Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
voda.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
460.29 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний університет

«Львівська політехніка»

Кафедра гідравліки та сантехніки

Пояснювальна записка

до контрольної роботи

з дисципліни

«Водопостачання та водовідведення»

Виконав:

ст. гр. БД-21

Фендик В.В.

Перевірив:

Матлай І.І.

Львів 2015

Вступ…………………………………………………………………………….4

  1. Загальна частина ……………………………………………………...4

    1. Вихідні дані…………………………………………………………..3

    2. Опис об’єкту…………………………………………………………4

  2. Внутрішній водопровід ……………………………………………...5

    1. Визначення розрахункових витрат …………………………………..5

    2. Гідравлічний розрахунок внутрішнього водопроводу ………………...7

    3. Підбір лічильника для вимірювання витрат води …………………….8

    4. Визначення необхідного напору в системі внутрішнього водопроводу ..9

  3. Водовідведення ………………………………………………………Error: Reference source not found

    1. Вибір системи і схеми внутрішнього водовідведення …………………9

    2. Розрахунок пропускної здатності внутрішніх водовідвідних мереж……9

    3. Перевірка розрахунків водовідвідних стояків і випусків………………9

  4. Дворова водовідвідна мережа ………………………………………10

    1. Розрахунок водовідвідних мереж ……………………………………Error: Reference source not found

  5. Специфікація матеріалів…………………………………………….13

  6. Список використаної літератури……………………………………14

  7. Графічна частина:

    1. Генплан ділянки з мережами водопроводу і каналізації М 1:500

    2. План типового поверху М 1:100

    3. План підвалу М 1:100

    4. Аксонометрична схема водопроводу М 1:100

    5. Аксонометрична схема каналізації для диктуючого випуску М 1:100

Вступ

Початок XXI століття характеризується надзвичайно складними, напруженими та болючими взаємовідносинами між технічно озброєним людством і природою. Триває руйнування усіх складових біосфери планети. Зростаючими темпами споживаються природні ресурси, прогресує забруднення довкілля відходами виробництва, погіршується якість води, повітря та ґрунтів.

Ситуація в Україні характеризується гострим дефіцитом прісної води в промислове перенасиченому півдні та південному сході країни, погіршенням якості поверхневих і навіть підземних вод, несучасним водним господарством більшості промислових підприємств і застарілою технологією очищення води. Тому актуальною і величезною за своїми масштабами стає проблема комплексного розв'язання питань раціонального водоспоживання, охорони та захисту водного басейну від виснаження і забруднення, очищення стічних вод сучасними методами.

Водопостачання є однією з найважливіших галузей техніки, спрямованих на підвищення рівня життя людей, благоустрою населених пунктів і розвитку промисловості. Постачання людей чистою доброякісною водою має велике санітарно-гігієнічне значення, охороняє людей від епідемічних захворювань, що поширюються через воду. Для потреб сучасних міст і промислових підприємств необхідна велика кількість води, показники якості якої відповідають вимогам споживачів. Щоб виконати це, потрібно старанно підбирати джерела водопостачання, організовувати їх охорону від забруднення й очистку води на водоочисних спорудах. Важливою водогосподарського проблемою є також проведення комплексу заходів із захисту від забруднення ґрунту, повітря і води, оздоровлення рік і річкових басейнів.

Комплекс інженерних споруд, призначених для забору води з природних джерел, її підйому, очищення (тобто покращення її якості), зберігання та подачі під необхідним тиском до споживачів, називається системою водопостачання, або водопроводом.

Водопровідна вода, котра була використана в господарських, виробничих або інших цілях і отримала при цьому різні забруднення, що змінили її хімічний склад або фізичні властивості, називається стічною водою. До стічних вод належать також атмосферні води, що утворюються в результаті випадання дощів або танення снігів, та поливо-мийні стічні води.

Система водовідведення (каналізація) - це комплекс інженерних споруд мереж і обладнання, призначених для організованого прийому і відведення трубопроводами за межі населених пунктів або промислових підприємств стічних вод, а також їх очищення і знезараження перед утилізацією або скиданням у водойму.

Майбутньому спеціалісту-будівельнику необхідно розумітися на питаннях раціонального й економного проектування внутрішніх систем водопостачання і водовідведення. Вартість водопровідно-каналізаційного обладнання виражена значним відсотком від загальної вартості будівництва. У зв'язку з цим необхідно приділяти велику увагу не тільки якісному проектуванню санітарно-технічного обладнання, але і зменшувати будівельну вартість цього обладнання.

  1. Загальна частина

Дана контрольна робота спрямована на закріплення теоретичних знань набутих при вивченні дисципліни «Водопостачання та водовідведення».

Ознайомившись з основними положеннями та вимогами будівельних норм і правил та держстандартів до проектування систем внутрішнього водопостачання та водовідведення, знаючи основні принципи роботи, основи розрахунку спроектувати систему водопостачання холодної води та системи водовідведення для багатоповерхової споруди з типовими поверхами.

    1. Вихідні дані:

  • План типового поверху за варіантом «27» у масштабі 1:100.

  • Генеральний план з мережами за варіантом «27» у масштабі 1:500.

  • Місце розташування будівлі – Вінницька область

  • Призначення будівлі – житловий будинок.

  • Кількість секцій будівлі – 1.

  • Кількість поверхів – 7.

  • Висота поверху – 3,3 м.

  • Висота підвалу – 2,1 м.

  • Товщина міжповерхового перекриття – 0,25 м.

  • Гарантійний напір у місці приєднання до міської мережі 30.5 м.

  • Приготування гарячої води – місцеве.

