Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vova.rtf
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.93 Mб
Скачать

1.4.Вплив природньо-кліматичних факторів на стан дороги та умови руху

Функціонування транспорту у високій мірі залежить від природних чинників. Певною мірою на рух транспортних засобів впливають метеорологічні умови,які можуть істотно ускладнити і навіть призупинити роботу транспорту.

Ці умови характеризують стан атмосфери і атмосферних процесів. До таких умовам ставляться температура, тиск, вогкість повітря, вітер, хмарність і опади, тумани, грози, і навіть тривалість сонячного сяйва, температура і моральний стан грунту, висота снігового покрову та інших. Метерологічні умови серйозно впливають, як, наприклад, негативна температура і сніговий покрив в зимовий період, і короткочасно що з'являються - опади, туман, ожеледь

Спостереження за шляхом і взаємодія учасників руху сильно ускладнюються за умов недостатньою видимості й у темну пору доби. Правила дають чіткі визначення цих понять. Управління транспортним засобом стає небезпечним при видимості дороги менш 300 м, що можна при тумані, дощ, снігопаді. Умови недостатньою видимості притаманні затяжного перехідного періоду від світлого до темному часу діб, і навпаки, тобто. в сутінки. 1. Вплив метеорологічних чинників на умови руху

Транспортна безпеку найбільшою мірою залежить від наявності й правничого характеру опадів, які визначають дальність видимості, погіршуються зчіпні якості шин з дорожнім покриттям. Температура і моральний стан грунту впливають до можливості використання коштів і терміни існування автодоріг в Україні. За тривалістю експлуатації їх поділяють: на регулярні, поновлювані щозими; тимчасові, використовувані протягом чи двох зимових сезонів; разового користування, службовці для однократного пропуску транспорти» коштів. Забезпечували охорону руху щодо кордону льодовій переправи встановлюють віхи і знаки припустимою навантаження, швидкості транспортних засобів, інтервали руху, годинник роботи, особливі умови руху, і т.д. На переправі не допускаються зупинка і обгін. Перевезення пасажирів через льодові переправи забороняється. При підвищенні температури несуча здатність знижується. Вони стають небезпечні у плані руху.

Стан грунту є важливою умовою функціонування й регулювання доріг, діючих всесезонно. У весняний період грунт дорожнього земляного полотна набирає вологу, та її міцність знижується.Розжиженний грунт надає слабке опору навантаженні, створюваної колесами автомобіля на дорожню одяг, що під їх впливом прогинається, а після зняття навантаження повертається у колишній стан. Саме тоді, що є самим несприятливим для експлуатації, дорога виконує своїх функцій більшою мірою з допомогою дорожнього одягу і піддається руйнації.

Техніка, що у ґрунті земляного полотна вода постійно перемішається від місць із більшої вологістю до більш сухим і зажадав від більш нагрітих до холодним. У результаті, вода,проникаюча в пори земляного полотна, за незначного зниження температури грунту до негативних значень замерзає, збільшуючись обсягом на 1/11 частку початкового. Через війну частки грунту розсовуються, й відбувається випучування дорожнього одягу. При відтаненні грунту відбувається зворотне явище: дорожня одяг осідає, її несуча здатність знижується. Тож у весняний період на дорогах нижчих категорій вводять обмеження для руху транспортних засобів великої вантажопідйомності.

Слизькі дороги є, за статистикою, одним із головних причин автотранспортних аварій та катастроф. До 30% аварій в автомобільному транспорті в зимовий період обумовлені гололідними явищами. На більшу частину терені Росії тривалість цього періоду становить від 5 до 50 днів.Голольодом називають освіту шару льоду лежить на поверхні дорожнього покриття. Ожеледь утворюється внаслідок випадання дощу чи мряки при позитивної температури повітря (+>3°С) на покриття із від'ємною температурою. У 95% випадків поява ожеледиці відбувається за температури повітря, яка наближається до 0°С, і відносній вологості повітря від 80 до 100%. У рази слизькості коефіцієнт зчеплення шин з поверхнею дороги зменшується до 0,08-0,15, що зумовлює різкого зниження безпеку руху.

Висота й стан снігового покрову Донецькій залізниці також створюють небезпеку обману транспорту. Сніжний покрив біля Росії міститься від 200 днів, у північних районах за кілька днів, у південних. Наявність снігу на проїзній частині вже з висотою в 3-5 див зумовлює необхідність зниження швидкість руху автомобілів, а при висоті понад 25 див рух стає неможливим. Ущільнення снігу колесами рухомих автомобілів приводить до створення снігової накату зі слизькою поверхнею. Снігові замети на залізницях утворюють перешкоди руху і може викликати припинення.

Основним способом захисту шляхів снігових заметів і з полоями снігоочистки- одне з найбільш поширених видів робіт з зимовим змісту доріг, але водночас трудомісткий і дорогий.

Насправді зустрічаються різні види наземного зледеніння, серед яких можна назвати три основні групи. До першої групи належить обледеніння,образуючись внаслідок переходу (сублімації) пара у кригу, минаючи ліквідність. Це може являти собою іній, твердий (кристалічний) наліт і кристалічну паморозь.Іній виникає у ясну тиху погоду як тонкого шару крижаних кристалів лежить на поверхні предметів, створюють сильне теплове випромінювання вночі і остигаючих у своїй до температур нижче 0°С. Твердий (кристалічний) наліт завтовшки кілька міліметрів з'являється при потепліннях, коли предмети зберігають нижчу негативну температуру проти які прийшли масами теплого повітря.Кристалічна паморозь утворюється у тиху погоду при сильному морозі як пухких сніго образних кристалів льоду внаслідок пересиченості повітря водяником пором. Значно більш міцними є крижані відкладення другої групи, зумовлені присутністю у атмосфері переохолодженої води як крапель дощу, туману чи мряки. Міцні освіти представляють теж наземні зледеніння третьої групи.

У негоду звична обстановка Донецькій залізниці іноді дуже різко змінюється. Ще було сухо й зрозуміло, а вранці видимість майже «нульова», і водій може просто більше не побачити особи на одне дорозі чи помітить його занадто пізно. До того ж, якщо пішоходи користуються парасолями і надягають каптури, то закривається огляд шляхи і легко не помітити автомобіль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]