Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філос.Пос..doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

3.Інформатизація (віртуалізація) постсучасного суспільства

Комп'ютеризація всіх сфер суспільного й культурного життя є одним із найсуттєвіших феноменів сучасного суспільства.

У найбільш розвинених країнах — США, Німеччині, Великій Британії, Японії — кількість комп'ютерів на тисячу мешканців сягнула рівня 250-400 одиниць. Цей рівень поступається таким «хітам» масової культури, як автомобіль (приблизно в півтора рази) та телевізор (вдвічі), але темпи розповсюдження є набагато вищими.

З моменту появи комп'ютера на масовому ринку пройшло близько двадцяти п'яти років. Для досягнення такого ж рівня розповсюдженості, котрий притаманний на початку XXI ст. комп'ютерові, телевізору свого часу знадобилося близько сорока років, а автомобілю — близько семидесяти.

Окрім кількісних показників розповсюдженості, особливу увагу привертає збільшення кількості функцій — способів застосування комп'ютерних технологій. З обчислювальної машини з напівзабутою абревіатурою ЕОМ комп'ютер перетворився на універсальний пристрій фахової діяльності, навчання, розваг та спілкування.

Сучасну культуру часто називають інформаційною, виділяючи такі її характерні властивості:

1) економічні й соціальні функції капіталу переходять до інформації, яка стає головним ресурсом і товаром;

2)центром виробництва, накопичення та переробки знань стає університет;

3) рівень знань, а не власність, стає чинником соціального розшарування; 4) соціальна напруга переміщується з економічної сфери у сферу культури (інформації).

Ключова ознака сучасної культури тиражування інтелектуального продукту, передача відомостей про нього через друковані видання, телеграф, радіо, телебачення, лекції та семінари, а також через глобальну мережу Інтернет. Новація полягає в збільшенні обсягу не інформації, а комунікації. Тож інформаційне суспільство — не стільки суспільство знань, скільки суспільство комунікацій. Відповідно, соціально успішною персоною є не той, хто більше знає, а той, хто бере участь у більшій кількості комунікацій.

4. Віртуалізація людини: постлюдина як науково-технічний проект

Наприкінці XX століття набула поширення концепція постпюдини, що є спробою перевизначення сутності людини в контексті постмодерного, інформаційного суспільства. Дослідники виокремлюють новий етап еволюції людини.

Людина розумна одиниця модерного суспільства, ґрунтованого на розумі та науці, нові соціокультурні тенденції продукують новий тип людини. Розмаїті визначення цього типу можна поділити на дві групи:

  1. метафоричні, що не заперечують цілісності та універсальності анатомо-фізіологічної сутності людини, але, досліджують зміни у свідомості.

  2. революційні, що підкреслюють формування нової істоти — постлюдини, транслюдини через створення віртуального тіла та штучного інтелекту.

Поштовх до обговорення даної тематики дали сучасні технології, насамперед, біо-, нано-, інформаційні технології, розробки в ґалузі штучного інтелекту, кріоніка.

Прихильники другого напрямку отримали назву «трансгуманісти».

5. Трансгуманізм —інтелектуальний рух, що відстоює позицію реальної і нагальної ліквідації старіння та смерті за допомогою сучасних технологій.

Вперше термін «Трансгуманізм» застосував Данте Алігьєрі у «Божественній комедії», а сучасного сенсу воно набуло лише з другої половини XX ст., коли 1957 року біолог Гакслі назвав трансгуманістом людину, яка самовдосконалюється задля оволодіння новими навичками та властивостями.

Значна постать серед представників трансгуманізму — Ф.М. Есфендіарі (1930-2000) — письменник-фантаст, футуролог і філософ, який взяв псевдонім ЕМ-2030 (та заборонив називати себе інакше) і був впевнений в тому, що він у доброму здоров'ї відсвяткує 100-ту річницю свого дня народження, що припадала саме на 2030 рік, що у 2030р. буде переможена старість і в кожного буде прекрасна можливість жити вічно... Але у 2000 р. РМ-2030 помер від раку підшлункової залози та був кріонований.

Головні ідеї трансгуманізму:

  • необхідно стимулювати науково-технічний прогрес;

  • генна інженерія - найважливіший чинник еволюції людства;

  • нейропротезування тобто створення віртуальних аналогів людської свідомості;

  • медицина повинна розвивати нові перспективні галузі — приміром, нейрофармацевтику.

Сьогодні ідеї трансгуманізму отримали значне поширення, насамперед, в позанауковому середовищі. Проте наріжні положення цього руху викликають запеклі дискусії.

Критика трансгуманізму ведеться за двома основними напрямами:

а) праксеологічний аспект – принципове заперечення можливості досягти поставлених завдань;

б) етичний – заперечення транс гуманізму з моральних причин.

По-перше, існує загроза загальнолюдським цінностям, правам та свободам.

По-друге, трансгуманізм часто порівнюють з євгенікою (від грецьк. — «хорошого роду», «породистий») — вченням про спадковість здоров'я людини. Євгеніка особливо дискредитувала себе у 30-ті роки XX ст. як провідна ідеологія нацистської Германії. На практиці вона реалізувалася як стерилізація та позбавлення життя «неповноцінних осіб»: психічно хворих, важко хворих, гомосексуалістів, циган, євреїв, в перспективі — всіх неарійців.

Спільне в євгеніці та трансгуманізмі — прагнення втрутитися в геном людини, контролювати природні процеси відтворення людини, селекція людської особистості, що викликає багато заперечень з моральної точки зору.