Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ustatkuvannya_ZGRG_-_konsp_lektsiy_-_2015.doc
Скачиваний:
232
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
11.22 Mб
Скачать

Машини безперервної дії

Транспортуючі машини безперервної дії переміщають вантажі безперервним потоком. До них відносяться конвеєри (транспортери) з гнучким тяговим органом і без такого. У закладах ресторанного господарства знаходять застосування стрічкові, ланцюгові і роликові конвеєри.

Стрічкові конвеєри призначені для переміщення в горизонтальному і похилому напрямках сипучих і упакованих вантажів. Конструктивно стрічкові транспортери підрозділяються на пересувні і стаціонарні. Стаціонарні застосовуються в лініях сортування овочів на заготівельних і овочепереробний підприємствах (рис. 81 а).

По конструкції опорних елементів, що підтримують стрічку, транспортери можуть бути роликові й безроликові. У першому випадку робоча гілка стрічки, що несе вантаж, спирається по всій довжині на роликові опори, у другому - на нерухому гладку поверхню «столу». За формою поперечного перерізу робочої гілки стрічки транспортери можуть бути з плоскою і жолобоподібною стрічкою.У роликових транспортерах форма стрічки забезпечується конструкцією роликових опор, а в безроликових - конфігурацією опорної поверхні «столу».

а

б

Рис. 81. Транспортери:

а

а

– стрічкові; б- роликові

На рамі стрічкових конвеєрів монтуються такі загальні вузли: приводний (ведучий) і ведений (натяжний) барабани, приводний пристрій, що складається з електродвигуна і редуктора, роликів, що підтримують робочу і холосту (ненавантажену – нижню) частину стрічки.

Стрічка є тяговим і одночасно несучим елементом. Вона виготовляється шириною 300,400,500,650, 800,1000. 1200, 1400, 1600 мм і товщиною до 12 мм. Найбільше розповсюдження отримали стрічки з прогумованих бавовняних, капронових, лавсанових і алкідних тканин. У важконавантажених конвеєрах використовуються конвеєрні стрічки, посилені сталевими тросами.

Ведучий і ведений барабани стрічкових конвеєрів представляють собою порожнисті металеві циліндри із чавуну, сталевої труби або зварені зі сталевого листа. У стаціонарних стрічкових конвеєрів довжиною 20 м і більше для запобігання обертання перекосів стрічки барабани мають бочкоподібну форму. Щоб запобігти зісковзування стрічки, барабани виготовляються на 50-100 мм ширше стрічки. Швидкість стрічки має встановлені практикою допустимі межі 0,5…1,6 м / с.

Ланцюгові конвеєри в порівнянні із стрічковими призначені для переміщення більш важких вантажів. Вони також можуть використовуватися у випадках, коли потрібні складні траєкторії переміщення вантажів або контакт тягового органу з агресивним середовищем. Конструктивно такі конвеєри можуть бути виконані з горизонтальними і похилими (аж до вертикальних) ділянками. Тяговим органом в них є одна або дві замкнуті ланцюги (металеві або пластмасові), що рухаються паралельно. На тяговому органі можуть бути закріплені пластини (пластинчасті конвеєри), скребки (серебкові), лотки (лоткові), штовхачі та інші елементи, що забезпечують переміщення різних вантажів.

В роликовихконвеєрах (рольгангах) ролики отримують обертання від електроприводу, що складається із двигуна і редуктора(рис. 81 б). Рух передається роликам через ланцюгову передачу чи зубчасті конічні пари

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]