Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.63 Кб
Скачать

3. Документування розрахунків з покупцями і замовниками

В процесі здійснення операцій між підприємством та його покупцями і замовниками, є необхідним забезпечення даних відносин певними документами. Основним документом є договір, що засвідчить всі права та обов’язки обох сторін, засвідчить кількість продукції, яку необхідно поставити або той обсяг робіт, який необхідно виконати. Зазначаються всі умови, що необхідні для здійснення даних операцій.

Не менш важливими є такі документи:

  • накладні (супроводний документ, що надається продавцем покупцеві і вміщує перелік товарів, їх кількість і ціну, по якій вони будуть поставлені покупцеві, формальні особливості товару (колір, вага і т. д.), умови постачання і зведення про відправника і одержувача. Виписка накладної свідчить про те, що (крім випадків, коли постачання здійснюється по передоплаті), у покупця з'являється обов'язок оплати товару відповідно до вказаних умов);

  • рахунки - фактури (документ, що надається продавцем покупцеві і вміщує перелік товарів, їх кількість і ціну, по якій вони будуть поставлені покупцеві, формальні особливості товару (колір, вага і т. д.), умови постачання і зведення про відправника і одержувача. Рахунок-фактура є основним документом згідно з яким оплачуються отримані товари чи послуги відповідно до вказаних умов);

  • акти прийнятих робіт, послуг;

  • податкові накладні (документ, який платник податку на додану вартість в Україні зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу. Податкова накладна підписується уповноваженою платником особою та скріплюється печаткою);

  • товарно-транспортні накладні (це основний документ на вантаж, що повинен оформлятися при здійсненні вантажних автоперевезень);

  • прибуткові касові ордера;

  • векселі (цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселетримачу).

4. Предмет навчальної дисципліни «Організація бо»

Сутність предмета організації БО є основою його теорії і визначальними цілями і завданнями, покладеними на БО.

Під предметом організації БО розуміють інформ., методичне, матем.-техн., кадрове та інше забезпечення процесу виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Предмет ОБО охоплює:

  • Обліковий процес;

  • Працю людей, які зд. облік, контроль і аналіз;

  • Забезпечення обліку, контролю і аналізу.

5. Організація ергономічного і соціального забезпечення

В організації праці бухгалтерів як певної категорії працівників установи важливе місце посідає напрямок організації ергономічного та соціального забезпечення. Ергономіка — галузь науки, що вивчає поводження людини в її трудовій діяльності (рухи, затрати енергії, продуктивність праці, анатомічні, фізіологічні та психологічні зміни працівника) під впливом зовнішніх факторів. Ергономікою були проведені певні дослідження і виведені такі результати:

  • кваліфіковане, науково грамотне забезпечення ергономічних вимог підвищує продуктивність праці на 100 %;

  • добре освітлення робочого місця збільшує продуктивність праці на 20 %;

  • зниження шуму до гігієнічних норм підвищує продуктивність праці на 40—50 %, а продумане застосування музики — на 12—14 %;

  • оптимальний колір фарбування приміщень підвищує продуктивність праці на 25 % і знижує непродуктивні втрати робочого часу на 32 %.

Відповідно до умов діяльності працівників бухгалтерії можна виокремити такі об’єкти ергономіки робочого місця бухгалтера: офісне приміщення; офісні меблі; організаційна техніка; відпочинок працівників.

Існує низка вимог до офісного приміщення, що диктуються санітарними та ергономічними нормами. Відповідно до них офісна площа на одне робоче місце має бути близько 6 м2, а об’єм — не менш як 20 м3. Зазначеними нормами передбачено наявність природного і штучного освітлення. При цьому робоче місце потрібно розташовувати так, щоб максимально використовувати природне освітлення — перед вікном чи ліворуч від вікна. Світло має бути яскравим (300—500 люкс), але розсіяним.

Для створення в бухгалтерії комфортних умов праці потрібно привести до відповідних норм показники мікроклімату.

Важливим моментом є забезпечення відповідного звукового фону. Звукоізолювання приміщень забезпечується використанням відповідних звукопоглинальних матеріалів під час будівництва приміщень (скловата, повсть тощо), встановленням звукоізолювальних дверей у кабінетах, використанням склопакетів при обладнанні віконних отворів. Не останню роль у створенні емоційного стану працівника відіграє колір приміщення. Адже встановлено, що колір відчутно впливає на людину.

Важливе значення має оформлення приміщень, зокрема оснащення їх офісними меблями. Насамперед ідеться про стіл і стілець. Адже специфіка роботи працівника бухгалтерії потребує переважно сидячого його положення упродовж робочого дня. Тому якщо ці знаряддя праці бухгалтера незручні, йому загрожують сутулість, деформація хребта, травми міжхребтових дисків; передавлювання судин призводить до перевантаження серця; постійне напруження зору викликає його погіршення. Статистика свідчить, що проблеми зі здоров’ям у працівників, які виконують роботу сидячи, мають загальний характер. Сучасна ергономіка виробила низку вимог до зазначених складових офісного умеблювання.