Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tt.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

4. До джерел адміністративного права можна віднести:

  1. Кримінальний кодекс України;

Б)Конституцію Українип;

  1. укази та розпорядження Президента України;

Г) Кодекс адміністративного судочинства України;

Д) Господарсько-процесуальний кодекс України.

5. Система адміністративного права включає:

  1. Загальну та Спеціальну частини;

Б)Загальну та Особливу частини

  1. Загальну, Особливу та Спеціальну частини;

Г) немає правильної відповіді.

6. Як можна визначити місце адміністративного права в системі національного права:

  1. воно є підгалуззю права; Б) воно є інститутом права;

  2. воно є самостійною галуззю права;

Г) взагалі не входить до системи національного права;

Д) займає особливе місце.

Завдання на порівняння:

  • адміністративне право і кримінальне право;

  • адміністративне право і конституційне право;

  • адміністративне право і цивільне право;

  • адміністративне право і трудове право;

  • адміністративне право і фінансове право;

Продовжить думку:

  1. Адміністративне право - це сукупність правових норм, які регулюють ...

  2. Загальна частина адміністративного права об'єднує норми, які визначають (регулюють) ...

Завдання 1.

Громадянин К. звернувся до відділу соціального забезпечення із заявою про призначення пенсії; громадянин Н. оскаржив до суду накладене на нього адміністративне стягнення; громадянка В. звернулася до прокуратури із скаргою на несвоєчасну виплату заробітної плати; громадянин А. звернувся до директора підприємства із заявою про звільнення за власним бажанням.

Які правовідносини виникли у вищезазначених випадках? Надайте їх характеристику.

Завдання 2.

Громадянин К. звернувся до органів внутрішніх справ із проханням видати паспорт громадянина України; на громадянина С. було накладено штраф за безквитковий проїзд у громадському транспорті; Міністерство юстиції України зареєструвало політичну партію; на підприємстві працівниками податкової служби було проведено позапланову податкову перевірку.

Чи регулюються дані суспільні відносини нормами адміністративного права? Обґрунтуйте відповідь. Проаналізуйте вид та структуру даних адміністративно-правових відносин.

Семінарське заняття 2.

Механізм адміністративно – правового регулювання. (2 год.).

Питання для обговорення.

1.Поняття і елементи механізму адміністративно-правового регулювання.

  1. Поняття, структура і види адміністративних норм.

  2. Види і структура адміністративно-правових норм.

  3. Реалізація адміністративно-правових норм.

  4. Дія адміністративних норм в часі, в просторі, за колом осіб.

  5. Джерела адміністративного права, їх види та система. Адміністративний договір як джерело адміністративного права.

Практичне завдання:

  1. Перевірка основних понять та категорій.

  2. Тести,ситуації для перевірки знань з теми.

Джерела :

Основні : 1,2,7,11,12,13,14.

Додаткова:18,21,26,33,36,49,56,58,59,63,92,

Методичні вказівки.

Обов’язковим елементом механізму адміністративно-правового регулювання виступають адміністративно-правові норми, тобто правила поведінки, які встановлюються або санкціонуються державою і є обов’язковими для виконання. Адміністративно-правові норми займають особливе місце в системі права не тільки України, але й інших держав, оскільки вони регулюють особливі суспільні відносини у сфері державного управління, тобто забезпечують організацію і діяльність державного апарату, взаємовідносини людини і держави та ін. Слід особливу увагу звернути на те, що в умовах адміністративної реформи адміністративно-правові норми повинні відіграти важливу роль в утвердженні конституційного постулату: у взаємовідносинах людини з державою, в особі державних органів центральною постаттю виступає людина.Слід мати на увазі, що адміністративно-правові норми досить різноманітні, їх можна класифікувати на різні види в залежності від підстави класифікації, зокрема: за змістом - матеріальні; процесуальні;

за часом дії - постійні і тимчасові;

за юридичною силою - норми законів і норми підзаконних нормативних актів; за адресатами такі, що регулюють діяльність державних органів і їх службовців, недержавних утворень, громадян; за методом дії на заборонні, зобов’язуючі, рекомендаційні, сти­мулюючі, уповноважуючи;за дією в просторі загальні і місцеві; .за дією за колом осіб загальні і спеціальні та ін.

