Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vova.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.93 Mб
Скачать

3. Експлуатація автомобільних доріг у зимовий період

3.1 Завдання дорожньо – експлуатаційної служби по зимовому утриманню доріг

На дорогах в якості снігоочисних споруд використовують траншеї, які забезпечують снігозатримуванням на носіях, які прилягають до дороги. Траншеї шириною 5-6м. влаштовують як одиночне, так і парні на відстані 25- 30м. від дороги. Відстань між траншеями 12 – 15м. Закладені траншеї проводять бульдозерами. Траншеї влаштовують паралельно дорозі, незалежно від напрямку вітрів. Число перестановок щитів залежить від об'єму снігопереносу щит влаштовують а відстані, при об'ємі снігопереносу 25 см/м3 не менше 30м, більше 75 см/м3 і не більше 60м.

Для очищення доріг від снігу рекомендується патрульне снігоочисника, яка виконується машинами КДП-130 із переміщенями уступів до 30-60см. з перекриттям слідів 20…30см. Для очищення доріг від снігу використовують також автогрейдери і бульдозери. Автогрейдери очищують також дорогу круговими проходами при товщині снігу більше 0.4м. Бульдозери використовують при товщині снігу до 1.0м.

Снігоочищення організовують таким чином , щоб максимальній степені забезпечити безперебійний і безпечний проїзд транспортних засобів, звести до мінімуму об'єм снігозбиральних робіт і не утворювати на дорозі перешкод, які можуть викликати снігові заноси. До початку снігоочищення зразу ж із початком заметілі або снігопадів.

Для зимового утримання автомобільних доріг використовують як спеціальні машини, так і навісне обладнання до автомобілів та дорожніх машин. Ефективність робіт з зимового утримання доріг значною мірою залежить від продуктивності спеціальних машин.

Патрульне снігоочищення виконують плужно-щітковими снігоочисниками. Технічна характеристика плужно-щіткових снігоочисників наведена в табл. 3.12.

Основні тенденції удосконалення конструкції плужнощіткових снігоочисників полягають у збільшенні потужності машин, зростанні робочої швидкості та ширини відвалу. Такі тенденції особливо яскраво виявляються в конструкціях снігоочисників провідних світових фірм.

Роторні снігоочисники (табл. 3.13) характеризуються насамперед висотою згрібання снігового шару та дальністю відкидання снігу. Потужні фрезерно-роторні та фрезерні снігоочисники випускаються Київським дослідно-механічними заводом. Так, на базі трактора Т-150К випускається фрезерно-роторний снігоочисник

За класифікацією автомобільних доріг згідно з ДБН В.2.3-4-2000 при перспективній розрахунковій приведеній до легкового автомобіля інтенсивності руху в межах від 2500 до 5000 авг/добу дорогу відносять до III категорії. Перехід дороги з IV до III категоріїобумовлює покращення умов транспортного руху в результаті підвищення вимог до норм па проектування та будівництво і реконструкцію існуючих автомобільних доріг (ДБН В.2.3-4-2000).

Як зазначалося раніше, при реконструкції доріг у плані траси усувають необгрунтовану хвилястість — звивистість, збільшують радіуси кривих (див. рис. 18.1 і 18.2), розширюють земляне полотно і проїзну частину (рис. 18.3) та удосконалюють інші параметри дороги.

2. Зростаючі темпи розвитку інтенсивності руху пов’язані зі швидким господарським освоєнням району, яке випереджає темпи дорожнього будівництва:

де І — приріст інтенсивності руху в частках від інтенсивності за попередній рік.

Приклад 2. За формулою (18.2) при середньому значенні b = 0,15 послідовний щорічний прогрес-зростання інтенсивності руху має такий вигляд:

Отже, згідно з формулою (18.2) на перспективний розрахунковий період 10 років інтенсивність руху зросте в 4 рази, а на період 20 років — у 16 раз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]