Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філос.Пос..doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

3. Зменшення біологічних видів.

3 1600 року повністю знищено більше 100 видів ссавців, а біля 200 перебувають під загрозою знищення, знищено 130 видів птахів (100 під погрозою), знищено 500 видів рослин (3500 під загрозою).

4. Загибель тропічних лісів. На початок ХХІ ст. у Латинській Америці площа тропічних лісів зменшувалася на 0,9% у рік, в Азії - на 1,2% у рік, в Африці - на 0,8% у рік.

5. Підвищення середньорічної температури Землі. В 1970 році середньорічна температура Землі становила 14,9 градусів, 1980 - 15,1, 1990 - 15,3, в 2009 – більше 16.

Людство уже пережило дві глобальних кризи.

Перша відбулася ще в палеоліті й привела до створення системи заборон (табу), серед яких особливе місце займало табу «Не убий!», утвердження якого перевело до суспільного розвитку.

Друга перебудова відбулася в неоліті.

Людина винайшла землеробство, а трохи пізніше й скотарство, тобто почала створювати штучні біогеохімічні цикли - штучний кругообіг речовин у природі.

Тим самим людина якісно змінила свою екологічну нішу й поклала початок тієї цивілізації (тим цивілізаціям), плодами якої ми користуємося ще й сьогодні й з якою пов'язані всі ті нові труднощі, не переборовши яких ми навряд чи зможемо зберегтися на Землі як біологічний вид.

Величезне світове значення мала «Конференція з розвитку й навколишньому середовищу» в Ріо-де-Жанейро в 1992 році. У конференції взяли участь глави й високопоставлених посадових осіб 179 урядів. До них приєдналися сотні офіційних осіб з організацій системи ООН, представників місцевої влади, ділових, наукових, неурядових й інших кіл. Нарада в Ріо висвітлювалася 8 тисячами журналістів і за їхньою роботою слідкував майже увесь світ.

У результаті зустрічі в Ріо була прийнята «Ріо-де-жанейрська декларація по навколишньому середовищу й розвитку». Її 27 принципів визначають права й обов'язки країн у справі забезпечені розвитку й добробуту людей та включають наступні головні ідеї:

1. Люди мають право на здорове й плідне життя в гармонії із природою. Сьогоднішній розвиток не повинне здійснюватися на шкоду інтересам розвитку й охороні навколишнього середовища.

  1. Окреслена програма того, як зробити розвиток стійким із соціальної, економічної й екологічної точки зору.

  2. Передбачає варіанти запобігання погіршення стану ґрунтів, повітря й води, збереження лісів і розмаїття форм життя.

  3. Розглядаються питання бідності й надмірного споживання.

  4. Надані рекомендації щодо охорони здоров'я, утворення міст і сільських районів.

  5. Визначені завдання: урядам, діловим людям профспілкам, ученим, корінним народам, жінкам, молоді й дітям.

  6. Передбачене фінансування всіх сторін й аспектів програми стійкого розвитку – передбачається затрачати 565 млрд. доларів щорічно.

  7. Передбачені заходи щодо стабілізація концентрації газів, що викликають парниковий ефект.

висновки

З усього вищезазначеного можна зробити наступні висновки.

  1. Сучасна типологізація суспільства виділяє традиційне(домодерне), індустріальне(модерне) та інформаційне(постмодерне) суспільство.

  2. Серед основних соціальних тенденцій сучасності найбільш характерними є наступні: глобалізація, інформатизація та віртуалізація.

199