Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tt.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Теми рефератів

  1. Організація управління фінансами.

  2. Фінансовий контроль.

  3. Адміністративна відповідальність за проступки у сфері фінансів.

  4. Управління в галузі бюджетної діяльності.

  5. Управління системою оподаткування.

  6. Управління в галузі грошового обігу і валютних операцій.

Семінарське заняття 25.

Адміністративно правове забезпечення державного управління в галузі екології та природних ресурсів.(2 год.).

Питання для обговорення.

1.Поняття управління у галузі екології та природних ресурсів.

2.Правові засади управління у галузі екології та природних ресурсів.

3. Система органів управління у сфері у галузі екології та природних ресурсів

4.Повноваження органів управління у сфері у галузі екології та природних ресурсів.

5. Державний контроль у галузі екології та природних ресурсів.

6.Адміністративна відповідальність за порушення чинного законодавства у галузі екології та природних ресурсів.

Практичне завдання:

  1. Тести, ситуації для перевірки знань з теми;

  2. Перевірка основних понять та категорій;

  3. Доповіді з теми.

Джерела.

Основні : 4,5,6,7,9,10,11,13,15.

Додаткова:31,64,65,66,67,86,87,98,106.

Методичні рекомендації.

При вивченні цієї теми слід мати на увазі,що згідно зі ст.13Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря,водні та їнші природні ресурси,які знаходяться на території України,природні ресурси її континентального шлейфу,виключної (морської) економічної зони є обьєктами права власності Українського народу,яке від його імені здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Необхідно знати,що правові засади управління у галузі екології та природних ресурсів визначаються законами: від 25.06.1991 р. «Про охорону навколишнього середовища», від 09.02.1995 р. «Про екологічну експертизу», від 21.12. 2010 р. «Прои основні засади державної екологічної політики України на період до 2020 року. » тощо.

Важливо знати ,що органи управління угалузі використання й охорони навколишнього природного середовища можна поділити на дві групи : загалної компетенції ( КМУ,уряд АРК, місцеві державні адміністрації,органи місцевого самоврядування ) та спеціальної компетенції : Міністерство екології та природних ресурсів України,Державна екологічна інспекція України, Державна служба геології та надр України, Державне агенство водних ресурсів України, Державне агенство екологічних інвестицій України, відповідні державні управління в областях,АРК,мм. Київі та Севастополі, а також районні, міські та регіональні інспекції.

Слід звернути увагу на те ,що Міністр екології та природних ресурсів України спрямовує та координує діяльність Державної екологічної інспекціі України, Державної слниужби геології та надр України, Державного агенства водних ресурсів України, Державного агенства екологічних інвестицій України ( див.указ Президента України від 09.12.2010 р. «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»).

Важливу роль відіграють державний контроль і нагляд за екологією та природними ресурсами,який здійснює зокрема Державна екологічна інспекція України. При вивченні цього питання необхідно звернути увагу на екологічну єкспертизу,проведення якої регулюється законом «Про екологічну експертизу».

Підстави адміністративної відповідальності за порушення законодавства про використання та охорону природних ресурсів визначаються ст.ст. 52,53,54,57,59,59/1,60,63,64,65,65\1,66,67,68,71,72,73.76,77\1,78,78\1,79,79\1,80,81,85,87,89,90 та ін. КпАП України.

Ключові терміни:

Екологія, природні ресурси,,Система органів управління у сфері у галузі екології та природних ресурсів ,повноваження органів управління у сфері у галузі екології та природних ресурсів,державний контроль у галузі екології та природних ресурсів, надра, атмосферне повітря,водні ,природні ресурси Українського континентального шлейфу,виключна (морської) економічна зона ,екологічна експертиза.

Питання для самоконтролю:

1.Правовий статус Міністерства екології та природних ресурсів України.

2.Адміністративний нагляд у галузі використання та охорони навколишнього природного середовища.

3. Організаційно-правові засади екологічної експертизи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]