Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕНКО Вступ до мовознавства.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
863.23 Кб
Скачать

Завдання додому:

  1. Доведіть, що мова є суспільним, а не природним явищем.

  2. Визначте, до яких стилів належать запропоновані тексти.

І. Любiть красу cвоєї мови,

Звучання слiв i запах слiв:

Це квітка нiжна i чудова,

Кохання батькiвських степів. (Т.Масенко).

ІІ. Особистість є нociєм свiдомостi i системи суспільно значущих якостей. Ідеальна особистість – це людина, що поєднує в собі духовне багатство, високу моральність, фізичну досконалість i виявляє себе як неповторна, самобутня iндивiдуальнiсть, що й становить силу її привабливості для інших.

Роль мови у формування i самовираженні особиcтoсті величезна. Особливе значення має рідна мова, що стає для кожної люди одним з найцiннiших надбань. Найгостріше це відчувається тоді, коли людина довго перебуває за межами Батьківщини. Тоді бодай одна вісточка радною мовою приносить душевну полегкість, втамовує тугу за радною стороною.

ІІІ. Кожен українець є громадянином України. Бути громадянином – значить відчувати себе невід’ємним членом суспiльства, усвідомлювати, що від кожного з нас залежить, як ми живемо, як будемо жити далi i що будемо робити для того, щоб жити краще. Щоб перетворитися на свідомий народ, потрібно, по-перше, повернутися до нaцiональних i загальнолюдських духовних скарбниць (мови, традицій, пicнi, мистецтва, релiгiї), по-друге, треба діяти – i словом, i ділом.

Словом потрібно просвіщати тих, хто збився на манiвцi i замiсть того, щоб, згідно iз заповітом Тараса Шевченка, облаштовувати власну хату, аби в ній запанувала «наша правда, i слава, i воля», захоплюється чужим, значно гіршим порівняно зі своїм.

ІV. Дорога дочко!

Твоє запитання схвилювало мене. Сьогодні тобі чотирнадцять років. Ти переступаєш ту межу, за якою народжується жінка. Ти запитуєш: «Батьку, що таке любов?»

Моє серце прискорено б'ється при думці, що я розмовляю уже не з маленькою дитиною. Будь же щасливою, переступаючи цю межу. А щасливою ти будеш, коли будеш мудрою. Мільйони жінок – так, юних чотирнадцятирічних жінок з трепетанням серця думають: що таке любов?.. (В.Сухомлинський).

3. Які функції виконують слова: мустанг, кібець, любов, іконографія в різних контекстних ситуаціях?

Мустанги зграйно пасуться між саван. Мустанг – здичавілий кінь, якого завезли європейці в XVІ ст. до Північної Америки. Усміхнувся (Дорошенко), згадавши, як одного разу… доставили з Канади партію закуплених коней, диких, необ’їжджених, справжнісіньких мустангів.

Кібець – хижий корисний птах родини соколових, переважно з сірим або рудим пір’ям. Кібці, виглядаючи здобич, можуть знаходиться в повітрі деякий час на одному місці.

Любов – тяжка хвороба, що полонила моє серце. Любов – почуття глибокої сердечної прихильності до особи.

Для граверного мистецтва другої половини XVІІ ст. характерні нові риси, які проявилися в тому, що гравюра поступово відходить від застарілих прийомів іконографії. Іконографія – опис і вивчення різноманітних зображень певної особи, події, сюжету тощо у творах живопису і скульптури.

Семасіологічна, номінативна.