Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_T_A_Govorushko_V_M_Stetsyuk_2014.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.77 Mб
Скачать

6.1.4.Страхування транспортних засобів і вантажів

Страхування транспортних засобів (страхування каско) охоплює страхування на­земного, авіаційного та морського транспорту.

Страхування каско страхування вартості засобів транспорту (суден, літаків, залізничних вагонів, автомобілів) без урахування вантажів.

Страхування авто-каско трактується як вид страхування, що передбачає стра­ховий захист збитків, котрі можуть виникнути внаслідок пошкодження, повного зни­щення або втрати автотранспортного засобу чи окремих його частин у разі настання подій, передбачених страховим договором.

Страховим захистом покриваються майнові інтереси страхувальника, що не су­перечать чинному законодавству та пов'язані з правом володіння, користування й роз­порядження засобом наземного транспорту, термін експлуатації якого не перевищує 10 років. Разом із транспортним засобом на страхування береться відповідне прилад­дя та додаткове обладнання до нього

Страховими випадками є знищення пошкодження або втрата транспортного за­собу внаслідок: дорожньо-транспортної пригоди; стихійних лих (бурі, повені, земле­трусу та ін.), нападу тварин, пожежі або вибуху у транспортному засобів; протиправні дії третіх осіб (крім угону та крадіжки ); угон та крадіжки.

Не страхуються від угону автотранспортні засоби, які не обладнані протиугоними пристроями.

Страхова сума встановлюється на підставі страхової оцінки автотранспортного засобу. Дійсна вартість може бути визначена експертним шляхом, на підставі каталогу офіційного дилера чи рахунку-фактури заводу виробника.

На ринку пропонуються страхові тарифи в розрізі ризиків, сума яких становить сукупний базовий страховий тариф. Він може змінюватись у більшу чи меншу сторо­ну в залежності від ступеню ризику, який визначають тип автотранспортного засобу, стаж водія, наявність та тип протиугонного пристрою тощо. На величину тарифної ставки впливає також тарифна політика страховика, що ураховує кон'юнктуру стра­хового ринку.

Договір може укладатись на термін від декількох днів до одного року і набуває чинності з 00 годин дня наступного за днем надходження страхового платежу на роз­рахунковий рахунок страхової компанії.

Власна участь страхувальника у покритті збитків реалізується за допомогою без­умовної франшизи, що встановлюється кожною страховою компанією з урахуванням індивідуальних рис об'єкта страхування, виду ризику тощо. Крім того існує числен­ний перелік обмежень щодо виконання страховиком свого основного обов' язку.

При настанні страхового випадку відшкодуванню підлягають тільки прямі збит­ки, виключаючи втрачену вигоду, витрати на оренду чи наймання транспортного за­собу, моральну шкоду тощо.

Розмір збитку визначається:

1. при повному або конструктивному знищенні автотранспортного засобу - у роз-мірі його дійсної вартості по договору страхування за вирахуванням вартості вузлів,деталей та устаткування, що придатні для подальшого використання або реалізації;

2. при пошкодженні автотранспортного засобу чи додаткового обладнання - в

розмірі витрат на його відновлення (з урахуванням зносу на день настання страхово­го випадку) згідно з кошторисом-розрахунком , який складено експертом страховика і погоджено зі страхувальником.

Витрати на відновлення включають:

  1. витрати на матеріали і запасні частини , що необхідні для ремонту , по цінах на дату страхового випадку за вирахуванням зносу частин, вузлів, агрегатів та деталей, які замінюються в процесі відновлення (ремонту);

  2. витрати на оплату ремонтних робіт за тарифами на дату настання страхового випадку.

При визначенні суми страхового відшкодування враховуються страхова сума, різ­ниця між страховою сумою і зазначеною у заяві на страхування вартістю автотран­спортного засобу та франшиза.

Якщо майно було прийнято на страхування у зазначеній частці ( % ) від повної його вартості, то страховик здійснює виплату страхового відшкодування за системою пропорційної відповідальності. Остаточний розмір страхового відшкодування визна­чається за вирахуванням франшизи.

Обов'язкове страхування каско повітряних суден

Цей вид страхування здійснюється на основі Постанови Кабінету Міністрів Укра­їни № 1535 від 12.10.2002 р. «Про обов'язкове авіаційне страхування цивільної авіа­ції» і з метою захисту майнових інтересів власника повітряного судна, що пов'язані з володінням, користуванням і розпорядженням повітряним судном.

Застрахованими вважаються ризики, що виникають під час руху, у повітрі чи на землі.

Страхова сума, встановлена договором обов' язкового страхування, має бути не меншою, ніж балансова вартість повітряного судна.

На повітряне судно, що підлягає обов' язковому страхуванню, мають бути в на­явності:

  1. посвідчення про державну реєстрацію цивільного повітряного судна;

  2. документи, що підтверджують право власності на повітряне судно або його оренди.

Страхувальники мають право під час укладання договорів обов' язкового стра­хування призначати громадян або юридичних осіб (вигодонабувачів) для отримання страхового відшкодування.

Якщо повітряне судно є власністю кількох осіб, кожна особа отримує страхове відшкодування пропорційно її частці у праві власності на повітряне судно.

Розміри максимальних страхових тарифів на один рік для повітряних суден із максимальною злітною масою до 15 000 кілограмів мають не перевищувати восьми відсотків, від 15 001 кілограма і більше - шести відсотків, для вертольотів - десяти відсотків страхової суми.

Страховим випадком є повна загибель повітряного судна, а також пошко­дження окремих його частин, систем та елементів конструкції.

Страхування каско суден

Страхування каско суден вид морського страхування, що забезпечує захист судновласників та інших осіб, пов 'язаних з експлуатацією суден, від ризиків заподі-

збитку через загибель належних їм суден. Договір страхування може бути укладений на будь-який термін. У морському страхуванні прийнято укладати договір на термін 1 рік або на рейс (перехід судна від місця відправлення до місця призначення, а у випадку необхідності і зворотний перехід).

Договір страхування чинний у межах певного географічного регіону. Правила страхування передбачають п'ять різновидів умов страхування суден, але за будь-яких умов підлягають обов'язковому відшкодуванню збитки:

а) від повної загибелі судна (фактичної або конструктивної) унаслідок вогню,блискавки, бурі, вихру та інших стихійних лих, катастрофи, посадки на мілину, зі-ткнення з іншим судном або яким-небудь нерухомим або плавучим об'єктом, включа-ючи криги, або внаслідок того, що судно перекинеться або затоне, а також унаслідокнещасних випадків при навантаженні, укладанні і вивантаженні вантажу або прийоміпалива, вибуху на борті судна, вибуху котлів, недбалості або помилки капітана, меха-ніка або інших членів команди або лоцмана;

б) від пропажі судна безвісті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]