Вивчення сутності адміністративно-правових норм неможливе без уяснення їх структури, тобто внутрішньої побудови, яку складають: гіпотеза, диспозиція, санкція. Слід мати на увазі, що гіпотеза це такий елемент адміністративно-правової норми, в якому зазначаються умови, обставини у сфері державного управління, з настанням яких норма реалізується. Особливістю адміністративних норм, в частині структури, є те, що гіпотеза в них часто відсутня.

Гіпотезаможе бути абсолютно визначеною або відносно визначеною, простою або складною.

Диспозиціяце основна частина норми, в якій зазначаються права або обов’язки учасників адміністративно-правових відносин. Характерною особливістю диспозиції є те, що вона має імперативний характер, тобто встановлене правило поведінки не може бути змінене за згодою учасників управлінських відносин. Диспозиція може мати посилковий (коли необхідно звернутися до іншого нормативного акту) і дозвільний (коли законодавець дозволяє учасникам відносин вста­новлювати правила поведінки у сфері державного управління) ха­рактер і може мати абстрактну або казуїстичну форму.

Санкція являє собою таку частину норми, в якій зазначаються заходи адміністративно-правового примусу у разі невиконання учас­никами управлінських відносин своїх обов’язків (див. статтю 24 КпАП України).Джерелаадміністративного права являють собою зовнішню форму виразу адміністративних норм. Слід зазначити, що з чотирьох відомих джерел права (правовий звичай, правовий прецедент, нормативний договір, нормативно-правовий акт) основним джерелом адміністративного права, проте не єдиним, є нормативно-правовий акт, який може бути у формі: закону (Конституція України, кодекси (КпАП, Митний, Повітряний та ін.), Основи законодавства Україні про культуру, Основи законодавства України про охорону здоров’я, закони); підзаконного нормативного акту ( укази та розпорядження Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, нормативні накази, інструкції центральних органів виконавчої влади, нормативні акти місцевих органів державної виконавчої влади, нормативні акти органів місцевого самоврядування з питань делегованих повноважень, нормативні накази керівників державних підприємств, установ та організацій). Крім того, відповідно до статті 9 Конституції України міжнародні договори, що містять норми адміністративного права, також є джерелом адміністративного права. Одним із засобів удосконалення механізму адміністративно-правового регулювання єсистематизаціяадміністративного законодавства, направлена на впорядкування чинних інститутів даної галузі права, усунення протиріч у змісті правових норм, вилучення застарілих та створення нових норм права, які відповідатимуть потребам суспільного розвитку. Основними формами систематизації виступають: кодифікація, інкорпорація, консолідація. Нині адміністративне законодавство кодифіковане лише частково. При вивченні даної теми студентам слід звернути увагу наформи реалізаціїадміністративно-правових норм, а саме: використання, виконання, дотримання, застосування. Застосування, на відміну від інших форм, є державно-владною діяльністю, яка здійснюється при наявності певних умов і не залежить від бажання уповноваженого суб’єкта, як це має місце при використанні, дотриманні, виконанні.

Ключові терміни.

адміністративно-правова норма, реалізація адміністративно-правових норм, виконання, використання, додержання, застосування, адміністративне законодавство, джерела, систематизація, кодифікація, тлумачення адміністративно-правових норм, акт застосування, правозастосовча діяльність.

Питання для самоконтролю:

  1. Джерела адміністративного права: види, характеристика.

  2. Особливість систематизації адміністративного законодавства.

  3. Адміністративно-правові норми: поняття, структура, види.

Тести-тренінги

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]