Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕНКО Вступ до мовознавства.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
863.23 Кб
Скачать

Тема 11

Лексика

ПЛАН

  1. Лексикологія. Розділи лексикології.

  2. Слово як одиниця мови. Слово і лексема.

  3. Лексичне значення слова.

  4. Однозначні й багатозначні слова. Переносне значення слова.

  5. Омонімія.

  6. Синонімія.

  7. Антонімія.

Запитання і завдання для самоконтролю:

  1. Що таке автосемантичні та синсемантичні слова? Поясніть зміст цих термінів..

  2. Охарактеризуйте денотативне й конототивне значення слова.

  3. Які є зв’язки між словом і поняттям?

  4. Опишіть у яких сферах можливі, а в яких неможливі антоніми.

  5. Чим характерні евфемістичні синоніми?

  6. Що таке сема?

  7. Опишіть різницю між полісемією і омонімією.

Методичні рекомендації

Лексико-семантична система – одна з найскладніших мовних систем, що зумовлено багатовимірністю її структури, неоднорідністю її одиниць, різноманітністю відображених у них відношень і відкритістю для постійного поповнення новими одиницями (словами та значеннями). Своєрідність її також в тому, що вона на відміну від інших мовних систем (фонологічної і граматичної) безпосередньо пов'язана з об'єктивною дійсністю, віддзеркаленням якої вона є. Усе це утруднює її вивчення.

До проблеми лексикології входить розкриття суті слова, його виникнення і змін, встановлення значеннєвої системи лексики, її розвитку і вживання. Різний кут зору у вивченні слова зумовив появу цілого ряду лексичних наук і водночас спричинив до вживання терміна «лексикологія» у широкому і вузькому значенні.

Ключові слова: антитеза, антоніми (контрарні, комплементарні, контрадикторні, векторні), домінанта синонімічного ряду, епантіосемія, етимологія, конотативне значення, контекстуальне значення, концептуальне значення, лексема, лексикографія, лексикологія (загальна, конкретна, історична, зіставна, прикладна), лексико-семантичний варіант, лексичне значення, метафоричність, метонімічність, міжмовні омоніми, омографи, омоніми (повні і неповні, гетерогенні і гомогенні), омофони, омоформи, ономасіологія, ономастика, полісемія, семасіологія, сигніфікативне значення, синоніми (абсолютні і часткові; семантичні, стилістичні і семантико-стилістичні), фразеологія.

Завдання додому:

1. Визначте, які з поданих слів не виражають поняття. Обґрунтуйте відповідь.

Ага, гей, гущавина, декан, завзятий, золота, Іван, каса, катет, Каунас, квітка, клас, легкий, Петренко, переплетення, редакція, ух, у, хай, ох, шкандибати, щастя.

2. Запишіть слова двома колонками: а) означають мотивовану назву; б)означають немотивовану назву.

Верхогляд, горизонт, дуб, дубина (переносн. знач.), дубовий, камінь, серце як камінь, небосхил, наручник, перекотиполе, риба, рибалка, рука, ручка, рушник, рушниця, сад, садівник, серце, сердешний, сердечний, сонце, соняшник, скрипка, скрипач.

3. У німецькій мові слово Baпd означає: том, стрічка, тасьма, бант, кайдани тощо, в англійській board – стіл, харчування, дошка, управління, міністерство, борт (судна). Простежте за відповідними словниками значення слів die Weide, die Seite в німецькій мові, або set, side в англійській, або poste, piece у французькій.