Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.63 Кб
Скачать

6. Організація синтетичного та аналітичного обліку зобов’язань.

Функціонуючі підприємства завжди мають в пасиві балансу меншу чи більшу частку позиченого капіталу, оскільки власного не вистачає для розширення масштабів діяльності. Залучений в оборот підприємства капітал має назву зобов'язань.

Зобов'язання, що відображаються в бухгалтерському обліку, мають юридичний та економічний зміст. Як юридична категорія господарське зобов'язання - це господарські відносини, що регулюються правом. В силу цих відносин одна сторона уповноважена вимагати від іншої здійснення господарських операцій: передачі майна, виконання робіт, надання послуг тощо, а інша сторона зобов'язана виконувати вимоги щодо предмету зобов'язання і має при цьому право вимагати відповідну винагороду - сплату грошей, зустрічні послуги тощо.

Відносини по зобов’язаннях обов’язково повинні бути засвідчені договором.

До первинних документів відносяться:

  • накладні (супроводний документ, що надається продавцем покупцеві і вміщує перелік товарів, їх кількість і ціну, по якій вони будуть поставлені покупцеві, формальні особливості товару (колір, вага і т. д.), умови постачання і зведення про відправника і одержувача. Виписка накладної свідчить про те, що (крім випадків, коли постачання здійснюється по передоплаті), у покупця з'являється обов'язок оплати товару відповідно до вказаних умов);

  • рахунки - фактури (документ, що надається продавцем покупцеві і вміщує перелік товарів, їх кількість і ціну, по якій вони будуть поставлені покупцеві, формальні особливості товару (колір, вага і т. д.), умови постачання і зведення про відправника і одержувача. Рахунок-фактура є основним документом згідно з яким оплачуються отримані товари чи послуги відповідно до вказаних умов);

  • акти прийнятих робіт, послуг;

  • податкові накладні (документ, який платник податку на додану вартість в Україні зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу. Податкова накладна підписується уповноваженою платником особою та скріплюється печаткою);

  • товарно-транспортні накладні (це основний документ на вантаж, що повинен оформлятися при здійсненні вантажних автоперевезень);

  • прибуткові касові ордера;

  • векселі (цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселетримачу).

Щодо синтетичного обліку, то бухгалтерія повинна бути забезпечена регістрами, а якщо використовується автоматизована форма обліку, то повинно бути спеціально програмне забезпечення.

7. Метод дисципліни «Організація бо»

Організація обліку тісно пов’язана з фін. та управлінським обліком, то вона в повній мірі застосовує загальні методи, притаманні БО.

Відносять:

- аналіз і синтез;

- індукція і дедукція;

- аналогія і моделювання;

- абстрагування і конкретизація.

8. Організація документування господарських операцій.

Ведення БО передбачає необхідність повного та зрозумілого відображення всіх оцінених фактів госп. життя у первинни х документах, що забезпечуються документуванням.

Процес документування скл. з 3 етапів:

  1. Складання первинних документів – відбув. безпосередньо на підприємстві . Перелік первинних документів є значним, однак, у бухг. службі складається лише незначна їх частина (приб. Кас. Ордер і вид. кас. Ордер, довідки та розрахунки бухгалтерії , довіреності). Інші д-ти складаються працівниками інших структурних підрозділів п-ва. Окрім перв.д-тів бух. Оформлення працівникам бух.служби доводиться мати справу з організаційно-розпорядчими д-ми, тобто установчими д-ми, положеннями, наказами

  2. Приймання первинних д-тів відбувається від інших п-в або ін..працівників п-в. Документи від ін..п-в можуть надходити поштою, факсом, доставляються кур’єрами. Відповідальна особа повинна відсортувати д-ти, які потребують термінового прийняття рішень керівником або виконання. Ін.д-ти можуть передаватися заступнику керівника.

  3. Обробка перв.д-тів – це сук-сть робіт з підг. Перв. Д-тів для запрису сум госп. операції в облікові регістри. Перв.д-ти, які пройшли обробку, повинні мати відмітку, яка виключає можливість їх повторного використання. Після бух.обробки д-ти повинні включатись до справ.