Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.63 Кб
Скачать

991 "Втрати від стихійного лиха" 992 "Втрати від техногенних катастроф і аварій" 993 "Інші надзвичайні витрати"

На субрахунку 991 "Втрати від стихійного лиха" ведеться облік втрат від стихійного лиха (повінь, землетрус, град тощо).

На субрахунку 992 "Втрати від техногенних катастроф і аварій" ведеться облік втрат, понесених підприємством у результаті техногенних катастроф і аварій, що сталися на самому підприємстві чи іншому підприємстві.

На субрахунку 993 "Інші надзвичайні витрати" ведеться облік втрат від інших надзвичайних подій.

70. Робочий план рахунків – як складова організації бо на підприємстві.

Рахунки є важливим джерелом потрібної інформації для оперативного керівництва і контролю за станом і рухом засобів господарства, наявністю і змінами джерел фінансування та їх результатами. Для повного відображення БО потрібна заздалегідь визначена система рахунків, яка дає змогу для відобр. госп. операцій.

План рахунків (ПР) БО, його структуру узгоджено із структурою балансу і звіту про фінансові результати.

Перевагою нині діючого ПР є його досить гнучка структура. Кожне підприємство розробляє робочий ПР – добірку синтетичних та аналітичних рахунків, призначених для відображення господарської діяльності конкретного підприємства. Він розробляється під керівництвом головного бухгалтера.

Розробляючи ПР, головний бухгалтер повинен керуватися підходами:

  • відповідати П(с)БО;

  • системне і суцільне охоплення операцій, пов’язаних з виробництвом та реалізацією продукції;

  • аналітичності;

  • зручності.

Кількість рахунків 1-го, 2-го і 3-го порядків залежить від обсягу виробництва, кількості структурних підрозділів, структури управління, системи оподаткування, форми власності.

Під час розробки робочого ПР типовий ПР може скорочуватися, а іноді і розширюватися.

Скорочення деяких рахунків в с.-г. підприємствах зумовлюється специфікою галузі с.-г.. Під впливом цього фактора можуть скорочуватися рахунки: 17,19,26,54. У більшості підприємств можуть скорочуватися 28,34,35.

Розробка доповнень до ПР потребує правильної ідентифікації за економічним змістом та призначенням рахунків, що пропонується для включення. Це є важливою умовою, оскільки від цього залежить якість формування довідкової інформації.

71. Організація бух. Обліку за спрощеною формою

Виходячи з потреб виробництва й управління, мале підприємство може пристосовувати регістри бухгалтерського обліку відповідно до специфіки своєї роботи з дотриманням вимог:- єдина методологічна основа (принцип подвійного запису);- взаємозв'язок даних аналітичного і синтетичного обліків;- суцільне відображення всіх господарських операцій в регістрах обліку на підставі первинних облікових документів; - накопичення і систематизація даних первинних документів у розрізі показників, необхідних для управління і контролю за господарською діяльністю малого підприємства, а також для складання і подання бухгалтерської звітності та декларації з оподаткування. Початковим етапом бухгалтерського обліку на малому підприємстві є суцільне документування всіх господарських операцій. Малі підприємства для документування операцій можуть використовувати типові міжвідомчі форми первинної облікової документації та відомчі форми.Наступним етапом обліку є:- реєстрація відомостей, відображених у первинних документах, у застосовуваних регістрах бухгалтерського обліку;- складання фінансової звітності;- використання даних бухгалтерських регістрів для одержання іншої інформації, яка необхідна для самого підприємства і зовнішніх користувачів. Спрощена форма бухгалтерського обліку може застосовуватися за двома видами: - проста форма (без використання регістрів обліку майна малого підприємства); - форма бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку майна малого підприємства. Малі підприємства, які здійснюють не більше 100 господарських операцій на місяць, не мають виробництва продукції і робіт, пов'язаних з великими матеріальними витратами, застосовують просту форму бухгалтерського обліку. При простій формі обліку реєстрація первинних облікових документів, відображення операцій на рахунках, визначення собівартості продукції і фінансового результату ведуться в одному бухгалтерському регістрі — Книзі обліку господарських операцій. Поряд з Книгою обліку господарських операцій для обліку розрахунків з оплати праці з працівниками і бюджетом по прибутковому податку мале підприємство веде Відомість обліку заробітної плати.