Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (11).docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
96.46 Кб
Скачать
  1. Види діяльності. Характеристика професійної діяльності вчителя. Функції професійної діяльності вчителя

Лекція

  1. Принципи виховання. Їх характеристика

Принципи виховання - вихідні положення, які відображають загальні закономірності процесу виховання і визначають вимоги до змісту, організації та методів виховного впливу.

  1. Цілеспрямованості виховання. Передбачається орієнтація виховної роботи на досягнення заздалегідь визначених цілей та мети.

  2. Урахування вікових та індивідуальних особливостей учнів. Він вимагає від педагога вміння визначати і враховувати у виховній роботі неповторність внутрішнього світу кожної дитини, унікальність її розвитку.

  3. Системності, систематичності та послідовності у вихованні.

  4. Поєднання педагогічного керівництва з ініціативою та самодіяльністю учнів. Педагог покликаний керувати діяльністю дітей та підлітків, але не підміняти їх як суб'єктів цієї діяльності. Тому доцільним є залучення учнівських колективів до планування колективних творчих справ, їхньої організації та проведення, оцінювання результатів.

  5. Зв'язку виховання з життям. Його суть полягає в орієнтуванні учнів на практичне використання здобутих знань, сформованих умінь і навичок.

  6. Поєднання поваги до особистості дитини з розумною вимогливістю до неї.

  7. Оптимізму у вихованні, опори на позитивне у вихованцеві. Педагогу слід виходити з оптимістичних виховних гіпотез.

  8. Єдності педагогічних вимог школи, сім "і та громадськості. Скоординовані зусилля цих трьох джерел виховного впливу на учня допомагають оптимізувати виховну роботу, надати їй комплексного характеру.

  9. Виховання особистості в колективі. Індивід формується як особистість завдяки поєднанню спілкування і відокремлення. Найкращі ж умови для цього створюються у колективі.

  10. Комплексного підходу у вихованні. Цей принцип ґрунтується на діалектичній взаємозалежності педагогічних явищ та процесів.

  11. Народності. Передбачає вияв загальнолюдського через виховання національного, яке пов'язується з вихованням любові до рідного слова, звичаїв і традицій рідного народу, прищепленням шанобливого ставлення до культури і спадщини не лише українців, а й усіх народів, що населяють Україну. На основі цього повинна формуватися у вихованців самосвідомість.

  12. Культуровідповідності. Націлює виховання на зв'язок із культурними надбаннями людства і свого народу, на відчуття неповторності барви його аури, яка "висвітлювалася" упродовж століть.

  13. Гуманізації. Передбачає створення умов для розвитку глибинно закладених у дитині потенціалів, допомогу їй у переборенні внутрішньо-собистісних конфліктів в атмосфері гуманних взаємин між вихователем і вихованцем.

  14. Демократизації. Слугує засобом авторитарного стилю виховання, сприйняття особистості вихованця як вищої соціальної цінності, визнання його права на доцільну самореалізацію на основі розвитку власних задатків та здібностей. Забезпечує духовну співпрацю виховників та вихованців.