Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.63 Кб
Скачать

52.Сутність організаційних форм бо в умовах його ведення на договірних засадах.

Підприємство може скористатися послугами спеціаліста з БО, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку дія-ть без створення юридичної особи, довіривши йому веденню обліку у повному обсязі або частково. Ця форма організації обліку притаманна багатьом невеликим за обсягом виробництва фермерським господарствам, на яких постійна присутність бухгалтера недоцільна з економічної точки зору.

Всю поточну облікову роботу, пов’язану з процесом складання первинних документів виконує власник або один з членів його сім’ї. Кількість працівників на таких фермеських господарствах, як правило, не перевищує 5 чоловік.

Виконання ведення первинного обліку не є складним та не потребує кваліфікації чи спеціальних знань.

Спеціальні знання з обліково – фінансових дисциплін та досвід веде5ння БО необхідні на стадії реєстрації, накопичення, узагальнення в регістрах БО та складання податкової та бух звітності і аналітичних довідок про господ. дія-ть. Для виконання таких робіт бухгалтеру потрібно 3-5 днів на місяць. Недоліком такої організаційної форми БО є те, що послуги спеціаліста з БО надаються декількам підприємствам, що негативно впливає на складання податкової та бухг. Звітності, яке співпадає в часі для всіх підприємств, яким надаються послуги спеціаліста з БО, зареєстрованого як підприємець необхідно з’ясувати такі питання:

1) Як забезпечити дотримання на підприємстві встановлення єдиних методологічних засад БО, складання і подання в встановлені строки фін, под. та стат звітності; 2) як організувати контроль за відображенням на рахунках БО всіх господ операцій; 3) як правильно укласти договір про надання послуг із ведення БО і які умови передбачити в ньому; 4)як врегулювати питання із здачею звітності і підписання офіційних документів; 5) як здійснити операції в банку і контролювати дотримання касової дисципліни.

Для того, щоб бухгалтер, приватний підприємець мав можливість виконувати все вищезазначене необхідно перш за все скласти договір про надання послуг із ведення БО та крім того, оформити і видати від імені підприємства і нотаріально завірити доручення на виконання послуг із ведення БО.

Після підписання договору про надання послуг із ведення БО і доручення на надання послуг на їх підставі видається Наказ по підприємству.

53.Види і типи облікового апарату

Розрізняють три типи організаційних структур апарату бухгалтерського обліку, контролю та аналізу господарської діяльності: лінійну або просту лінійно-штабну, або ступінчасту і комбіновану, або багатогранну.

Лінійна організація передбачає безпосереднє підпорядкування всіх виконавців керівникові — головному бухгалтеру (головному економісту). Така організаційна побудова характерна для невеликих господарств, де чисельність працівників обліку, контролю та аналізу не перевищує 10—12 осіб.

При лінійно-штабній організації структури апарату бухгалтерського обліку, контролю та аналізу створюються проміжні ланки — сектори (підрозділи), які об’єднують групи.

За такого варіанта організаційної побудови розпорядження головного бухгалтера передається старшому бухгалтеру сектора, який, у свою чергу, передає його керівникові групи.

Така організаційна побудова структури характерна для більшості господарств, де бухгалтерський апарат налічує 10—12 осіб.

Різновидом лінійно-штабної організації структури апарату бухгалтерії є двофакторний поділ на фінансову та внутрішньогосподарську бухгалтерію .

Функціонально-комбінований тип організаційної побудови апарату обліку характерний для великих господарств — комбінатів, об’єднань, асоціацій.

При цьому типова структура апарату будується за функціональним розподілом управління, створюються спеціальні підрозділи, які виконують предметно-замкнені облікові процеси. Цей тип організаційної побудови передбачає передачу частини прав головного бухгалтера (головного економіста) керівникам секторів (підвідділів).