Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tt.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Семінарське заняття 23.

Адміністративно правове забезпечення державного управління в галузі митної справи.(2 год.).

Питання для обговорення.

1. Поняття і правові засади управління у галузі митної справи.

2. Система та структура митних органів , їх повноваження.

3.Митні режими.

4. Митний контроль

5.Особливості проходження служби в митних органах.

6. Адміністративна відповідальність за порушення митного законодавства.

Практичне завдання :

1.Перевірка основних понять та категорій.

2.Доповіді з теми.

3.Тести..

Джерела.

Основні: 4,5,7,9,10,11,15.

Додаткова : 26,28,29,49,64,66,89,98,99,102,106.

Методичні рекомендації.

Особливу роль у розвитку зовнішньоекономічних зв'язків відіграє митна справа, тобто діяльність митних органів, що регулюється Митним кодексом, Законом України «Про митну справу», іншими законами та підзаконними актами.. Основні питання державного регулювання зовнішньоекономічних відносин розв'язуються за допомогою митної політики.

Митна політика - це складова внутрішньої та зовнішньої політики, яка визначає зміст діяльності держави та її компетентних органів у сфері регулювання зовнішньоекономічних відносин та організації митної системи і має на меті захист національних інтересів, національної безпеки і економічного суверенітету держави.

Формування та здійснення митної політики відбувається згідно з такими принципами.

  1. Принцип єдності митної

  2. Принцип єдності тарифної політики України.

  3. Принцип єдності політики експортно-імпортного контролю.

  4. Принцип єдності митної території України.

  5. Принцип гармонізації та уніфікації митної діяльності України із загальноприйнятими в міжнародній практиці нормами і стандартами.

  6. Принцип захисту державою прав та охоронюваних законом інтересів учасників зовнішньоекономічної діяльності.

  7. Принцип юридичної рівності і недискримінації, виключення невиправданого втручання держави у зовнішньоекономічну діяльність.

У здійсненні митної політики бере участь значне коло державних органів - Кабінет Міністрів України, міністерства та інші органи центральної виконавчої влади, НБУ тощо, але безпосередньо здійснення цієї політики покладається на митні органи.

Система митних органів в Україні складається з державної митної служби, регіональних митниць, митниць, спеціалізованих митних управлінь та установ, установ та навчальних закладів. З урахуванням структури система митних органів поділяється на два рівня. До першого належить Державна митна служба України. Вона здійснює свою діяльність на всій території України. Другий рівень становлять всі інші митні органи, що здійснюють свою діяльність на території підвідомчого регіону. Межі діяльності митних органів, як правило, збігаються із межами адміністративно-територіальних одиниць.

Митний режим - це сукупність норм, які регламентують порядок переміщення товарів через митний кордон речей, товарів та транспортних засобів. Необхідно підкреслити, що митний режим є найважливішою складовою митної справи.

Відповідно до мети переміщення товарів через митний кордон України запроваджено такі види митних режимів.

Імпорт ,Реімпорт.Експорт РеекспортТранзит Тимчасове ввезення (вивезення)

Митний склад Митні ліцензійні склади Спеціальна митна зона Магазин безмитної торгівлі Переробка на митній території України Переробка за межами митної території України Знищення або руйнування Відмова на користь держави

Одним з важливіших завдань митних органів є організація та здійснення митного контролю. Згідно з п 15 ст. 1 МК України, під митним контролем пропонується розуміти сукупність заходів, що здійснюються митними органами в межах своєї компетенції з метою забезпечення дотримання норм МК України, законів та інших нормативно-правових актів з питань митної справи, міжнародних договорів України (згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України), укладених в установленому законом порядку, контроль за виконанням яких покладений на митні органи.

Митний контроль проводиться посадовими особами митних органів за правилами, обумовленими ст. 41 МК України шляхом: 1) перевірки документів і відомостей, необхідних для митних цілей; 2) митного огляду; 3) обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон; 4) усного опитування фізичних і посадових осіб; 5) перевірки системи звітності та обліку товарів, що переміщуються через митний кордон України, а також своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів, які, відповідно до законів, справляються при переміщенні товарів через митний кордон України; 6) огляду територій і приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, вільних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де можуть перебувати товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю, або здійснюється діяльність, контроль за якою покладений на митні органи; 7) в інших формах, передбачених МК України та іншими законодавчими актами України з питань митної справи.

Митному контролю підлягають усі товари та транспортні засоби, які переміщуються через митний кордон України, за винятком випадків, передбачених МК України. Вони перебувають під митним контролем з моменту його початку і до його завершення відповідно до митного режиму. При ввозі митний контроль починається з моменту перетинання товарами і транспортними засобами митного кордону України і завершується в момент їхнього випуску; при вивозі - з моменту пред'явлення товарів і транспортних засобів для митного оформлення та їх декларування в установленому МК України порядку. При проведенні митного контролю можуть застосовуватися технічні засоби, які безпечні для життя та здоров'я людей, тварин і рослин і не заподіюють збитку товарам, транспортним засобам та особам. При цьому також не допускається заподіяння неправомірної шкоди особам, їхнім товарам і транспортним засобам.

Ключові терміни:

митна справа, Митна політика , Державна митна служба України ,Митний режим,Імпорт ,Реімпорт,Експорт,Реекспорт,Транзит,Тимчасове ввезення (вивезення) ,Митний складитні ліцензійні склад,Спеціальна митна зона,,Магазин безмитної торгівлі,Переробка на митній території України, Переробка за межами митної території України ,Знищення або руйнування,Відмова на користь держави, митний контроль

Завдання на перерахування:

  • основні завдання Державної митної служби України;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]