  • Абсолютна відмітка поверхні землі біля будівлі 31.8 м.

  • Відмітка підлоги 1 поверху, яка відповідає відносній відмітці ± 0,00 -31.85м.

  • Відмітки люків колодязів міського водопроводу та каналізації 31.75 м.

  • Відмітка верху труби міського водопроводу 31 м.

  • Відмітка лотка труби колектора міської каналізації 28 м.

  • Діаметр труби міського водопроводу – 200 мм.

  • Діаметр труби міської каналізації – 400 мм.

  • Відстань від осі будівлі до червоної лінії 16 м.

    1. Опис об’єкту

Згідно з завданням будинок складається з однієї секції в якій розміщено чотири квартири. Будинок знаходиться в І кліматичній зоні . Оскільки будинок є житловим тому в ньому у санвузлах встановлені такі прилади: умивальник, ванна, унітаз. Кухні обладнані мийками.

2. Проектування внутрішньої водопровідної мережі

Внутрішня водопровідна мережа, які продають питну воду, проектують в заданому об’єкті з пластмасових труб. Трасування водопровідної мережі можна починати від водозабірних приладів, намічаючи розташування водопровідних труб та стояків. Далі проводиться трасування до зовнішніх водопровідних мереж.

Джерелом водопостачання є міська водопровідна мережа діаметром 150 мм, глибиною закладення 2,75м від верху труби.

Гарантійний напір в мережі міського водопроводу біля будинку (згідно з завданням) дорівнює 70 м. Цей напір повен забезпечити подачу води на верхні поверхи будинку.

Система водопроводу - господарсько-питна. Внутрішню водопровідну мережу проектуємо за тупиковою схемою з нижньою розводкою магістралі. Подача води здійснюється по одному вводу в приміщення підвалу паралельно несучій стіні по осі «4» . Ввід водопроводу проектуємо зі пластмасових водопровідних напірних труб PVC. На мережі у місці підключення вводу до міського водопроводу встановлюють водопровідний колодязь зі збірних залізобетонних елементів з влаштуванням у ньому вимикаючої засувки.

Для визначення витрат води на вводі встановлюють водомір і запірну арматуру. Перед водоміром встановлюють запірний вентиль, а за ним - контрольно-спусковий кран і запірний вентиль.

Внутрішню водопровідну мережу проектують з пластикових труб PVC. Розвідний магістральний трубопровід проектують під стелею підвалу з похилом в сторону вводу і=0,002. Він ізолюється від конденсації мастикою з алебастру в два шари по 25 мм по войлоку і картону. Для розподілу води по поверхах будинку встановлюють 3 стояка. У кожній квартирі є підводки від стояків до водорозбірних кранів і приладів. Біля основи стояків, на кожному розгалуженні (до групи водорозбірних приладів однієї квартири і на підводах до туалетних бачків) встановлюють запірні вентилі.

Розрахунковою точкою водорозбору приймають душову сітку на ст. В1-2 (як найдальше розміщений).

Метою розрахунку є визначення діаметрів труб і необхідного напору для безперебійного водозабезпечення всіх споживачів у будинку.

Вибір системи і схеми внутрішньої водопровідної мережі.

Система і схема внутрішньої водопровідної мережі вибирається з урахуванням санітарно-технічних і протипожежних вимог, а також на основі вивчення планування будинку та його розміщення на генплані. Система за призначенням приймається залежно від призначення будинку (житловий будинок, школа, лікарня, адміністративний корпус та ін.) і протипожежних вимог, передбачених у [1. 2].

За режимом дії схему водопровідної мережі вибирають на основі кількості поверхів будинку і значення вільного (гарантійного) тиску в мережі міського водопроводу. У даній роботі приймається господарсько-питна система.

Приймається тупикова схема внутрішнього водопроводу, так як передбачається перерва в подачі води.

Магістральні трубопроводи звичайно прокладаються в підвальних приміщеннях.

При виборі схем головними умовами є використання найбільш економічних типових конструкцій та елементів, а також забезпечення можливості виготовлення в центральних майстернях або на заводі готових вузлів для внутрішніх мереж. Для житлових та громадських будинків кращими є схеми з нижнім розгалуженням магістралей.

Тож для даного об’єкту прийнято по одному стояку на квартиру, розташовані стояки згідно з економічного погляду. Від стояка відгалужується вітка водопостачання до індивідуального водоміра, і від нього до санітарних приладів.

Вибір місця вводу і розташування водомірного вузла

Від правильного розміщення залежить економічність усього рішення внутрішнього водопроводу будинку.

При передбаченні водопровідного вводу необхідно забезпечити найбільш зручні умови для монтажу та експлуатації і вибирати його так, щоб труба проходила перпендикулярно до зовнішньої стінки будинку, через яку проектується ввід.

У місцях приєднання вводу до зовнішньої водопровідної мережі будуються водопровідні колодязі, де встановлюються засувки, а при діаметрі вводу 400 мм і менше - вентилі.

Водомірний вузол бажано розміщувати в центрі навантаження так, щоб на магістралях, які відходять від нього, були приблизно однакові значення розрахункових витрат води. Але в деяких випадках він може бути пересунутий або розташований у торці будинку. Приміщення, де розташований водомірний вузол, повинне бути ізольованим від інших, але доступним для обслуговуючого персоналу. Таке приміщення доцільно передбачити в підвалі будинку біля сходової клітки Всі елементи водомірного вузла розташовуються у приміщеннях, де температура повітря не повинна бути нижчою 2° С, і передбачені засоби захисту від механічних ушкоджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]