Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ustatkuvannya_ZGRG_-_konsp_lektsiy_-_2015.doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
11.22 Mб
Скачать

Класифікація підіймально-транспортного устаткування

За загальними експлуатаційно-технічними ознаками

Найпростіші засоби механізації

це пристрої (машини, механізми), які дозволяють проводити лише одну ван­тажопідіймальну чи транспор­туючу операцію (вони зазвичай мають ручний механічний чи гідравлічний привід)

Підіймально-транспортні машини

мають складну багатоприводну конструкцію

За функціональним призначенням

Вантажо-підіймальне

призначене для підіймання і опускання вантажів. Відносяться: лебідки, талі, тельфери, ліфти, підйомники, елева­тори, зрівнювальні площадки

Транспортуюче

призначене для переміщення вантажів на одному рівні на значну відстань. До цієї групи входять: транспортери (конвеєри), гравітаційні установки, вантажні візки

Вантажо-розванта-жувальне

використовується при виконанні робіт в складських приміщеннях і може забезпечити одночасне підіймання і переміщення вантажів на невеликі відстані. Відносяться: навантажувачі, штабелери

За видом привідного пристрою

З ручним приводом

лебідки і талі з ручним приводом, ручні вантажні візки

З механічним приводом

їх роботу забезпечують електродви­гуни, двигуни внутрішнього згорання (лебідки і талі з механічним приводом, тельфери, транспортери, ліфти, підйомники та ін.)

Гравітаційні

вантаж переміщується під дією власної ваги (роликові транспортери, спуски)

За принципом роботи:

Періодичної дії

пристрої працюють циклічно, переміщуючи вантаж через певний інтервал часу. Робочий цикл машини періодичної дії складається з захоплення вантажу, переміщення його до місця укладання, віддачі вантажу і холостого ходу за його черговою порцією. До машин періодичної дії відносяться візки, підйомники, ліфти і т.п.

Безперервної дії

пристрої здатні переміщати вантаж безперервним потоком. Несучі частини цих машин здійснюють безперервний рух без зупинок для захоплення і передачі вантажу. До машин безперервної дії, які застосовують ся на підприємствах ресторанного господарства, відносяться конвейєри.

Машини і механізми періодичної дії

Для переміщення вантажів на малі відстані (до 100 м) при неве­ликих обсягах робіт у закла­дах ресторанного господарства і торгівлі застосовуються візки. Перевагами цих пристроїв є їх маневреність і простота конструкції. поширені ручні візки без системи піднімання вантажу і візки з гідравлічною системою піднімання вантажу.

Ручні візки без системи піднімання вантажу (рис. 78, а, б) призначені для переміщення вантажів в середині виробничих і складських приміщень. Вони складаються з робочої поверхні для розміщення вантажів, форма і розміри якої визначається призначення візка, і ходової частини. Для переміщення візків до її рами прикріплюється ручка. Ступінь маневреності візків залежить від розміщення і кількості поворотних коліс.

а б в г

Р

г

ис. 78. Ручні візки:

а – для пакетованих вантажів; б – з платформою; в – гідравлічні; г – з підіймальною платформою

Гідравлічні візки (рис. 78, в) використовуються для завантаження, розвантаження, переміщення і штабелювання вантажів, розміщених на піддони. Складаються з корпусу, двох вил, двох передніх поворотних і двох задніх поворотних коліщат і підіймального механізму з рукояткою. Рукоятка слугує для управління підіймальним механізмом і руху візка. Його з опущеними вилами підводять під піддон і здійснюють декілька качальних рухів рукояткою. Підіймальний пристрій припіднімає раму з вилами, а разом з нею і вантаж на висоту не бішу 125 мм. Після зупинки візка натискають на важіль вимкнення підіймального механізму, встановлений на рукоятці, і рама плавно опускається.

Візки з підіймальною платформою (рис. 78, г) призначені для перевезення, піднімання і опускання різних вантажів. Візок складається з рами, підіймальної вантажної платформи і ручного приводу. Рама візка встановлена на чотирьох колесах, з яких два задніх – поворотні.

Вантажна платформа на роликах переміщується по вертикальних направляючих рами. При обертанні рукоятки приводу за годинниковою стрілкою рух передається на ланцюгову передачу, яка піднімає платформу разом з вантажем по направляючим. При обертанні рукоятки проти годинникової стрілки платформа під дією власної маси опускається. Переміщувати візки дозволяється тільки при опущеній платформі.

Талі є найпростішим вантажопідіймальним пристроєм, що підвішуються до високо розташованих опор і застосовується для перевантаження невеликих тяжких вантажів. Талі бувають ручними та електричними, а по конструкції передавального механізму - черв'ячними і шестеренними (рис. 79). В закладах ресторанного господарства при прийманні сировини і продуктів знаходять застосування електроталі.

Електротельфери застосовуються для підйому і одночасного транспортування вантажів на відстані до 200 м по монорейкових шляхах. Електротельфер складається з двох основних частин (рис. 80): вантажопідіймального механізму (електроталі) і ходового візка. Крюк вантажний за рахунок приводу піднімається і опускається разом з вантажем при управлінні з кнопочної станції . Електроталь переміщається по монорельсу на роликах , які приводяться в обертання від приводу.

Рис. 79. Електроталь Рис. 80. Електротельфер

Електричні талі та тельфери вантажопідйомністю 1…5 т оснащуються двома гальмами - електромагнітним й вантажноупорним, вантажопідйомністю 0,25 і 0,5 т - тільки електромагнітним гальмом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]