Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vova.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.93 Mб
Скачать

3.6. Схеми розміщення, перестановки і конструкції тимчасових снігозахисних засобів

1. Тимчасові снігозахисні засоби установлюють або улаштовують на снігозаносимих ділянках, які не мають іншого снігозахисту незалежно від об’ємів снігоприносу.

2. Вимоги до облаштування автомобільних доріг тимчасовими снігозатримуючими засобами наведені в таблиці 2.6.

 Таблиця 2.6 – Облаштування тимчасовими снігозатримуючими засобами

Категорія дороги

Вимоги до облаштування доріг тимчасовими засобами захисту, % від протяжності ділянок

Допустимі перерви руху в екстремальних погодних умовах, год

сильнозаносимі

середньозаносимі

слабозаносимі

I

80

30

20

не допускається

II

70

20

10

2

III

50

10

-

4

IV

40

-

-

8

V

30

-

-

24

3. Тип конструкції переносних решітчастих щитів приймають в залежності від об’єму снігоприносу та швидкості вітру при хуртовинах (таблиця 2.7, рисунок 2.3).

 

Таблиця 2.7 – Конструктивні характеристики дерев’яних щитів

Тип

щита

Ви- сота, м

Просвітність, %

Швидкість вітру

м/с, при якій рекомендується використовувати щити

Об’єм снігоприносу, м3/м, при якому рекомендується використовувати щити (з урахуванням перестановки щитів)

зага-льна

нижньої

частини

верхньої

частини

І

2

50

60

40

більше 20

більше 100

ІІ

1,5

50

60

40

більше 20

менше 100

ІІІ

2

60

70

50

20 та менше

більше 100

IV

1,5

60

70

50

20 та менше

менше 100

Примітка. Товщина вертикальних планок становить 16 мм, горизонтальних та діагональних - 13 мм.

 

4. Відстань від дороги до ближнього ряду щитів слід брати не менше 15 висот щита. Число рядів та порядок перестановки щитів встановлюють в залежності від об’єму снігоприносу. Щити піднімають шляхом перенавішування на опорах при їх заповненні снігом. Щити необхідно переставляти або підіймати, коли висота снігових відкладень біля них досягає 2/3 висоти щита або щит закритий снігом на 0,5 м. Щити встановлюють на вершину снігового валу.

5. У кінці зимового сезону щити та опорні частини (кілки) збирають, в разі необхідності відновлюють, складають у штабелі та зберігають на території дорожньої організації.

6. Більшу снігоємність, довговічність та ефективність мають тимчасові просторові засоби (ТПЗ) з полімерних матеріалів (рис. 2.4). Внаслідок відмінних аеродинамічних характеристик тимчасові просторові засоби на протязі зими практично не заносяться снігом та забезпечують захист доріг при об’ємі снігоприносу до 100 м3/м.

Однорядна лінія ТПЗ без додаткових перестановок та підняття на стійках забезпечує снігозахист доріг при об’ємі снігоприносу до 50 м3/м. При об’ємі снігоприносу більше 50 м3/м доцільно застосовувати дворядні лінії ТПЗ. В цьому випадку відстань між рядами та від дороги становить 30 висот ТПЗ.

ТПЗ зберігають на території дорожньої організації. Їх складають під навісом на рівних майданчиках. Полімерні плівки знімають та згортають в рулони.

                                            Тип І                                                Тип ІІІ

Дерев’яні решітчасті щити різних типів

Конструкція тимчасових просторових снігозатримуючих засобівв

Розміщення тимчасових просторових засобів

 7. Снігозахисні пристрої з полімерних сіток (рис. 2.6) рекомендується використовувати при об’ємі снігоприносу до 75 м3/м. Рекомендована просвітність сітки 55 %, розмір вічка 30х30 мм при ширині перемичок 10 мм. Рекомендована ширина рулону 1300 мм, довжина 20-30 м.

Конструкція закріплення снігозатримувальних полімерних сіток

 

         Полімерні сітки встановлюють на заздалегідь укріплених опорах на висоті 25-30 см над рівнем землі на відстані 55-60 м від бровки земляного полотна. Снігозатримувальні пристрої з полімерних сіток зберігають на території дорожньої організації. Згорнуті в рулони сітки складають в штабелі, які не займають багато місця.

        8. До простіших снігозахисних пристроїв належать щити з хмизу (рис 2.7), снігові вали та траншеї. Конструкції хмизових щитів за загальними принципами не відрізняються від дерев’яних решітчастих щитів. Як правило ці щити мають розміри 2х1,5 м та 2х1,25 м. Рекомендована просвітність таких щитів 60 %. Їх виготовлення відрізняється високою трудомісткістю. Щити недовговічні – їх експлуатують 1-2 сезони.

9. Снігові вали влаштовують при товщині снігового покрову 0,2-0,4 м за допомогою снігозбирачів  (причепних пристроїв до бульдозеру). Висота снігових валів повинна бути не менше 1 м. Для затримання об’єму снігоприносу 25 м3/м необхідно улаштування п’яти валів на відстані не менше 15 м від бровки земляного полотна з інтервалом 12-15 м.

 

 

Хмизовий щит

  Пліт

А)

 

Б) 

 

Малогабаритні снігозатримуючі засоби з бортових кілець

а) тип І – перешкоди, які встановлюються без забивки кілків;

         б) тип ІІ – перешкоди, які монтуються на кілках;

         1 – бортові кільця; 2 – рейки для кріплення секцій; 3 – кілки; 4 – жерді

 

                                             

Щит з дерев’яних планок, кріплених дротом

а) загальний вигляд; б) щит у рулоні

 

        10. При товщині снігових відкладень понад 0,4 м необхідно влаштовувати снігові траншеї за допомогою бульдозерів або двовідвальних снігоочисників. Після заповнення траншеї снігом до половини глибини проводиться їх прочищення (відновлення) проходами машин по старому сліду. Товщина снігу по дну траншеї повинна бути не менше 5 см. Траншеї влаштовують на відстані не ближче 20 м від земляного полотна дороги з інтервалом 15-20 м. Снігоємність однієї траншеї складає 8-10 м3/м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]