Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.63 Кб
Скачать

18. Визначення кількості працівників бухгалтерії за функціональним напрямом

Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні передбачає наступні самостійні форми організації бухгалтерського обліку:

1).введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

2).користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи. Ця форма організації бухгалтерського обліку може застосовуватися на будь-яких підприємствах, в тому числі і на підприємствах, звітність яких оприлюднюється;

3).ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

4).самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватись.

Численність персоналу в апараті бухгалтерії і закріплення облікових кадрів на окремих ділянках облікового процесу залежать від обсягу і характеру господарської діяльності підприємства, його організаційної структури, оснащення технічними засобами обліку та ряду інших умов. Найпоширеніший показник, який характеризує відносну численність облікового персоналу, є коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення загального числа працівників підприємства на число співробітників бухгалтерії.

Структура бухгалтерії залежить від характеру діяльності підприємства, кількості філій, підрозділів, від обсягу та рівня автоматизації облікових робіт. Залежно від вказаних факторів встановлено декілька типів структурної побудови бухгалтерії.

До першого типу побудови відноситься бухгалтерія, яка складається з секторів. Численність кожного сектору складає декілька чоловік, кожний сектор очолює бухгалтер.</p>

В таких бухгалтеріях створюються сектори обліку: товарних операцій, розрахункових операцій, загального сектору. Облік може вестись як вручну, так і із застосуванням комп’ютерної техніки. Виконання облікових робіт масового характеру в одному секторі надає можливість посилити контроль за цими операціями.

До другого типу належать більш крупні бухгалтерії. Вони поділяються на відділи, а в середині окремих відділів створюються груп.

В таких бухгалтеріях, наприклад, відділ обліку операцій має групу обліку товарів і тари на складах, групу обліку товарів і тари в роздрібної торгівлі, групу обліку транзитних операцій.

Для невисокого підприємства є двоступінчата форма побудови бухгалтерії; це структура третього типу. Поділ облікового апарату відбувається на лише на сектори або відділи, де виконання окремих видів господарських операцій доручається окремим виконавцям в особі бухгалтера або внутрішнього аудитора.

Поділ апарату на відділи, сектори, конкретних виконавців залежить від обсягу облікових робіт, специфіки діяльності

19. Сукупність об'єктів організації бухгалтерського обліку

До об’єктів організації бухгалтерського обліку як виду діяльності в колективному та індивідуальному планах належать:

· структура апарату бухгалтерської служби;

· кількість працівників облікового підрозділу установи, організації;

· система зв’язків між відділами бухгалтерської служби, працівниками — виконавцями окремих функцій стосовно облікового процесу та бухгалтерською службою установи чи організації;

· функціональні обов’язки працівників бухгалтерської служби на чолі з її керівником;

· нормативи часу на виконання окремих облікових операцій;

· ергономічне забезпечення праці обліковців;

· соціальне їх забезпечення;

· мотиваційне забезпечення діяльності обліковців;

· організаційно-правове забезпечення обліку.

· розвиток методики та методології бухгалтерського обліку;

· підвищення кваліфікаційного рівня працівників бухгалтерської служби.