Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vova.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.93 Mб
Скачать

2. Вплив дощу

Основні труднощі, які під час дощ: підвищення слизькості дороги, розм'яклі узбіччя, погіршення видимості.

Підвищена слизькість особливо небезпечна, коли починається дощ: пил чи завданий на асфальті грунт розчиняється водою й утворюється дуже слизький шар по дорозі. Потрібна виявляти особливу обачність при під'їзді до перехресть із ґрунтовими шляхами, і навіть за необхідності з'їзду на узбіччя. У таких випадках рух з мінімальним швидкістю — головний засіб забезпечення безпеки. При сильному дощ вода проникає до гальмівним колодкам, які, мокнучи, призводять до відмови гальм чи різкого зниження їхньої ефективності. У разі гальма просушують: з заходів обережності при невеличкий швидкість руху натискають на педаль гальма кілька разів до появи ефективного гальмування.

При сильному зливі включають світ у фарах. Якщо через шару води на, лобовому склі видимість недостатня, треба зупинитися, перечекати дощ.

Водіям під час дощу доводиться включати склоочисники, які завжди виходить із потоками води,заливаючої лобове скло, що заважає безпечного руху. До того ж, в дощ численні відображення в калюжах фар і ліхтарів дезорієнтують водіїв і пішоходів. У разі мокрого і слизького дорожнього покриття гальмівний шлях збільшується в 4-5 раз! На брудної чи вологій поверхні дороги утворюється плівка, що є прошарком між шиною і покриттям дороги, що стає слизьким. До того ж бруд і калюжі можуть приховувати вибої в асфальті і відкриті криниці.

Особливо небезпечні перші краплі дощу. Вони змішуються з пилюкою Донецькій залізниці, і це грязьова суміш діє, як змащування! Чому зчеплення коліс з колишньою дорогою різко зменшується, і гальмівний шлях різко зростає! На дорозі не можна різко додавати «газ» чи гальмувати, різко повертати кермо, оскільки колеса можуть втратити зчеплення з дорожнім покриттям. Це називається занесенням, і транспортний засіб стає некерованим. Заноси мотоцикла чи велосипеда часто закінчуються падінням.

3. Вплив снігу

Ближче до зими починаються заморозки. Часто не яка встигла просохнути од дощівки поверхню дороги покривається тонким-тонким і непомітним для очей льодом.Слизгаються пішоходи, гальмівний шлях автомобілів збільшується непередбачено. Сніг, утоптаний ногами пішоходів і укочений колесами автомобілів, стає настільки ж слизьким та небезпечним, як лід. Під час зимових відлиг на кригу й сніг відтають, потім знову замерзають, роблячи поверхню проїзній частині слизькою і небезпечної. До того ж, якщо має місце сніг, він заліплює очі пішоходам, заважає огляду дороги, різко погіршує видимість. Взимку через снігу відбувається звуження проїзній частині, що ускладнює рух транспортних засобів, а снігові вали на краю проїзній частині закривають огляд дороги, приховують пішоходів.

Дорога стає особливо небезпечної під час першого снігопаду, коли на проїзній частині з'являється утрамбований сніг і перший у лід. Саме тоді різко зростає число наїздів на пішоходів, оскільки водії і пішоходи ще встигли пристосуватися до нових умов руху.

4. Вплив туману

Особливу небезпеку обману всіх видів транспорту представляє туман. Сильний туман створює майже повну відсутність видимості, у результаті швидкість руху транспортних засобів мусить бути різко знижена. Туман також є серйозним на заваді руху. Підраховано, що у європейській частині країни у протягом року налічується близько сорока туманних днів. Туман, як і темну пору доби, крім погіршення загальної видимості Донецькій залізниці, істотно знижує істинні відстані і швидкість руху. Так, дистанція до зустрічного автомобіля в тумані завжди видається більш, а його менше, ніж насправді. При тривалої поїздку до тумані втомлюються очі, знижується гострота зору. Його підступність в тому, що він може змінювати кольору (крім червоного). Так, жовтий сигнал світлофора здається червоним, а зелений - жовтим.

Значно погіршуються умови видимості під час снігопаду, зливи і особливо в тумані. Туман закриває орієнтири, змінює забарвлення променів усіх кольорів, крім червоного. Так, жовте світло в тумані стає червонуватим, а зелений — жовтуватим.Пелена туману може бути настільки густий, що із включеними фарами не можна нічого розрізнити з відривом 3-5 м

Водіям завжди треба обирати помірну швидкість руху, з урахуванням погодних умов. Чим гущі туман - тим більше коштів дистанція! Будьмо пильними: автомобіль, габаритні вогні якого проглядаються попереду в тумані, може рухатися, а стояти дома. При русі в тумані завжди бути готовим зупинити транспортний засіб; не виїжджати на середину дороги, триматися якнайближче до краю проїзній частині, уникати перебудувань,випередження обгонів. Такі дії тумані небезпечні подвійно, тому перед зміною смуги руху, і навіть перед поворотом чи розворотом в густому тумані необхідно подати звуковий сигнал. Якщо туман згустився настільки, що видимість стала менш 10 м., треба зробити зупинки і перечекати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]