Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основне.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
242.63 Кб
Скачать

34. Сукупність принципів, що формують облікову політику підприємства

Облікова політика охоплює принципи, методи, процедури та способи, прийняті на даному п-ві для складання та подання фін.звітів. Практичне значення принципів БО полягає в тому, що вони є основою на всіх етапах облікового процесу, що дає можливість користувачам одержувати якісну інформацію. Принципи поділяються на методологічні та етичні. З т.з. визначеня облікової політики підприємства принципи БО можна обєднати в 3 групи:

І. Принципи застереження: автономії, обачності, повного висвітлення, превалювання сутності над формою,

ІІ. Принципи оцінювання: історичної (фактичної) с/в, єдиний грошовий вимірник,

ІІІ. Принцип тривалості і періодів обліку і звітності: послідовності, періодичності, нарахування та відповідності доходів і витрат.

1.Принцип періодичності — д-сть п-ва поділяється на певні періоди часу з метою складання ФЗ.

2.Автономності п-ва — кожне п-во розглядається як юр. особа, відокремлена від її власників, тобто особисте майно та зобов'язання власників не повинні відображуватися у ФЗ п-ва. 3.Безперервності діяльності — оцінка активів та зобов'язань підприємства здійснюються, виходячи з припущення, що його діяльність триватиме далі.

4.Історичної (фактичної) собівартості — всі активи підприємства оцінюють за історичною вартістю, тобто за вартістю придбання або за чистою реалізаційною вартістю. Якщо чиста реалізаційна вартість менша від історичної собівартості, оцінка визначається виходячи із чистої реалізаційної вартості. Чиста реалізаційна вартість — очікувана ціна реалізації активів за вирахуванням очікуваних витрат.

5. Обачності — методи оцінки, що застосовуються в БО, повинні запобігати заниженню зобов'язань та витрат і завищенню оцінки активів та доходів підприємства.

6. Нарахування та відповідності доходів і витрат — для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображуються в обліку та звітності у момент їх виникнення, незалежно від дати оплати: надходження або сплати грошових коштів.

7. Послідовності — підприємство повинно застосовувати обрану облікову політику постійно (з року в рік).

8. Повного висвітлення — фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарських операцій та подій, здатних вплинути на рішення, що приймаються на її основі

9. Превалювання змісту над формою — операції повинні обліковуватись виходячи із їх сутності, а не лише з їх юридичної форми.

10. Єдиного грошового вимірника — вимірювання та узагальнення всіх господарських операцій у фінансовій звітності здійснюється в єдиній грошовій одиниці.

35. Визначення річної потреби в облікових регістрах

Облікові регістри – це носії інформації спеціального формату і будови, призначене для реєстрації, групування і узагальнення господарських операцій, оформлених відповідними первинними документами.

Записи господарських операцій в регістрах називаються обліковою реєстрацією.

Інформація, що міститься в облікових регістрах, використовується для оперативного керівництва, економічного аналізу господарської діяльності, для складання звітності.

У великих компаніях та об’єднаннях підприємств облікова політика та інші стандарти передбачають велику кількість регістрів для більш ретельного контролю. Ці стандарти встановлюють порядок і принципи ведення обліку щодо всіх сегментів і видів діяльності компанії з урахуванням їх специфіки, затверджуються керівником головної компанії і є обов’язковими до застосування усіма підприємствами, що формують компанію.

Лише базуючись на такому підході, можна побудувати систему управлінського обліку, яка реально забезпечить як менеджмент головної компанії, так і керівників підприємств, що входить у фінансову групу, необхідною і адекватною управлінською інформацією.

При визначенні видів аналітики та їх глибини на облікових регістрах необхідно проаналізувати потребу кожного менеджера компанії в одержанні аналітичних звітів з групуванням за тією чи іншою ознакою. Чим більшою за обсягом і поглибленою буде аналітика на рахунках обліку, тим більший потенціал корисної і потрібної інформації буде реалізований у системі, і тим більша кількість регістрів необхідна буде для цього.