Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tt.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Семінарське заняття 24.

Адміністративно правове забезпечення державного управління в галузі фінансів та банківської справи.(2 год.).

Питання для обговорення.

1.Поняття і правові засади управління у галузі фінансів та банківської справи.

2. Система та структура органів що здійснюють управління даними сферами.

3. Державна податкова служба.

4.Фінансовий контроль .

5.Банківська система та банківський нагляд.

Практичне завдання :

1.Перевірка основних понять та категорій.

2. Реферати з теми.

3.Тести..

Джерела.

Основні: 4,5,7,9,10,11,15.

Додаткова : 26,28,29,49,64,66,89,98,99,102,106.

Методичні рекомендації.

Правовими засадами здійснення управління фінансами ,кредитуванням і банківською справою є закони «Про бюджетну систему України», «Про систему оподаткування», «Про державні органи з доходів і зборів », «Про Рахункову палату», , «Про банки і банківську діяльність», «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», декрети КМУ «Про акцизний збір», «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» та ін.

При вивченні питання про систему органів управління фінансами і кредитуванням, необхідно уяснити, що державну політику у фінансовій сфері визначає Верховна Рада України, яка затверджує загальнодержавні програми, Державний бюджет України, здійснює контроль за виконанням Державного бюджету України, приймає рішення щодо звіту про його виконання. КМУ забезпечує проведення фінансової , цінової, інвестиційної та податкової політики; розробку проекту Закону про Державний бюджет України; виконання затвердженого бюджету України; подання Верховній Раді звіту про виконання Державного бюджету України.

Міністерство фінансів України є центральним органом виконавчої влади з управління фінансами. Його повноваження визначені Положенням про Міністерство фінансів України.

Важливу роль в управлінні фінансами відіграє Державне казначейство України, основним завданням якого є організація виконання Державного бюджету, контроль за його виконанням та регулювання відносин між Державним бюджетом та позабюджетними фондами; короткострокові прогнози обсягів державних фінансових ресурсів і подання відповідної інформації.

Управління фінансами здійснюють Рахункова палата, Державна податкова адміністрація України та інші органи.

Фінансовий контроль є одним із видів державного контролю. Він являє собою діяльність уповноважених органів та їх посадових осіб щодо здійснення перевірки додержання вимог законодавства у сфері фінансової діяльності та застосування в передбачених законом випадках відповідних засобів впливу. Слід мати на увазі, що фінансовий контроль може бути державним, громадським і незалежним.

Суб’єктами фінансового контролю можуть виступати: Рахункова палата, Міністерство фінансів України, Державне казначейство України, Національний банк України, Державна митна служба, Пенсійний фонд України, органи державної податкової служби, органи контрольно-ревізійної служби, органи державного контролю за цінами і тарифами, органи пробірного контролю та ін.

Адміністративна відповідальність за адміністративні проступки у галузі фінансів передбачені статтями 162,164, 164/1, 164/2, 164/4, 165/2, 166/1, 166/2 КпАП України.

Банківська система,як об’єкт державного управління,складається з Національного банку України,банківських об’єднань та філій іноземних банків.Правовими засадами управління банківською системою є Конституція України, ЗУ «Про банки і банківську діяльність» «Про НБУ.» та інші.

Запитання і завдання.

  1. Що таке фінансове забезпечення і його організація управління фінансами?

  2. Дайте поняття фінансовий контроль.

  3. Назвіть основні форми фінансового контролю.

  4. Назвіть основні завдання державної податкової служби України.

  5. Яка адміністративна відповідальність за проступки у сфері фінансів?

  6. З чого складається бюджетна система України?

  7. Назвіть бюджетну класифікацію.

  8. Який проект основних напрямків бюджетної політики?

  9. Назвіть головних розпорядників бюджетних коштів.

  10. Управління системою оподаткування.

  11. Яке управління в галузі грошового обігу і валютних операцій?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]