Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
S_r_v_penitentsiarniy_sis_LK_17_penzakl.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
141.82 Кб
Скачать

Лекція № 17 Тема: Соціальна робота в пенітенціарній системі

Мета: Забезпечити оволодіння основними поняттями теми, звернувши особливу увагу на вивчення понять, що характеризують структуру систему соціальної роботи.

Формувати на основі аналізу та синтезу знань навички диференціації термінології та понятійного апарату; уміння виділяти ознаки основних понять; використовувати теоретичні знання у реальному житті.

Забезпечити усвідомлене розуміння змісту теми, розвивати альтернативне мислення.

Тип заняття: лекція

Методично-дидактичне забезпечення: Таблиця:

Структура роботи: (план)

Основні терміни та поняття:

Домашнє завдання:

План

  1. Злочинність як соціальне явище. Основні завдання пенітенціарної системи.

  2. Типи та особливості людей, які знаходяться у місцях позбавлення волі.

  3. Особливості соціальної роботи з неповнолітніми, які звільнилися з виправної колонії.

  4. Соціально-психологічна адаптація осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

Література:

  1. Анисимов Л.Н. Профилактика пьянства, алкоголизма и наркомании среди молодежи. - М., 1989.

  2. Бабушкин А.В. Основы социальной работы в пенитенциарных учреждениях. - М., 1996.

  3. Класний керівник у сучасній школі: Методичний посібник / Оржеховська В. М., Пилипенко О. І. та ін. - К.: ІЗМН, 1996.

  4. Кондрашенко В.М. Девиантное поведение подростков.: Социально-психологический и психиатрический аспект. - Минск, 1988.

  5. Личность преступника. /Кудрявцев В.Н. и др. - М., 1985.

  6. Максимова Н.Ю. Воспитательная работа с социально дезадаптированными школьниками: Методические рекомендации. - К.: ІЗМН, 1997.

  7. Національна програма "Діти України"//Національні державні програми з питань соціальної допомоги та підтримки дітей, молоді, жінок і сім’ї. - К.: УДЦССМ, 1997.

  8. Оржеховська В.М. Профілактика правопорушень серед неповнолітніх. /Навч.- метод. посібник. - К., 1996.

  9. Профілактика правопорушень серед неповнолітніх (Проблеми спільної роботи комісій у справах неповнолітніх та органів освіти України). Зб. науково-методичних статей. - К.: Академпрес, 1994.

  10. Ранняя профилактика отклоняющегося поведения учащихся (Психолого-падагогический аспект): Пособие для учителя./Под ред. В.А. Татенко, Т. М. Титаренко. - К.: Рад. шк., 1989.

  11. Соловьев В. Оправдание добра.

  12. Фіцула М.М. Педагогічні проблеми перевиховання учнів. - Тернопіль, 1993.

  13. Энциклопедия социальной работы. – М., 1993. -Т.1.

Зміст лекції

Неможливо перевиховати когось силою

Людина повинна сама цього прагнути”

Вів'єн Стерн, "Ув'язнення.

Гріх проти майбутнього"

  1. Злочинність як соціальне явище. Основні завдання пенітенціарної системи

Наявність злочинності як соціального та соціально-психологічного феномену спричиняє потребу у пенітенціарних закладах різних видів, що виконують функцію ізоляції і перевиховання людей, які з тих чи інших причин відхилилися від заданих суспільством поведінкових зразків, учинили протиправні дії та повинні у відповідності з законом відбувати покарання. На практиці вказані заклади є не лише місцем тимчасового відокремлення осіб від суспільства, але й живильним середовищем своєрідної субкультури із власними вимогами, нормами і правилами співжиття. Життєдіяльність у місця позбавлення волі об'єктивно призводить до появи моралі, що за своїм змістом дала можливість дослідникам кваліфікувати її як станово-кастову, а також нормопорядку, типового для архаїчної спільноти. Ці ознаки слід обов'язково враховувати при оцінці можливостей та ефективності покарання у вигляді позбавлення волі як засобу виправлення та перевиховання.

Діяльність із засудженими у пенітенціарних закладах полягає у виявленні психологічних закономірностей динаміки особистості у процесі відбування покарання, особливостей формування і функціонування мікрогруп засуджених, а також у корекції і ресоціалізації особистості засуджених.

Основні завдання пенітенціарної системи включають:

1. Визначення системи принципів і методів вивчення особистості засуджених адаптація наявних та розробка нових методик вивчення особистості, спрямованих на здобуття інформації з метою здійснення позитивного психологічного впливу.

2. Дослідження психологічних характеристик та динаміки особистості засуджених - вивчення їх психологічних особливостей, які зумовлені віком життєвим досвідом, характером вчиненого злочину тощо; виявлення закономірностей зміни психіки засуджених в умовах позбавлення волі.

3. Дослідження закономірностей утворення і функціонування груп засуджених - вивчення механізмів формування різних видів груп, їх структури та характеру впливу на учасників.

4. Визначення форм і методів психологічного впливу на особистість засуджених - цілеспрямований підбір та реалізація системи групових та індивідуальних форм і методів психологічного впливу з метою найбільш ефективної корекції поведінки.

5. Дослідження психологічних чинників, що впливають на ефективність ресоціалізації засуджених - вивчення впливу основних (режим, праця, стосунки в групах засуджених тощо) і факультативних (родинні та дружні зв'язки на волі, захоплення та ін.) чинників на процес перевиховання і ресоціалізації засуджених.

6. Розробка практичних рекомендацій щодо підготовки засуджених до життя на волі - підготовка та активізація психіки засуджених, формування психологічної готовності до життя в нових соціальних умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]