Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.63 Кб
Скачать

36. Розробка організаційних регламентів

Функціонування апарату бухгалтерії як самостійного структурного підрозділу регламентується відповідними нормативними документами, що визначають сукупність правил стосовно порядку його діяльності. Зазначені нормативні документи називаються організаційними регламентами. До їхнього складу належать: Положення про бухгалтерію, посадові інструкції, графіки, операційні інструкції, програми управління, регламенти робочого дня і т. ін. З огляду на велику кількість складових організаційних регламентів потрібно їх класифікувати. Розглядають, зокрема, чотири класифікаційні ознаки та відповідні до них групи регламентів 

За обов’язковістю застосування: обов’язкові для застосування — нормативно-інструктивний матеріал з питань бухгалтерського обліку; рекомендовані для застосування — інструктивний матеріал з питань автоматизації обліку.

За обсягом охоплення: індивідуальні — інструкції з питань бухгалтерського обліку бюджетних установ; посадові інструкції працівників бухгалтерської служби; загальні — типові інструкції з питань бухгалтерського обліку — Положення про бухгалтерію.

За об’єктом впливу: застосовувані в обліковому процесі — методичні документи з питань бухгалтерського обліку; застосовувані в аналітичному процесі — методичні та організаційні матеріали з питань аналізу; застосовувані в організації технології бухгалтерського обліку — організаційні документи з питань бухгалтерського обліку; застосовувані у процесі управління бухгалтерією — положення, посадові інструкції тощо; застосовувані бухгалтерським підрозділом у процесі автоматизованої обробки інформації.

За полем розробки: регламенти, що їх готують і доводять до установи ззовні директивні органи — нормативно-інструктивні матеріали з питань бухгалтерського обліку; регламенти, що їх формують в установі, — Положення про бухгалтерію, посадові інструкції тощо. Чимало організаційних регламентів бюджетні установи, зокрема їхні бухгалтерські підрозділи, складають чи розробляють самостійно.

Розробляючи організаційні регламенти, керуються певною системою принципів: раціональності — закріплення оптимального варіанта положення, вибраного з усіх можливих; конкретності — відображення не загальних позицій, а конкретних специфічних моментів щодо організації та методики обліку бухгалтерського підрозділу даної галузевої бюджетної установи чи організації; чіткості — визначення конкретних позицій положення та їх докладне тлумачення; науковості — напрацювання має ґрунтуватись на результатах сучасних наукових досліджень та передовій практиці.

37. Методи організації бо, що передбачаються обліковою політикою

Спираючись на складові методи БО п-во самостійно обирає конкретні методики ведення БО, виходячи з чинних нормативних актів і особливостей д-сті п-ва

Можливими варіантами методів обліку, які передбачені нац.стандартами та встановлюються п-вом самостійно можуть бути:

  1. Методи амортизації необ.активів

  2. Вартісна межа до віднесення до малоцінних необ.активів

  3. Методи нарахування амортизації малоц.необор. активів

  4. Методи нарахування амортизації і використання немат.активів

  5. Що вважати одиницею запасів: найменування чи однорідну групу чи вид

  6. Методи оцінки запасів

  7. Порядок обліку транспортно-заготівельних витрат

  8. Порядок переоцінки запасів

  9. Тривалість операційного циклу

  10. Методи визначення величини резерву сумнівних боргів

  11. Порядок формування резервів для забезпечення майбутніх витрат і платежі

  12. Методи формування історичної с/в активів

  13. Формування с/в прод., робіт, послуг

  14. База розподілу загальновиробничих витрат

  15. Метод обліку витрат вир-ва

  16. Порядок створення і використання резервного капіталу

  17. Термін корисного використання об’єкта ОЗ

  18. Методи оцінки активів, зобов, інструментів власного капіталу.

З наведеного переліку можна зробити висновок, що на відміну від складових метода БО, як способів і прийомів, за якими госп.операції показують в обліку. Для облікової політики встановити метод означає вибрати облікову оцінку статей ФЗ.

Формування обл..п-ки полягає в тому, що з усієї сук-сті способів реал-ції облікових процедур обираються придатні на даний момент.

Обрані методи БО повинні забезпечувати обліковий процес в результаті якого формується повна і достовірна картина майнового і фін.стану п-ва.