Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (11).docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
96.46 Кб
Скачать
  1. Поняття колектив. Розвиток дитини в колективі

Він означає соціальну групу, об’єднану на основі суспільно значимих цілей, загальних ціннісних орієнтацій і спільної діяльності. У реальному житті існують різні колективи: навчальні, виробничі, студентські, спортивні та інші. Колективи можуть бути одновікові та різновікові, первинні (клас, студентська група) і загальні, які об’єднують декілька первинних колективів (наприклад, загальношкільний колектив).

Колектив – це динамічна соціальна система. У залежності від рівня розвитку розрізняють колектив, що перебуває у процесі свого становлення (наприклад, дитячий колектив) і сформований “зрілий” колектив, тобто колектив з відпрацьованою системою суспільно значимих цілей, чіткою структурою ділових стосунків і форм спільної діяльності, органами самоуправління (наприклад, виробничий колектив, бригади, цеховий колектив та ін.).

Характеризуючи особливості дитячого колективу на різних вікових етапах, можна виділити деякі загальні моменти, пов’язані з входженням особистості в соціум. Цей процес, на думку відомого вітчизняного психолога Т.В. Петровського, включає в себе декілька фаз, які послідовно змінюються.

Адаптація особистості в колективі. 1. Індивідуалізація.2. Інтеграція особистості в колективі.

Кожна з фаз соціального розвитку особистості в колективі має серйозні наслідки для її становлення і можливостей самореалізації. Завдання педагога полягає в тому, щоб сприяти створенню в дитячому колективі умов для доброї адаптації, індивідуалізації й інтеграції у ньому кожної особистості.

Науковими дослідженнями виявлено три найбільш поширені моделі розвитку взаємовідносин між особистістю і колективом:

а) особистість підкоряється колективу (конформізм); б) особистість і колектив перебувають в оптимальних стосунках (гармонія); в) особистість підкоряє собі колектив (нонконформізм).

  1. Зміст освіти. Професійна орієнтація школярів

Система освіти — сукупність навчально-виховних закладів, які систематично і послідовно здійснюють виховання, навчання і підготовку до життя підростаючих поколінь відповідно до завдань суспільства. Характерною особливістю сучасної системи освіти в Україні є гуманізм і демократизм, зв'язок із розбудовою української державності, формуванням національної самосвідомості громадян України.

Освіта є основою інтелектуального, культурного, духовного, соціального, економічного розвитку кожного суспільства.

Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових та фізичних здібностей, виховання моральності. Освіта покликана формувати громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачувати на цій основі творчий, інтелектуальний, культурний потенціал народу, забезпечувати народне господарство кваліфікованими фахівцями.

Профорієнтація – це система громадського та педагогічного впливу на молодь, з метою її підготовки до свідомого вибору професії, система державних заходів, що забезпечує науково обґрунтований вибір професії.

У вузькому сенсі слова профорієнтація - цілеспрямована діяльність щодо формування в учнів внутрішньої потреби і готовності до свідомого вибору професії.

Профорієнтація в особистісному сенсі - тривалий і достатньою мірою незворотний соціальний процес освоєння особистістю тієї чи іншої професії.

Таким чином, профорієнтація здійснюється як би на 2-х рівнях - суспільному та особистісному. Ці рівні взаємопов'язані.

Професійна орієнтація в школі - це система навчально-виховної роботи, спрямованої на засвоєння учнями необхідного обсягу знань про соціально-економічні та психофізичні характеристики професій.

У школі профорієнтаційна робота проводиться під керівництвом заступником директора з виховної роботи, класними керівниками, шкільним психологом, соціальним педагогом, бібліотекарем, медичним працівником, вчителями-предметниками.

Головні завдання їх діяльності з профорієнтації учнів:

- сформувати позитивне ставлення до праці;

- навчити розбиратися в змісті професійної діяльності;

- навчити співвідносити вимоги, пропоновані професією, з індивідуальними якостями;

- навчити аналізувати свої можливості і здібності.

Основними напрямками профорієнтаційної роботи у школі є: професійна інформація, професійне виховання, професійна консультація.

Професійна інформація включає в себе відомості про світ професій, особистісних і професійно важливих якостей людини, істотних для самовизначення, про систему навчальних закладів та шляхи отримання професії, про потреби суспільства в кадрах.

Професійне виховання включає в себе формування схильностей і професійних інтересів школярів.

Професійне консультування - вивчення особистості учня і на цій основі видача професійних рекомендацій. Професійна консультація найчастіше носить індивідуальний характер.