Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегический маркетинг.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

1. Сутність, цілі та завдання стратегічного маркетингу.

Стратегічний маркетинг — це розробка та реалізація генеральної програми дій підприємства для ефективного розміщення ресурсів і завоювання перспективного цільового ринку. Його предметом є вирішення питань щодо того, які саме продукти чи стратегічні простори мають бути освоєні, як саме можна цього досягти.

Стратегічний маркетинг базується на постійному і системному аналізі потреб ринку з метою розробки ефективних товарів (послуг), призначених для конкретних груп покупців, що мають придбати особливі властивості, якими товар відрізнятиметься від товарів-конкурентів, і таким чином створення виробнику стійких конкурентних переваг. Мета стратегічного маркетингу — відслідковувати еволюцію заданого ринку і виявляти різноманітні існуючі або потенційні ринки та їх сегменти на основі аналізу потреб, які потрібно задовольнити. Процес стратегічного маркетингу має середньо— і довготермінові рівні планування.

Завдання стратегічного маркетингу: уточнення місії фірми, визначення цілей та завдань, розробка стратегії розвитку підприємства і забезпечення збалансованості структури його товарного портфелю. Завдання стратегічного маркетингу полягає в тому, щоб націлити підприємство на привабливі економічні можливості, тобто на ті, що адаптовані до її ресурсів і ноу-хау, забезпечують її потенціал для зростання і рентабельності.

Цілі стратегічного маркетингу зазвичай включають в себе систематичний і безперервний аналіз потреб і запитів ключових споживчих груп, а також розробку і виробництво.

2. Оцінка стратегічної позиції компанії (аналітичні інструменти).

Оцінка стратегічної позиції підприємства здійснюється на кожному привабливому сегменті ринку з метою виявлення відповідності можливостей підприємства його конкурентному середовищу. Добуток оцінок потенціалу підприємства та привабливості ринку дає основний результат аналітичної стадії - значення стратегічної позиції. З урахуванням стратегічної позиції приймається рішення про використання ресурсів підприємства на тому чи іншому сегменті ринку: політика інвестування, реінвестування, селективного зростання, низької активності.

Безумовно, використовуваний аналітичний інструментарій відіграє важли­ву роль для одержання достовірних, повних і точних результатів стратегічного аналізу. Пропонуємо використовувати набір аналітичних інструментів, ре­комендований у табл.

Етапи

Рекомендовані аналітичні інструменти

Результати

Ідентифікація стратегічного потенціалу

метод порівнянь дескриптивний аналіз

визначення портфеля стратегічних ресурсів визначення потенціалу стратегічного успіху

Оцінка привабливості ринку

експертні оцінки концепція СЗГ екстраполяція моделювання

вибір перспективних ринків складання прогнозів розвитку привабливих ринків визначення можливих змін середовища, які впливають на розвиток підприємства

Оцінка стратегічної позиції

статистичний аналіз матриця Мак-Кінзі

рішення про використання ресурсів підприємства на привабливих ринках у перспективі основа для пере­формулювання стратегій відповідність можливостей підприємства його конкурентному середовищу