Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ETP_Кonsp_2010.doc
Скачиваний:
245
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
6.11 Mб
Скачать

3.4 Однокаскадний стабілізатор на стабілітроні

3.4.1 Схема стабілізатора

Принципова схема однокаскадного ПСН наведена на рисунку 3.6,а. Вона складається з баластного (гасячого) резистора та стабілітрона . Баластний резистор обмежує струм стабілітрона [3].

Лінійна схема заміщення дозволяє за допомогою методів розрахунку лінійних кіл визначити усі параметри стабілізатора.

Рисунок 3.5 – Робоча ділянка ВАХ (а) та еквівалентна схема стабілітрона (б)

Зміна напруги на вході стабілізатора викликає зміну струму, що протікає через стабілітрон і баластний резистор, внаслідок цього змінюється падіння напруги на резисторі, стабілізуючи вихідну напругу. Наприклад, при збільшенні збільшується величина струму у ланцюзі,, збільшується падіння напруги на резисторі, а напруга на стабілітроні залишається незмінною.

Рисунок 3.6 – Принципова (а) та еквівалентна (б)) схеми ПСН

3.4.2 Рівняння для вихідної напруги

Для невеликих змін струму на основі закону Кірхгофа рівняння для вузла z (рисунок 3.6.,а) записується так [3]:

,

де ,,– струми баластного резистора, стабілітрона і навантаження.

або

. (3.6)

Оскільки нас цікавить нестабільність вихідної напруги, то отримаємо залежність від параметрів схеми, перетворивши (3.6).

,

, (3.7)

. (3.8)

Під час роботи ПСН можуть змінюватися: напруга , еквівалентна ЕРС стабілітроната струм навантаження(3.8). Нестабільність напруги на навантаженні буде дорівнювати сумі часткових похідних цих змін, які множаться на нестабільність змінних [3]:

,

. (3.9)

Аналізуючи (3.9), знайдемо характеристики ПСН.

3.4.3 Вихідний опір стабілізатора

Нестабільність вихідної напруги , яка викликана зміною струму навантаженняприобумовлена наявністю кінцевого вихідного опору ПСН [3], який в загальному випадку (3.3) дорівнює

.

Знайдемо вихідний опір з виразу (3.9).

.

Звідки (3.10)

так як .

Вихідний опір ПСН (3.10) визначається диференціальним (внутрішнім) опором стабілітрона. Якщо на виході стабілітрона вмикають конденсатор, то вихідний опір для змінної складової додатково змен­шується.

3.4.4 Коефіцієнт стабілізації

Користуючись (3.9), визначимо коефіцієнт стабілізації вихідної напруги ПСН, при змінах напруги живлення. У зв'язку з тим, що при цьому вихідна напруга все таки дещо змінюється, то змінюється і струм навантаження [3]. Незмінною у виразі (3.9) залишається лише ЕРС стабілітрона . Тому:

. (3.11)

Врахуємо у (3.11), що , або.

Тому

.

Або , (3.12)

З (3.12) найдемо , враховуючи щоі.

. (3.13)

Щоб знайти вираз для коефіцієнта стабілізації, виконаємо перетворення лівої частини (3.13):

.

Отже .

Звідси: . (3.14)

Коефіцієнт стабілізації ПСН визначається відношенням величини баластного (гасячого) резистора до диференціального опорустабілітрона.

Вираз (3.14) справедливий коли температура p-n переходу стабілітрона не змінюється. Якщо ця умова не виконується, то замість необхідно підставити значення внутрішнього опору при даній температурі.

,

де -температурний коефіцієнт нестабільності;

- різниця між значенням температури, при якій вимірюється , що наводиться у довідниках і температурою експлуатації стабілізатора.

Величина резистора визначається за умови, щоби при мінімальній вхідній напрузі стабілізатора, максимальній вихідній напрузіта максимальному струмі навантаженняструм стабілітрона був більший від мінімального струму стабілізації стабілітрона, значення якого наводиться у довідниках [4, 7]:

. (3.15)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]