Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vova.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.93 Mб
Скачать

3.2. Сніжно-хуртовинний режим автомобільних доріг України

        Снігозахист попереджає відкладання снігу на проїзній частині доріг під час хуртовин та суттєво зменшує об’єми робіт по очищенню доріг від снігу.

        Основний вплив на сніжно-хуртовинний режим доріг мають швидкість вітру, опади, температура та вологість повітря, сонячна радіація. Ці фактори визначають фізико-механічні властивості снігового покрову, його структуру та текстуру, закономірності переносу снігу під час хуртовин.

        За ступенем складності сніжно-хуртовинного режиму доріг територія України поділяється на чотири регіони: 1 (надто складний режим) – північний схід та схід України (Харківська, Луганська, Донецька області); 2 – складний режим – південний та центральний степові регіони (Запорізька, південь Дніпропетровської, південь Кіровоградської, Херсонська, Миколаївська, північ Одеської областей, північ Республіки Крим); 3 – звичайний режим (інші регіони, за виключенням гірських регіонів); 4 – особливий гірський режим.

        Сніжно-хуртовинний режим характеризується розрахунковими об’ємами снігоприносу, визначеними відповідно до заданої імовірності перевищення, середньорічною кількістю хуртовин, характером та закономірностями снігопереносу.

Сніжно-хуртовинний режим доріг – закономірність формування снігових відкладень на дорозі під впливом снігопадів та хуртовин з урахуванням рельєфу місцевості, рослинності та геометричних параметрів дороги.

Витримка – період часу від початку снігопаду або хуртовини до моменту створення на покритті шару пухкого снігу товщиною 2 – 6 см.

Верхова хуртовина – снігопад при вітрі до приземлення атмосферних сніжинок, після чого вони стають уже частками снігового покриву. У верховій хуртовині беруть участь тільки атмосферні сніжинки. Верхова хуртовина відрізняється від спокійного снігопаду по швидкості вітру. Снігопад вважається спокійним, якщо швидкість вітру на висоті 10 м (приблизна висота флюгерів метеорологічних станцій) не перевищує 3 м/с.

 Низова хуртовина – переміщення вітром уздовж земної поверхні раніше відкладених сніжних часток.

Загальна хуртовина – сполучення верхової і низової хуртовин.

Снігозаносимість – ступінь схильності інженерних об'єктів сніжним заметам.

Снігопад –  випадання снігу при відсутності вітру.

3.3. Характер снігових відкладнь у виїмках і біля насипів.

Під час зустрічі сніговітрового потоку з різними перешкодами його швидкість зменшується, з потоку випадають сніжинки й формують снігові відкладення. Характер снігових відкладень залежить від розмірів, форми, ступеню проникності перешкод, швидкості та напрямку вітру, витрат снігу в потоці. Розглянемо закономірності відкладень снігу біля насипів та виїмок.

Схема відкладень снігу у виїмках:

а - епюра швидкості вітру над неглибокою виїмкою; б - відкладення снігу в неглибокій виїмці; в - відкладення снігу в глибокій виїмці.

Сніговітровий потік, зустрічається з насипом, обтікає його. Біля навітряного та підвітряного укосів створюються зони затишку, швидкість вітру знижується. Над насипом повітряні струмені стискаються, швидкість вітру зростає. У місцях зменшення швидкості транспортувальна здатність хуртовин знижує і з сніговітрового потоку випадає сніг. Над насипом, навпаки, транспортуюча здатність зростає і сніг не відкладається. Більша частина снігу нагромаджується на підвітряному укосі насипу, менша – на навітряному. Відкладення снігу тривають доти, доки сніговий шлейф не набере крутизни укосі 1:4-1:6. Якщо насип має положисті укоси, сніг на ньому практично не відкладається внаслідок плавного обдування.

=

Відкладення снігу на. поперечниках дороги, а) насип; б) неглибока виїмка; в) глибока виїмка; І - епюра швидкостей; 2 - снігові відкладення.

Характер відкладень снігу у виїмці залежить від її глибини. Частина сніговітрового потоку над глибикою виїмкою відривається й обтікає підвітряний укіс, а інша частина, вдаряючись об навітряний укіс, набуває колового руху. У кюветах і біля вершини підвітряного укосу виникають зони затишку, що й заносяться снігом у першу чергу. Виїмку з закладання укосів до крутизни 1:4-1:6 краще продуваються та менше заносяться снігом. Глибокі виїмки з великою снігоємкістю укосів менше заносяться снігом, ніж неглибокі та виїмки, що не продуваються вітром.

Схема відкладень снігу біля насипу:

а - епюра швидкості вітру; б - снігові відкладення біля навітряного (1) та підвітряного (2) укосів насипу; V - швидкість вітру; - напрям вітру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]