Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філос.Пос..doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

6. Японська концепція майбутнього

Більш зважену оцінку перспектив людства, представлений у резонансній праці сучасного футуролога Ф. Фукуями «Наше постлюдське майбутнє».

Основні ідеї футурологічної концепції Ф. Фукуями:

  1. збільшення середньої тривалості життя неминуче призведе до обмеження народжуваності (аналогічно сучасному Китаю);

  1. зросте питома вага пенсіонерів - людей похилого віку в соціальній структурі розвинених країн;

  2. збільшення розриву між країнами «першого» та «третього світу» за віковою ознакою (в Європі, Японії та Північній Америці середній вік складатиме близько 60 років, а в інших країнах — між 20 та 30 роками);

  3. у демографічній структурі розвинених країн збільшиться кількість жінок, які проявляють тенденцію до більшої тривалості життя, що призведе до статевої диспропорції та фемінізації;

  4. утвердиться «жіночий» тип влади літніх жінок — за 60 років;

  5. відбудеться переконфігурація соціальних конфліктів, домінування ейджизму - найсильніша напруженість буде між старими та молоддю;

  6. уповільняться процеси соціальної мобільності завдяки зменшенню можливості звільнення робочих місць через перехід на пенсію та смерть;

8) переструктурування суспільства через клонування близьких людей;

  1. тиск психологічного чинника через те, що відсутність смерті позбавляє життя смаку.

6. Синглізація як ознака постсучасності.

Сьогодні позначилася нова тенденція після нуклеаризації — синглізація. Синглізація (від англ. — одинокий, окремий) продукує новий культурний тип людини — Людина-Одинак. Причому самітність на Заході не просто стає прийнятним стилем життя, вона фетишизується, сприймається як культурна норма. Даний процес знаходить своє відображення в продуктах масової культури, рекламі тощо. Характерним породженням синглізації суспільства є метросексуал тобто закоханий лише в себе. (В Росії 40 млн. чол.. – неодружені.)

Іншою стороною означеного процесу є переорієнтація виробництва світовими концернами: оскільки ця група витрачає грошей не тільки на розваги, але й на одяг, їжу, напої і предмети особистої гігієни вдвічі більше своїх сімейних однолітків.

Соціологи вважають, що свідомо обрана самотність буде до кінця цього століття долею більшості людей у розвинутих країнах.

Безумовно, самотні люди існували завжди, але ще півстоліття тому вони сприймалися як невдахи, що потерпіли фіаско в сімейному житті, сучасні тенденції представляють їх як зразок для наслідування, чому значною мірою сприяють

глянцеві журнали, телебачення, кінематограф і рекламні ролики.

7. Постсучасна особистість: індивідуалізація та консумеризм. – її формування розпочалося з другої половини XX ст. Розпалися або суттєво втратили вплив великі угруповання, а кожна людина усвідомила унікальність своєї біографічної позиції. Біографічна позиція визначається обставинами народження, виховання, проходження різних етапів соціалізації роблять людину нередукованою (незводимою) одна до одної.

Одна з головних ознак постсучасної особистості — бездуховність. Її причину можна побачити в розходженні сфер елітарної та повсякденної культури, що існують автономно, не впливаючи одна на одну (Світські хроніки). Особистість, культура, економіка і політика рухаються кожна у власному напрямі.

Успішність людини визначається не її чеснотами, а рівнем доходу. Людина потрапляє у владу лейблів, брендів, маркетингових стратегій. Таке явище отримало назву – консумеризм.

Часто сучасне суспільство часто називають пермісивним - суспільством вседозволеності, коли відсутні культурні заборони, табу, а обмежень майже немає (секс, порно).