Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strakhuvannya_T_A_Govorushko_V_M_Stetsyuk_2014.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
7.77 Mб
Скачать

10.2.4.Тести

Тест 1. Фінансова надійність страховика забезпечується:

а) розміром статутного капіталу;

б) кількістю учасників страховика;

в) величиною страхових резервів;

г) правильна відповідь а) і в).

Тест2. До власних коштів страховика належать:

а) статутний капітал;

б) страхові та вільні резерви;

в) вільні резерви;

г) статутний капітал і вільні резерви.

Тест 3. Фактичний запас платоспроможності розраховується на підставі:

а) валюти балансу;

б) вільних коштів;

в) кредитів;

г) страхових резервів.

Тест 4. Страхові резерви, які формуються страховиками - це:

а) технічні резерви і резерви із страхування життя;

б) резерв збитків;

в)резерви належних до виплати страхових сум;

г) резерв заявлених, але ще не врегульованих збитків.

Тест 5. Страхові резерви розмащуються, виходячи з принципів:

а) прибутковості, безпечності, диверсифікованості;

б) безпечності, прибутковості, ліквідності, диверсифікованості;

в) безпечності та ліквідності;

г) поверненості страхових внесків.

Тест 6. Розрахунковий нормативний запас платоспроможності визначаєть­ся на основі:

а) розміру статутного капіталу;

б) надходжень страхових премій та страхових виплат;

в) страхових премій, сплачених перестраховикам;

г) кількості страхових полісів.

Тест 7. Страхові резерви, які формуються страховиком, є:

а) гарантією виконання зобов 'язань перед страхувальниками;

б) власними коштами страхування;

в) витратами страховика на проведення страхування;

г) правильна відповідь відсутня.

Тест 8. Резерв незароблених премій в Україна визначається на основі:

а) методу плаваючих кварталів;

б) методу 1/365;

в методу 40% і 36%:

г) правильні відповіді б) і в)

Тест 9. Фактичний запас платоспроможності страхової компанії показує:

а) величину нетто-активів, вільних від зобов 'язань;

б) величину поточних зобов 'язань страховика;г) величину брутто-активів страхової компанії;

д) правильні відповіді а) і б).

Тест 10. Який орган державного регулювання страхового бізнесу може змі­нювати порядок визначення фактичного та нормативного запасу плато­спроможності?

а) Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферіринків фінансових послуг;

б) Кабінет Міністрів України;

в) Міністерство фінансів;

г) Верховна рада України.

10.2.5.Практичні завдання

1. Визначити резерв незароблених премій методом % станом на звітну дату, якщо за перший квартал звітного періоду страховиком отримано 220 тис. грн.., за другий - 250 тис. грн.., за третій - 230 тис. .грн. страхових премій. Які ще види страхових резервів дозволено формувати страховикам у сфері загального страхування? Назвіть методи, альтернативні методу %.

2. На підставі нижченаведених даних розрахувати резерв незароблених премій за методикою 1/365:

Отримано страхової пре-

Термін страхування, днів

Термін страхування, що

мії, грн..

минув, днів

Договір 1

500

365

120

Договір 2

1000

120

40

Договір 3

1200

90

20

Поясніть переваги і недоліки методики щоденного розрахунку резерву незаробле-них премій.

  1. Страхова компанія розмістила страхові резерви зі страхування життя у таких категоріях активів, як акції, емітовані комерційним банком, у сумі 270 тис. грн.. та банківські вклади, розміщені у цьому ж банку. Загальна величина страхових резервів 1 І50 тис. грн.. Необхідно визначити максимальну величину коштів страхових резер­вів, яка може бути розміщена на банківських вкладах комерційного банку.

  2. Величина страхових резервів зі страхування життя дорівнює 40 млн. грн.. Яки­ми принципами повинна керуватись страхова компанія при розміщенні тимчасово вільних коштів сформованих резервів між різними категоріями активів? Припустит-мо, що страховик для розміщення обрав акції і облігації українських емітентів, що котируються на фондовій біржі, іпотечні сертифікати, банківські метали, інвестиції в економіку України. Складіть таблицю і визначте орієнтовну прибутковість розміщен­ня страхових резервів, вкажіть максимальний відсоток коштів, що може бути вкладе­но у різні категорії активів. Які ще активи Ви порадили б страховикам для розміщен­ня страхових резервів?

5. Технічні резерви страховика в сумі 3,16 млн. грн.. можуть бути представленітакими категоріями активів, як банківські вклади, акції українських емітентів, цінніпапери, що емітуються державою, банківські метали, цінні папери, емітовані Держав-ною іпотечною установою. Визначіть максимально можливі розміри вкладень техніч-них резервів у наведених вище категоріях активів.

  1. Визначіть резерв коливань збитковості, якщо страхова компанія у звітному пе­ріоді отримала страхових премій 984 тис. грн., серед яких частка перестраховика 8%; величина резерву незаробленої премії (за вирахуванням частки перестраховика) на початок та кінець звітного періоду склала відповідно 1,012 млн. та 886 тис. грн.; ре­зерв коливань збитковості на початок звітного періоду - 455,4 тис. грн.; перевищення фактичного рівня збитковості над очікуваним - 0,12.

  2. Вартість активів страховика за балансом становить 6500 тис. грн., в тому числі нематеріальних активів - 1 тис.грн., вартість зовнішніх і внутрішніх зобов'язань -3500 тис. грн. Страховою компанією було зібрано страхових премій 7000 тис. грн., з них перераховано перестраховикам 2000 тис. грн. Сума страхових виплат за попере­дні 12 календарних місяців становила - 2500 тис. грн., в тому числі виплат, здійсне­них перестраховиками - 1000 тис. грн. Визначити фактичний та нормативний запас платоспроможності і зробити висновок про платоспроможність страховика. Для роз­рахунку нормативного запасу платоспроможності необхідно скористатися законодав­чо встановленими коефіцієнтами для видів загального страхування. Пояснити сут­ність розрахованих величин.

  3. Страхова компанія надає страхові послуги зі страхування іншого, ніж страху­вання життя, у тому числі може укладати договори обов' язкового страхування цивіль­но-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Дайте відповіді на такі запитання: які страхові резерви (технічні або матема­тичні) повинна формувати страхова компанія? Який склад технічних резервів, які зобов'язаний формувати та вести облік страховик? Чи може страховик змінити склад технічних резервів? Якщо може, то наведіть їх оновлений склад.

9.Визначіть фактичний рівень збитковості за медичним страхуванням, якщо стра­хова компанія у звітному періоді має такі дані: фактичні виплати склали 956 тис. грн.; величина резерву заявлених, але не виплачених збитків (за вирахуванням частки пе­рестраховика) на початок та кінець звітного періоду складає відповідно 24,7 та 31,8 тис. грн.; величина резерву збитків, які виникли, але не заявлені (за вирахуванням частки перестраховика) на початок та кінець звітного періоду складає відповідно 11,4 та 13,4 тис. грн.; величина резерву незароблених премій (за вирахуванням частки пе­рестраховика) на початок та кінець звітного періоду відповідно 1,015 та 1,436 млн. грн.; страхові премії, що надійшли у звітному періоді - 874 тис. грн., серед яких част­ка страхових премій, передана перестраховикам - 152 тис. грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]