товщині шару снігу до 30-40 мм).

         2.12 Для очищення від снігу доріг, які проходять через населені пункти, слід застосовувати роторні снігоочисники тільки легкого та середнього типу.  Важкі роторні снігоочисники застосовують для очищення від снігу доріг, що проходять поза населених пунктів.

2.13 Шнеко-роторні снігоочисники (додаток Ж) здатні виконувати роботи на снігу середньої щільності та твердості і призначені для очищення автомобільних  доріг  від  снігу,  розкидання  снігових валів та інших снігових відкладень на площадках з капітальними та полегшеними типами покриттів.

2.14 Фрезерно-роторні снігоочисники (додаток Ж) призначені для розробки твердого та злежаного снігу великої щільності, а також змерзлого снігу.

2.15 При виконанні робіт з патрульної снігоочистки необхідно керуватися прикладами щодо технологій очистки від снігу приведених в додатку М (схеми 1-6).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]