Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегический маркетинг.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

90. Види міжнародних маркетингових стратегій.

В рамках схеми EPRG, використовуваної для оцінки поведінки компанії на зарубіжних ринках, виділяють наступні види стратегії географічної детермінованості: внутрішньонаціональних стратегія, якій відповідає етноцентричний орієнтація компанії, багатонаціональна стратегія - поліцентрична орієнтація, стратегія регіональної експансії - регіоцентріческая орієнтація і глобальна стратегія - геоцентрична орієнтація.

Залежно від товару, виробленого міжнародною компанією, і призначеного для реалізації на зарубіжних ринках виділяють стратегії товарно-ринкової детермінованості, обмежені двома крайніми видами: широкоасортиментні товарно-ринкові стратегії та спеціалізовані товарно ринкові стратегії.

Залежно від виявлених конкурентних переваг компанії, а також цілей її вторгнення на ринок, закріплення і планованої величини прибутку з зайнятої частки ринку виділяють базові стратегії. Ці стратегії ділять на наступні види: глобальна стратегія головної частки ринку (стратегія високої частки світового ринку), локальна стратегія головної частки ринку (стратегія високої частки на місцевих ринках), стратегія глобальної ніші (стратегія фокуса).

Залежно від конкурентних переваг компанії і з метою перемоги над конкурентами виділяють так звані конфронтаційні стратегії. Вони включають такі види стратегій: фланговий удар, фронтальний удар (справжній, обмежений, цінової, ціннісний), оточення, обхід (товарний, географічний), партизанська атака. На підставі аналізу конкурентних переваг, а також з урахуванням ситуації, що складається на цільових зарубіжних ринках, компанія може прийти до висновку про необхідність пошуку союзника для об'єднання в найбільш виграшному варіанті активів сторін з метою боротьби проти конкурента або створення нового інноваційного бізнесу. Тут виділяють коопераційні стратегії, які зазвичай зводяться до наступних організаційно-правовими формами: контрактне спільне підприємство, акціонерне спільне підприємство, партнерство (консорціум, угоду про співпрацю, стратегічний альянс).

Інноваційні стратегії грунтуються на експлуатації конкурентної переваги міжнародної компанії, отриманого в результаті нової технології чи товару, або їх поєднання, і припускають використання стратегії технологічного лідерства або стратегії послідовника.

У безпосередньому зв'язку з інноваційними стратегіями знаходяться імітаційні стратегії, застосування яких заснована на спостереженні з боку компанії-імітатора за реакцією ринку на інноваційні товари. Виділяють такі види імітаційних стратегій: фальсифікація (товарне піратство), крадіжки (клонування), творча адаптація, міжгалузева адаптація.

Досить багатогранна стратегічна діяльність компанії є причиною постійного руху і зміни міжнародних маркетингових стратегій, що обумовлює відсутність визначених і чітких кордонів будь-якої класифікації цих стратегій.