Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.63 Кб
Скачать

28. Облікова політика підприємства та її формування

Відповідно до п.5 ст. 8 ЗУ «Про БО і ФЗ в Україні» п-ву надано право самостійно визначати облікову політику та організовувати ведення БО. Згідно ЗУ «Про БО ті ФЗ» в Україні облікова політика – це сукупність принципів, методів і процедур, що встановлюються п-вом для складання та подання ФЗ, як основної мети БО.

Облікова політика охоплює принципи, методи, процедури та способи, прийняті на даному п-ві для складання та подання фін.звітів.

Осн. метою облікової політики є забезпечення одержання достовірної інформації про майновий і фін.стан п-ва, результати його д-сті, що є необхідною для всіх користувачів ФЗ з метою прийняття відповідних рішень. Осн. чинником, який впливає на формування обл..п-ки п-ва є державне регулювання БО і ФЗ, що передб. ЗУ «Про БО і ФЗ» і П(С)БО.

Осн. факторами, що впливають на формування облікової політики є: Форма власності та організаційно-правово форма, Галузь або вид д-сті, Система оподаткування, Наявність матеріальної бази, Ступінь свободи дій в умовах ринкової економіки, Рівень кваліфікації бух. Кадрів, Система матеріального зацікавленості бухгалтерів, Обсяг діяльності, середньорічна чисельність робітників і ін..

Облікова політика є сукупністю конкретних елементів організації БО, які визначаються п-вом на підставі загальноприйнятих правил.

У загальнотеоретичному плані обл.. п-ку можна розглядати у 4 осн. аспектах:

І. теоретичному, який включає принципи БО, наукове положення. Осн. змістом цього елементу є визначення теоретичних основ БО,

ІІ. Методологічному, який включає принципи та правила отримання, обробки, фіксації, передачі інформації, ведення рахунків, критеріїв розмежування ОЗ та МШП, методів амортизації необоротних активів, методів оцінки вибуття запасів,

ІІІ. Технологічному, який передб. Використання таких елементів, як робочий ПР БО, форми БО, документообіг, організація внутрішнього контролю, порядок складання регістрів БО,

ІV. Організаційному, який означає організаційну побудову обліку, склад та структуру бухгалтерії, розробку інструкцій, спосіб ведення обліку тощо.

Формування обл.п-ки полягає в тому, що з усієї сук-сті способів реал-ції облікових процедур обираються придатні на даний момент.

29. Організація накопичення та узагальнення облікової інформації

Для ефективного накопичення та узагальнення облікової інформації призначені облікові регістри. Якщо при безкомп?ютерному способі обробки бухгалтерських даних під регістром бухгалтерського обліку розуміють засіб, призначений для фіксації, накопичення, систематизації, узагальнення і відображення облікової інформації, то в умовах комп?ютеризації бухгалтерського обліку стадія відображення облікової інформації, тобто надання систематизованих облікових даних в зручному для користувача вигляді, як правило, є самостійним процесом, що не пов?язаний із стадіями накопичення, узагальнення і систематизації.

Накопичення, систематизація та узагальнення облікової інформації здійснюється в автоматичному режимі. Первинна бухгалтерська інформація накопичується в базі даних комп′ютерної системи, а узагальнюється та систематизується на рахунках.